• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.02.2021

13:47

STRANCI KOJI ŽIVE I RADE U SRBIJI IMAJU PRAVO NA VAKCINU, prijavilo ih se više od 8.000

Društvo

STRANCI KOJI ŽIVE I RADE U SRBIJI IMAJU PRAVO NA VAKCINU, prijavilo ih se više od 8.000

Podeli vest

U Srbiji rade i žive stranci, i imaju pravo da budu vakcinisani, ali po prioritetima koje je definisala država, i oni do sada čine tek oko 0,8 odsto ukupno vakcinisanih, kaže direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović

Jovanović je za Tanjug naveo da je sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv kovida 19 napravljen tako da preko portala mogu da se prijave i državljani Srbije, stranci sa boravištem, pa čak i stranci koji nemaju boravište u Srbiji, jer je namera bila da se u sistemu prate svi mogući potencijalni građani koji žele da se vakcinišu.

- Do sada se više od 8.000 stranaca prijavilo, a vakcinisano je oko 4.000 njih, što je svega 0,8 odsto od ukupnog broja vakcinisanih do sada - rekao je Jovanović.

On je istakao da bez obzira da li se radi o državljanima Srbije ili strancima, za vakcinaciju se pozivaju svi prema kriterijumima koje je propisao Institut Batut.

Prvi prioritet su zdravstveni radnici i stariji od 75 godina, zatim starosna grupa građana od 65 do 74 godine, oni koji imaju višestruka obolenja, prosvetni radnici...

- Stranci rade ovde, žive ovde i imaju prava da budu vakcinisani, ali po prioritetima kako je to država Srbija definisala - rekao je Jovanović.

Foto: printscreen RTV Pink

Mihailo Jovanović

Komentarišući navode pojedinih medija da stranci dolaze u Srbiju i da se vakcinišu za 70 evra, on je rekao da je to "apsolutno nemoguće" i da je takva informacija pogrešna i kvari sliku o "vrhunski odrađenoj proceduri vakcinacije".

- Podatak da 0,8 odsto građana koji su do sada vakcinisani predstavljaju stranci dovoljno govori o tome - rekao je on i istakao da je vakcinacija u Srbiji besplatna.

Govoreći o imunizaciji hrvatske književnice Vedrane Rudan u Srbiji, koja je izazvala polemiku na društvenim mrežama, Jovanović je rekao da svi koji su se prijavili preko eUprave, a koji obavljaju neku delatnost u Srbiji, bez obzira da li su državljani Srbije ili ne, mogu biti pozvani na vakcinaciju, u odnosu na grupu prioriteta kojoj pripadaju.

- Građani ne treba da strepe, vakcina ima dovoljno i svi će dobiti poziv. Sistem koji je Vlada Srbije uspostavila je objektivan, a građani se pozivaju u skladu sa njihovim izborom vakcine, ali i na osnovu kriterijuma koje su propisali Institut Batut i Ministarstvo zdravlja - rekao je Jovanović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija