• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S.MORAVČEVIĆ

18.03.2023

08:30

STAN NA PLAŽI U GRČKOJ KAO GARAŽA U BEOGRADU! Srbi prošle godine kupili 15.000 nekretnina na Halkidikiju

printscreen

Društvo

STAN NA PLAŽI U GRČKOJ KAO GARAŽA U BEOGRADU! Srbi prošle godine kupili 15.000 nekretnina na Halkidikiju

Podeli vest

Nekretnina od 50 kvadrata smeštena 300 metara od plaže u Neos Marmarasu košta 38.000 evra. Procedura za kupovinu stana jednostavna.

Srbi sve više kupuju nekretnine u Grčkoj! Samo prošle godine pazarili su 15.000 kuća i stanova, uglavnom na Halkidikiju. Pored mora i sunca, privlači ih i cena kvadrata, koja je znatno povoljnija nego u Srbiji i kreće se od 700 do 2.200 evra.

Tako na primer stan od 50 kvadrata u popularnom letovalištu Neos Marmaras, 300 metara od plaže, košta 38.000 evra, koliko vredi i garaža u centru Beograda!? Za stan u Paraliji od 45 kvadrata na 500 metara od plaže treba platiti 45.000 evra, dok bi, poređenja radi, nekretnina po toj kvadraturi i prosečnoj ceni u Beogradu koštala čak 90.000 evra.

Kupuju i za izdavanje

Agent za prodaju nekretnina Zoran Simović kaže da je poslednjih godina sve veće interesovanje naših građana za ulaganje u Grčku.

- Naši građani koji su prethodnih godina pazarili kuće i stanove sada se odlučuju da kupe još neku nekretninu jer su cene i dalje povoljne. Na sajtu "Roman ril estejt" u ponudi je veliki broj nekretnina koje koštaju do 50.000 evra. Recimo u mestu Nea Potidea prodaje se stan od 39 kvadrata za 42.000 evra, dok bi, poređenja radi, nekretnina iste kvadrature u Beogradu po prosečnoj ceni koštala oko 80.000 evra. Naravno, ima i znatno skupljih nekretnina, što zavisi od lokacije, kvaliteta i opremljenosti objekta - navodi Simović.

Struja, voda, internet...

Kad se kupi nekretnina u Grčkoj, treba prebaciti struju i vodu na vlasnika. To je trošak od 70 do 100 evra. Električna energija se inače u ovoj zemlji plaća na dva meseca. Za stan od 85 kvadrata mesečno za struju treba dati malo više od 100 evra. Voda se plaća dva puta ili jednom godišnje. Taj trošak je oko 35 evra. Za internet treba izdvojiti od 10 do 16 evra, zavisno od paketa koji se uzme.

A da bi se kupio stan ili kuća u Grčkoj, procedura za naše građane nije komplikovana.

- Važno je napomenuti da naši građani kupuju nekretnine pod istim uslovima kao i Grci! Da bi neko postao vlasnik stana ili kuće, od dokumenata su mu potrebni pasoš i potvrda o poreskom broju, koja se dobija za jedan dan u bilo kojoj poreskoj upravi u Grčkoj. Važno je pronaći advokata koji praktično završava sve neophodne poslove za kupca - kaže Simović.

Zoran M. iz Novog Sada, koji je nedavno kupio stan u Grčkoj, kaže da cela procedura kupovine nije komplikovana.

- Jeste da treba pribaviti određenu dokumentaciju, ali sve ide prilično brzo. Savetovali su nas da uzmemo advokata koji bukvalno sve završava. Jeste da smo te usluge platili 850 evra, ali smo dobili proveru nekretnine u katastru, zastupanje pred poreskom službom, vađenje grčkog poreskog broja (AFM), pripremu ugovora sa notarom, sudsko prevođenje, koje je obavezno pri potpisivanju ugovora kada su stranci kupci, nekoliko odlazaka iz Soluna u katastar na Halkidikiju, pomoć pri otvaranju računa u banci... Da ne bismo išli ponovo u Grčku i tamo čekali proveru nekretnine, koja može da traje i 15 dana, poslali smo advokatici iz Srbije avans od 300 evra da započne proces provere - kaže Zoran.

UKUPNI TROŠAK ZA KUPOVINU STANA


• Cena nekretnine: 85.000E (75 m2 + dvorište 40 m2 + parking-mesto)
• Procenjena vrednost nekretnine za plaćanje poreza: 46.259 evra
• Porez na promet 3%: 1.387 evra + 3% taksa = 1.429 evra
• Notar: 1.100 evra (ugovor ima 28 strana)
• Upis u katastar: 400 evra
• Advokat: 850 evra
• Prenos priključka za struju i vodu 70-100 evra

 

Provera svih vlasnika

On dodaje da se vrši detaljna provera kako ne bi došlo do neke prevare.

- U katastru se proverava ne samo nekretnina već i zemljište na kojem je izgrađena, od prvog do poslednjeg vlasnika u poslednjih 50 godina. Ukoliko su vlasnici zemlje na kojoj je nekretnina na primer tri brata, proverava se istorija kupovine, nasleđivanja ili prodaje svakog od njih. Provere su zaista detaljne i skoro da uopšte ne postoji prostor za mahinacije. Nakon sedam dana stigao nam je i odgovor da su svi papiri u redu, kao i proračun troškova, koji je nakon realizacije bio čak malo i manji od planiranog - objašnjava Zoran.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija