• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - M. M. D.

02.03.2021

23:20

NEMA SKRIVANJA POREZNICI OD 12. MARTA ČEŠLJAJU IMOVINU STEČENU POSLE 2011! Ko ne dokaže poreklo imovine, plaća porez 75%

Društvo

NEMA SKRIVANJA POREZNICI OD 12. MARTA ČEŠLJAJU IMOVINU STEČENU POSLE 2011! Ko ne dokaže poreklo imovine, plaća porez 75%

Podeli vest

* Proveravaće se nekretnine, udeli u firmama, motorna vozila, štednja, gotov novac... * Ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, biće oduzet celokupan nezakonito pribavljen imetak

Svi koji su tokom tri godine uvećali imovinu za najmanje 150.000 evra u odnosu na primanja, a ne dokažu kako su to postigli, platiće porez od čak 75 odsto, a mogu da dobiju i krivičnu prijavu i da zaglave robiju!

Sve to predviđa novi Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji je izglasan u Skupštini Srbije i stupa na snagu već 12. marta. Na udaru zakona naći će se građani za koje poreski organi posumnjaju, odnosno utvrde da su za najviše tri uzastopne kalendarske godine imali razliku veću od 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, platiće na nju porez od 75 odsto, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, mogao bi da mu bude oduzet celokupan nezakonito pribavljen imetak.

Šta će se proveravati

* nepokretne stvari (stan, kuća, poslovna zgrada i prostorije, garaža, zemljište)
* hartije od vrednosti
* udeli u preduzećima
* oprema za obavljanje samostalne delatnosti
* motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi
* štedni ulozi i gotov novac

Deset godina unazad

Kako nam je rečeno, proveravaće se naročito nekretnine, udeli u firmama, motorna vozila, štednja i gotov novac. Provera može da se pokrene i na osnovu prijave neke institucije ili na osnovu inicijative pravnog lica, pojedinca ili anonimnog lica. Ono što je zanimljivo jeste da će se češljati imovina stečena čak deset godina unazad, dakle od marta 2011. godine!

Praktično je reč o unakrsnoj proveri imovine i prihoda koju će sprovoditi posebna jedinica u Poreskoj upravi. U novoformiranom sektoru u Poreskoj upravi, biće 60 najboljih inspektora, zaduženih samo za sprovođenje ovog zakona.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je 20 inspektora već obučeno za obavljanje ovog posla koji praktično počinje 12. marta, kada je propisano da Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu počne da se primenjuje.

Kako će se vršiti kontrola

1. Na udaru će se prvi naći oni koji stilom života budu jasno pokazali da su se naglo obogatili
2. Posebno obučeni poreznici će na osnovu podataka iz NBS, Poreske uprave i lokalnih samouprava upoređivati podatke o prihodima i imovini tih ljudi
3. Ukoliko se ustanovi da im se u roku od tri godine imovina uvećala u odnosu na prihode za više od 150.000 evra, od njih će se tražiti da dokažu poreklo razlike u imovini
4. Ako ne budu u mogućnosti da dokažu poreklo, na tu imovinu platiće porez u visini od 75 odsto od njene procenjene vrednosti
5. Pored toga, protiv onih koji su se nelegalno obogatili biće podneta i krivična prijava
6. Ukoliko se ispostavi da je imovina stečena nelegalno, moguće je i oduzimanje imovine

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da Poreska uprava sigurno već ima neku evidenciju koliko je ko imao prihoda proteklih godina, pa će na osnovu toga moći da reaguje po službenoj dužnosti.

- Dakle, najpre se proverava da li se ono što je prijavljeno, kao prihodi i imovina neke osobe, slažu. Biće tu ljudi koji će lako moći da dokažu poreklo imovine, ali biće i onih koji to ne mogu. Tu će Poreska uprava pokretati postupke, a na pojedincima je da dokaže poreklo. Ako to ne budu mogli, moraće da plate porez od 75 odsto od vrednosti imovine - kuće, stana, ušteđevine - ističe Savić.

Kako dodaje, drugi deo kazne sledi ukoliko se utvrdi da imovina koju inspektori kontrolišu nije zarađena legalno.

- Jedno je ako ste "zaboravili" da platite porez, a drugo ako ste se nelegalno obogatili, tako da ako inspektori utvrde tako nešto, sledi krivična prijava i oduzimanje imovine. Kako sada stvari stoje, inspektori će moći da češljaju imovinu stečenu i pre deset godina. Nema ograničenja koliko postupak provere jedne osobe može da traje, a mislim da će i to trajati jako dugo - navodi Savić.
Pokloni i nasledstvo

Naš poznati advokat Toma Fila kaže da će Zakon o poreklu imovine biti teško primenljiv u početku i da će zbog toga sigurno biti izmena u naredne dve godine.

Specijalna jedinica

Prema zakonu formirana je specijalna jedinica pri Poreskoj upravi, koja će voditi i sprovoditi postupak. Ona se sastoji od predstavnika:
1. Poreske uprave
2. MUP Srbije
3. Narodna banka Srbije
4. Uprave za sprečavanje pranja novca
5. Agencije za sprečavanje korupcije
6. Republičkog geodetskog zavoda
7. Agencije za privredne registre
8. Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

- Bilo bi efikasnije da se ovaj zakon donese u paketu sa socijalnom kartom. Ostao je nedefinisan način utvrđivanja troškova za "privatne potrebe" fizičkog lica. Kako će se utvrditi odakle nekome novac za skupa zimovanja i letovanja, ko će to uraditi i kako će se ti troškovi kategorisati? To nije jasno... Sve će to biti propisano kroz nove dopune zakona. Što se tiče imovine, ovaj zakon se odnosi na utvrđivanje porekla u prethodnih deset godina i plan je da se dokazuje i istražuje sve, od poklona do nasledstva. Tako, recimo ako radite u firmi i nemate visoku platu, a imate veliku kuću koju ste nasledili, moraćete da priložite dokaz o tome kako je ona dospela u vaše vlasništvo, kao i sve podatke od koga ste je dobili u nasleđe - objašnjava Fila.

Kazne

Pravna lica koja na zahtev Poreske uprave ne dostave tražene podatke o imovini mogu da dobiju kaznu od 500.000 do dva miliona dinara.

Za isti prekršaj preduzetniku preti novčana kazna od 100.000 do 500.000 dinara, a od 50.000 do 150.000 dinara preti kazna pojedincu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Izbeglica iz Srbije

pre 3 godine

A sta ce mo sa ratnim profiterima nastalih '90. godina??? Od tada krecu problemi, pljacke, bezakonje, muljanje,prevare,raslojavanje i enormna bogacenja pojedinaca.

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama!
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama!

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija