• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Agencije

12.02.2023

17:33

JOŠ NOVIH VESTI IZ PIO FONDA! Ovo je važno za sve penzionere, direktor Ognjenović se lično oglasio

informer

Društvo

JOŠ NOVIH VESTI IZ PIO FONDA! Ovo je važno za sve penzionere, direktor Ognjenović se lično oglasio

Podeli vest

Relja Ognjenović, direktor PIO Fonda rekao je sinoć da država brine o penzionerima, što je pokazalo i vanredno povećanje penzija u novembru i to za čak 9 %, te naglasio da će PIO Fond da nastavi da prati situaciju i reagovati po potrebi

Direktor PIO Fonda je podsetio da postoji i redovno usklađivanje penzija, kao i to da je zakon izmenjen u najboljem interesu najstarijih kako bi penzije pratile plate.

- Poslednje povećanje od 12,1 odsto je istorijsko. Zakon je izmenjen da bismo mogli da reagujemo u kriznim vremenima, važno je da naši penzioneri znaju da su penzije sigurne, stabilne i doprinosi jako dobri - kazao je direktor PIO Fonda.

Na pitanje koliki je realni rast penzija kada se uračuna inflacija, Ognjenović je naveo da ako se uzme i povećanje iz januara prošle godine od 5,5 odsto - sve ukupno rast penzija je bio 29 osto, dok je realna inflacija bila 15,1.

- Realan rast penzija je 12 odsto - rekao je on i dodao da se u to ne računa i 20.000 dinara pomoći koje je Fond isplatio penzionerima, što je ukupno 34 milijarde isplaćenih dinara van svih povećanja.

- Mislim da su penzije porasle malo više od realne inflacije u državi - rekao je on.

Dodao je da je važno da kaže da je PIO Fond za period maj-decembar kao i januar ispaltio penzije iz sopstvenih sredstava.

Još pogodnosti za penzionere

Penzionerske kartice su, kako je dodao, još jedan način brige za penzionere, koji će imati linearne popuste. Tim povodom pozvao je celu privredu da se pridruži toj inicijativi kako bi najstarijima omogućili bolji standard.

Kartica će početi da bude aktivna 1. oktobra i do tada će se, kako je precizirao, izaći sa svim benenfitima.

Povodom javnog poziva penzionerima da se prijave za boravak u banjama, naveo je da mogu da se prijave svi sa primanjima do 37.809 dinara. Fond će im pored desetodnevnog boravaka u jednoj od 20 banja organizovati i besplatan prevoz, rekao je Ognjenović i dodao da očekuje da će 15.000 penzionera imati pravo na to.

Na temu privatizacije banja, rekao je da je to pitanje kompleksno i da će PIO Fond pratiti državnu strategiju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sb

pre 1 godinu

Navedeno poređenje rasta penzija i inflacije nije dobro. U poređenje je uključena jednogodišnja inflacija za 2022 godinu i izvršeno poređenje sa rastom penzija u dve godine, za 2022 i 2023. godinu. Da bi poređenje bilo korektno trebalo je uračunati i očekivanu inflaciju u 2023. godini. Drugo, inflacija nije isto što i troškovi života. U strukturi troškova penzionera dominiraju troškovi prehrambenih proizvoda, čiji je rast bio 2 do 3 puta veći od inflacije, tako da su penzije imale realan pad od 8,3% (105,5/115*100-100), a u odnosu na troškove života od oko 20%. Rast penzija u 2023. godini, samo će pokriti već dostignuti rast troškova do kraja 2022. godine, ali ne i očekivani rast troškova života u 2023. godini, tako da će penzije imati dodatni realni pad.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

... direktor PIO Fonda rekao je sinoć da država brine o penzionerima. Kad će i da li će gospodin Ana Brnabić i gospodin Aleksandar Vučić povećati porodične vojne invalidnine?

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija