• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2021

09:02

TRŽNI CENTRI SE OTVARAJU U PONEDELJAK, a evo šta je sa kafićima i školama! Krizni štab doneo odluku o popuštanju mera /VIDEO/

Društvo

TRŽNI CENTRI SE OTVARAJU U PONEDELJAK, a evo šta je sa kafićima i školama! Krizni štab doneo odluku o popuštanju mera /VIDEO/

Podeli vest

Završena je još jedna sednica Kriznog štaba na kojoj je doneta odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole

Obraćanje nakon sednice pratite uživo na Informer.rs.

- Epidemiološka situacija još uvek je u statusu vanredne. Uočava se blaga tendencija smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva, da se uočava odnos između prijema i otpusta, u korist otpusta. Međutim, naše bolnice su još pune i pod opterećenjem. Ako se ovakva dinamika bude nastavila u naredna tri dana, može se razmišljati da neke od mera u vezi sa organizacijom nekih usluga budu popuštene  - rekao je dr Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

Foto: printscreen RTS

dr Branislav Tiodorović

Epidemiolog Tiodorović rekao je da ako se ovakvi trendovi nastave, moguće je da od ponedeljka počnu da rade tržni centri i ugostiteljski objekti u tržnim centrima koji imaju baštu.

Ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru i dalje neće moći da rade.

Takođe, Tiodorović je rekao da je vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu po kojem su radile pre toga.

- Sve mere se moraju poštovati, akcenat je na tome. Maske se moraju nositi čak i na otvorenom. Vakcinacija se odlično odvija, odziv je izuzetno dobar i to je rešenje naše situacije, uz poštovanje mera, da bismo oneomogućili novim sojevima da se šire. Moramo biti realni. Nabolji smo u Evropi po broju vakcina koje obezbeđujemo. Ali sve zavisi i od isporuke. Koliko brzo dobijamo vakcine. Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend održati. Nadamo se da ćemo u narednih mesec i po, dva, sa vakcinisanjem, postići kolektivni imunitet. Ima malo optimizma, ali je broj umrlih i dalje veliki - istakao je dr Tiodorović.

Ovo su nove mere

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole od 19. aprila po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju i unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta.

Potpuno otvaranje kafića i restorana biće iznova razmatrano sledeće nedelje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala

pre 3 godine

Jeli na sednici bio Vesic Kako premijerka ni revi o Vesicevom pravljenju zurke. Bruka i sramota

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija