• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slađana Tasić

23.02.2023

11:36

OVDE SPOMEN BOLA RODITELJI SINU DIŽU! Ovako porodica čuva uspomenu na Dejana koji je stradao 1998. godine na Kosovu i Metohiji

S.T.

Vesti

OVDE SPOMEN BOLA RODITELJI SINU DIŽU! Ovako porodica čuva uspomenu na Dejana koji je stradao 1998. godine na Kosovu i Metohiji

Podeli vest

Dejan Arizanović iz Surdulice (1978), vojnika 52. mešovite artiljerijsko raketne brigade PVO iz Đakovice, stradao je u napadu šiptarskih terorista na pripadnike Vojske Jugoslavije na Kosovu i Metohiji u jesen 1998. godine.

Uspomenu na njega čuvaju brat i snaja, njihova deca, sestre sa svojom porodicom, ali i Slađan Dimić iz Vladičinog Hana, drug iz vojske sa kojim je zajedno u martu te godine otišao na odsluženje vojnog roka.

Foto: S.T.

Dejan je nastradao 13. novembra 1998. godine, na prevoju Dulje kod Suve Reke u popodnevnim časovima, kao vozač u vozilu koje se vraćalo iz Prištine, na putu za Prizren.

Tromblonska mina koja je bila ispaljena od strane terorista UČK pogodila je vozilo, a Dejan je stradao na licu mesta, dok su ostali vojnici u njemu bili teže ili lakše povređeni.

A sve je počelo u martu 1998. godine, kada je u porodicu Arizanović stigao poziv za u vojsku, počinje priču brat Staniša.

- Kako je tada bio običaj, pravili smo ispraćaj u vojsku, ni ne sluteći šta će nas snaći za nekoliko meseci. Dejan je dosta mlađi od mene i sestere, 16 i18 godina, pa je bio mezimče u porodici. Završio je srednju elektrotehničku školu, imao devojku i mnoge planove za život, ali nažalost nastradao je. Prvo je poslat u Niš, a zatim posle 20 dana bez ikakve obuke u Đakovicu. Kada je trebalo da idemo na zakletvu bio je organizovan prevoz u pratnji policije. Svi smo dobili oružje, a neki od nas nosili su i svoje privatno, uglavnom pištolje. Išli smo kolima organizovano, nas nekoliko porodica odavde iz kraja. Idući ka Đakovici, shvatili smo da se na Kosovu i Metohiji vodi rat. Svi prilazi, kontrolni punktovi, bili su izrešetani - seća se Staniša.

Foto: S.T.

Dodaje, kako je Dejan imao predosećaj da će nastradti. O tome je govorio kada je poslednji put bio kod kuće, pričajući o svakodnevnim napadima terorista i težini situacije na terenu.

- Rekao je: “Bato, ja se neću vratiti”. A mi smo ga hrabrili da izdrži, navodeći mu primer dede koji je bio Solunac, jer eto deda je preživeo, izdržao sve, pa će i on. Nekoliko dana pre pogibije bio je kući. Odvezao sam ga u Niš, a on je odatle otišao u Đakovicu. U pismima koja je pisao, govorio je da je mnogo teško i da je rat, kao i da predoseća da će nastradati - govori Staniša.

O ratu sa teroristima, u koji je poslata mlada vojska bez obuke govori i Dejanov drug Slađan Dimić, sećajući se tog dana kada se desio napad.

- Poslednji put sam se sa Dejanom video tog jutra pre nego što će poginuti, sreli smo se na benzinskoj pumpi u staroj kasrani u Đakovici. On je tankirao vozilo, a ja sam bio u radionici jer je moj BOV imao neko oštećenje. Rekao mi je: “Zemo, idemo”. Odgovorih: “Srećno”. Popodne sam saznao da je poginuo na prevoju Dulje. Uspeo sam da javim svojima kući da je Dejan nastradao, kao i da ništa ne pričaju njegovoj porodic, jer oni još uvek za to nisu znali. Dejana pamtim kao dobrog momka, izuzetnog druga. Zajedno smo došli u Đakovicu. Veče pre odlaska u vojsku, u martu 1998. godine, slavili smo u jednom kafiću u Vladičinom Hanu. Položili smo zakletvu u tzv. novoj kasarni, koja iz nekog razloga nije bila u funkciji dosta dugo. Bili smo prva i poslednja generacija koja je tu polagala zakletvu, bez obuke bačeni u rat i poneli najveći deo tereta borbe sa teroristima i NATO - ukazuje Slađan pričajući o svom pokojnom drugu.

Kada je Dejan nastradao njegovo telo prebačeno je na VMA, pa je Staniša išao tamo kako bi ga identifikovao i preuzeo. Dejanovi roditelji imaju blizu 90 godina. Do nedavno, pre nego što im je zdravlje popustilo, odlazili su na groblje bukvalno svakog dana.

Otac je čak kao građevinski radnik te 1998. godine uspeo da nađe posao u Prištini, kako bi Dejanu bio bliže, ali nije uspeo nikako da se vidi sa njim. Priča kako je kada je ugledao helihopter da leti sa juga ka sevru, imao u grudima osećaj da je u njemu Dejan i da mu se desilo nešto loše.

Bilo je predloga da jedna sokačić u Surdulici ponese Dejanovo ime, ali porodica to nije dozvolila, smatrajući da on zaslužuje makar ulicu. Dejan Arizanović odlikovan je medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti.

Pored porodice i Slađan Dimić ide na groblje u Surdulici, paleći Dejanu sveću, da mu, kako kaže, zagreje dušu i osvetli put. Dejan počiva blizu dede Solunca Uroša Arizanovića. Na spomeniku je njegova slika u uniformi VJ.

Foto: S.T.

Porodica je postavila i bistu, a ispod nje stoje uklesane sledeće reči:

“Prijatelju druže, priđi bliže. Ovde spomen bola, roditelji sinu dižu. Prokleta mu zolja život prekide u cvetu mladosti na Kosovu”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"MADE IN SERBIA" pisaće na vozilima premijum brendova iz celog sveta! Kontinental u Novom Sadu otvara najveću fabriku u Evropi!
Društvo

"MADE IN SERBIA" pisaće na vozilima premijum brendova iz celog sveta! Kontinental u Novom Sadu otvara najveću fabriku u Evropi!

Nemačka kompanija "Kontinental automotiv Srbija" danas u Novom Sadu otvara najveću fabriku u Evropi. Vrednost investicije je 140 miliona evra. Iz nje će se diktirati trendovi u automobilskoj industriji koja je u potpunoj transformaciji. Iz "Kontinentala" poručuju da nisu došli u Srbiju zbog jeftine radne snage, već zbog umova i znanja naših stručnjaka

23.02.2023

09:59

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set