• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

15.03.2023

22:50

USKORO POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA! Evo kako najlakše da zakažete testiranje, kao i šta treba da uradite PRE TOGA

Društvo

USKORO POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA! Evo kako najlakše da zakažete testiranje, kao i šta treba da uradite PRE TOGA

Podeli vest

Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila, a u domovima zdravlja se već uveliko obavljaju pregledi predškolaca, kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

U klupe beogradskih škola prošle godine je selo 17.230 najmlađih đaka, 2.000 više nego 2010. godine. Očekuje se da će i ove godine broj prvaka biti između 16.000 i 17.000. 

Ove godine upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila za koji je potrebno da se dostavi zdravstvena potvrda deteta koja se izdaje u Domu zdravlja.

Pedijatrijske službe u domovima zdravlja su se dobro organizovale, pa nema većih gužvi i dužeg čekanja, tako da su mnogi predškolci već dobili potvrdu da mogu da "uđu" u učionicu. Roditelji prvo, od izabranog pedijatra, treba da uzmu zbirni uput za pregled kod specijalista.

- Preglede za buduće prvake počeli smo početkom februara - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici.

Foto: Privatna arhiva

Doktor Dejan Jonev

Pored pregleda pedijatra, potrebna su i mišljenja određenih specijalista.

- Sa mišljenjem očnog, ORL, fizijatra, stomatologa i logopeda, kao i laboratorijskim nalazom krvne slike i urina, dete dolazi kod pedijatra, prima vakcinu i dobija pismenu potvrdu da je spremno za polazak u školu. Ista se, u elektronskoj formi, šalje školi. Naši fizijatri i stomatolozi obilaze vrtiće, tako da roditelji ne moraju decu ponovo da vode kod tih specijalista - objaškava doktor Jonev.

Elektronskim putem do zakazivanja za upis

Osim ličnog predavanja zahteva u obrazovnoj ustanovi, i ove godine se elektronskim putem može zakazati termin za upis i testiranje deteta, pokretanjem usluge e-zakazivanje na portalu E-uprava. Mame i tate ne moraju više da donose dokumentaciju za upis.

- Roditelji prilikom upisa ne podnose nijedan dokument u papirnom obliku. Potvrde o obavljenom obaveznom predškolskom programu dostaviće naknadno po dobijanju iz predškolske ustanove, prilikom testiranja kod pedagoga ili psihologa. I lekarska uverenja pribavljaju se po službenoj dužnosti, elektronskim putem - kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić".

Ukoliko se lekarski pregled obavlja u privatnoj ustanovi potrebno je da se donese u školu.

- Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen kod lekara iz privatne prakse, biće potrebno da ga roditelj ili drugi zakonski zastupnik donesu u školu. Ukoliko roditelj nema mogućnosti da iskaže zainteresovanost za upis deteta na ovaj način, ne dovodi se u pitanje upis deteta u prvi razred koji teritorijalno pripada školi, odnosno, upis se obavlja u školi - navodi Bajić.

Najviše novih đaka, prošle godine, upisale su osmoletke na Novom Beogradu - 2.350 do sada, a najmanje u Sopotu - 143. U OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović u klupe je selo najviše predškolaca - 292.

Foto: Pixabay

Broj učenika prvog razreda lane je bio veći i od desetogodišnjeg proseka, koji iznosi 16.315 mališana po generaciji. Posle škola na Novom Beogradu, najviše đaka upisanih u prvi razred ima na Voždovcu - 1.949 i u Zemunu - 1.819.

Radi elektronskog upisa učenika, potrebno je da roditelj ima kod sebe ličnu kartu i matični broj deteta. Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu. Cene se kreću od 6.990 do 8.000 dinara, dok MMR vakcina košta oko 1.500 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija