• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

16.05.2023

06:45

NASTAVNICI I ŠKOLE IZGUBILI AUTORITET! Borba protiv nasilja najboljeg nastavnika na svetu!

Društvo

NASTAVNICI I ŠKOLE IZGUBILI AUTORITET! Borba protiv nasilja najboljeg nastavnika na svetu!

Podeli vest

Najbolji nastavnik na svetu Borko Petrović istakao je da njegove kolege u nekim zemljama mogu da kazne dete i za to imaju podršku roditelja, a da je toga nekada bilo i kod nas.

Nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar", koja je potresla celu Srbiju, došao je pravi trenutak da se prosvetnim radnicima i školi vrati autoritet i dostojanstvo, kaže nastavnik engleskog jezika iz Paraćina Borko Petrović, koji je 2022. proglašen za najboljeg edukatora na svetu.

- Zaboravili smo na ljudske vrednost koje su nas nekada krasile i to je ono vaspitno što se izgubilo u obrazovno-vaspitnom radu. Učitelji, nastavnici i svi koji rade u prosveti moraju biti poštovani. Naše kolege u nekim zemljama mogu da kazne đaka i za to imaju podršku roditelja. Toga je nekada bilo i kod nas, ali je nestalo - kaže Petrović.

Mnogo je agresije

Prema njegovim rečima, u našem sistemu postoji mnogo činilaca zaduženih za obrazovanje i vaspitanje dece, a prvi među njima su roditelji koji su odgovorni za svoju decu, a koji su u slučaju maloletnog ubice Koste K. očigledno popustili.

- Spoljni faktori ne mogu da utiču toliko koliko porodica i to odakle si potekao. Posle porodice, tu je škola i svi u njoj - direktor, pedagog, razredni, drugari.... Bar neko u tom nizu treba da primeti kada neko "padne u tamu", ali ako se svi sklone i dete tresne o pod, tada smo svi zakazali - naglasio je Petrović.

Foto: Privatna arhiva

Tragičan masakr iz beogradske škole, kaže Petrović, naterao je celo društvo da razmisli o stanju u školama, o deci i odnosu u porodicama.

Bez oružja

Krenuli smo sa razoružavanjem, a to je jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv nasilja
Borko Petrović

- Agresije ima puno, ali je najvažnije da se za svaku vrstu agresije i nasilja utvrdi uzrok, jer jedino tako može da se spreči. Američko društvo je pogrešilo kada je za masovna ubistva u školama optuživalo igrice, a nije uradilo jednu jedinu stvar koju je Srbija uradila - oduzela nelegalno oružje! Dobro je što smo krenuli sa razoružavanjem, to je jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv nasilja. Imamo dobar smer u kojem se krećemo i predložene mere će dati rezultate - kaže Petrović, koji sa svojim đacima na časovima engleskog razgovara i o dešavanjima u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, a pričaju i o tome da li agresija može da se spreči. Dolaskom zapadnih vrednosti, postepeno dolaze i problemi - ističe naš sagovornik, koji je pre nekoliko godina organizovao posetu direktora jedne američke škole koja godišnje izdvaja pet miliona dolara na obezbeđenje, na sigurnosna vrata, skenere, ali im se desilo da ipak đak unese bombu u lanč paketu.

Najbolji među 110 nastavnika


Borko Petrović je nagradu za najboljeg edukatora dobio u novembru prošle godine u Nju Delhiju, kada je kolegama iz 110 zemalja predstavio svoj način rada. On svojim đacima uz osnovni redovni plan i program nastave, na časovima pušta filmove koji nose određenu moralnu poruku, organizuje različite debate u kojima sa đacima razgovara o korenima agresije i rasizmu, tim velikim problemima savremenog društva.

Foto: Printsceen

Prave vrednosti

Najbolji nastavnik na svetu je podsetio da se previše često čuje kako roditelji znaju da budu nezgodni i zameraju nastavnicima da se mešaju u porodične odnose, a ne shvataju da je saradnja roditelja i škole zapravo najvažnija.

- To je začarani krug u kojem se stalno proverava koliko ko ima prava da kaže nešto vaspitno učeniku. Nikada nisam dozvolio da se vaspitna komponenta obrazovanja izgubi i đacima uvek kažem ono što smatram da je potrebno. Moj je posao da, pored toga što ih učim gradivo, pomognem da oni izrastu u dobre i uzorne ljude - napominje Petrović.

Kao otac troje dece kaže da je mnogo važno slušati i posmatrati svoju decu šta rade, jer nasilje može biti veoma prikriveno.

- To kažem iz ličnog iskustva jer sam i sam kao osmogodišnji dečak često bio žrtva nasilja i meta na kojoj su mnogi hteli da iskale bes. Očigledno je da sam ja mogao da podnesem više od drugih, pa nisam učinio ništa dramatično. Ali mnoga deca ne mogu da izdrže stepen nasilja, bilo fizičko, socijalno, verbalno ili digitalno i onda može doći do tragičnih događaja - navodi Petrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 1 godinu

Nije valjda da ste uvideli da su nastavnici i škola potpuno poniženi, uništeni i lišeni bilo kakvog autoriteta? Trebalo vam je samo 30 godina da shvatite da su neselektivno, slepo i pogubno prihvatanje zapadnih neoliberalnih zakona i floskula o "zaštiti" prava dece uništili sve vrednosti ali i sve autoritete koji treba da usmeravaju i vaspitavaju nove generacije. Doveli ste do toga da deca još u vrtiću nauče da im niko ništa ne može, da čak ni mama i tata ne sme ni popreko da ih pogleda jer će uslediti prijava za "zlostavljanje" ... Koliko vidim, sada su se liberali ustremili i na SPC, poslednju oazu porodičnih vrednosti, neka nam je Bog u pomoći uz takve zapadne vrednosti i život po "pravilima"

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija