• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Republika

22.09.2021

13:35

KORONA IH POTPUNO POREMETILA... Deca ležu posle ponoći, muči ih nesanica, a ne skidaju se s kompjutera!

Shutterstock

Društvo

KORONA IH POTPUNO POREMETILA... Deca ležu posle ponoći, muči ih nesanica, a ne skidaju se s kompjutera!

Podeli vest

Više od polovine đaka u Srbiji nastavu pohađa onlajn ili po kombinovanom modelu

Sedenje kod kuće, za računarom, počelo je da se podrazumeva i sudeći po istraživanju Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja, krenulo je i da uzima danak.

Čak 40 odsto đaka, mahom osnovaca, ima problem da zaspi najmanje jednom mesečno, a više od 50 odsto njih na spavanje ide u ponoć ili kasnije. Inače, u ovom istraživanju anketirano je 4.097 učenika iz svih regiona - Beograd, Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija, Južna i istočna Srbija, Kosovo i Metohija. To su bili učenici petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednje.

Uočen je veći broj učenika koji imaju teškoće sa spavanjem, u odnosu na 2018. godinu, pre korone i uvođenja vanrednog stanja. To može biti posledica izmenjenog životnog režima (smanjen boravak na svežem vazduhu, manje socijalnih kontakata, zabrinutost) - navodi se u ovom istraživanju.

Pokazalo se da radnim danima, do 21 sat na spavanje ide zanemarljivih pet odsto đaka, ali zato u ponoć ili kasnije, leže 57 odsto učenika iz Južne i istočne Srbije, 52 odsto iz beogradskog regiona i oko jedne trećine u Vojvodini i regionu Šumadije i zapadne Srbije.

Foto: Shutterstock

Povećan je i broj đaka koji sve više sati provode sedeći. Samo jedna trećina njih ispunjava minimalni kriterijum, a to je 60 minuta bilo kakve fizičke aktivnosti dnevno.

Većina naših učenika (37-55 odsto, zavisno od regiona) igra se igrica na kompjuteru, konzoli, tabletu, mobilnom telefonu i drugim elektronskim uređajima do 2 sata dnevno, bez obzira da li je reč o radnim danima ili vikendu. Rizičnu grupu čine učenici koji se igraju 2 i više sati dnevno, a taj procenat dostiže 26 odsto u regionu Kosova i Metohije i 37 odsto u regionu Šumadije i zapadne Srbije. Zanimljivo je da je više prekomernog gledanja televizije (ne računajući nastavu!), različitih zabavnih videa, Jutjuba i slično uočeno tokom radnih dana nego vikendom. Naime, preko nedelje, u većini regiona više od 50 odsto dece i mladih gleda televiziju duže od 2 sata dnevno, a taj procenat dostiže celih 58 odsto u beogradskom regionu - piše u rezultatima istraživanja.

Verovali ili ne, ima i đaka koji uopšte ne gledaju televiziju. Taj procenat, u zavinosti od regiona, iznosi od tri do šest odsto.

Ova zdrava navika vraćena je u koroni 

Više sedenja i manje fizički akvitnosti, dve su očigledne posledice učenja od kuće. Ali, ovakav sistem vratio je jednu zdravu naviku među đake. Sada mnogo više njih redovno doručkuje ujutru.

Većina učenika sada doručkuje svakog dana tokom radne nedelje, preko 80 odsto u svim regionima, sem u Vojvodini (73 odsto) - zaključak je istraživanja.

Svaki drugi učenik smatra da je tokom vanrednog stanja ostao na istoj telesnoj težini, jedna trećina smatra da se ugojila, a oko 18 odsto da je smršala.

Većina učenika je zadovoljna svojom težinom, ali procenat znatno varira, od 38 odsto u Vojvodini i Beogradu, preko 42 odsto u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, odnosno, Južnoj i Istočnoj Srbiji, do 49 odsto na Kosovu i Metohiji.

Najviše učenika drži dijetu u beogradskom regionu (25 odsto).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija