• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.R.

08.06.2023

20:36

SREĆNI JER SU PREVETNIVNIM PREGLEDIMA SPREČILI MOŽDANE UDARE: Štand Specijalne bolnice „Sveti Sava“ na Festivalu zdravlja posetilo više od 400 građana

Informer

Društvo

SREĆNI JER SU PREVETNIVNIM PREGLEDIMA SPREČILI MOŽDANE UDARE: Štand Specijalne bolnice „Sveti Sava“ na Festivalu zdravlja posetilo više od 400 građana

Podeli vest

Na prolećnom Festivalu zdravlja u Domu vojske uzela je aktivno učešće Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ iz Beograda čiji štand je postelio više 400 građana!

Naime, u okviru manifestacije štand Specijalne bolnice „Sveti Sava“ je bio najposećeniji sa više od
400 ispitanih građana, kojima su, dvadeset lekara i medicinskih sestara procenili da li su u riziku od moždanog udara!

Upitnik o proceni rizika je bio specijalno dizajniran za manifestaciju na osnovu kojeg su građani dalje obavili konsultaciju lekara neurologa, a onim sa visokim rizikom rađen je pregled krvih sudova vrata ultrazvučnim Doplerom.

Foto: Informer

S osmehom na licu razgovarali i pregledli građane


- Svim građanima dat je savet o zdravim stilovima života naglašeni rizici koje ima na osnovu  upitnika, izmeren krvni pritisak, glikemija iz prsta, puls i saturacija kiseonika. Najmlađi građanin koji se javio na besplatan pregled je imao samo dvadeset pet godina, a najstariji devedeset tri. Najviše prijavljenih građana je bilo starosti između 70 i 79 godina, dok je prosek godina bio 72. Žene su ažurnije dolazile i bilo ih je 66 posto - rekla nam je VD Direktor bolnice: Prim. dr sci. med. dr Marjana Vukićević, specijalista neurologije bolnice „Sveti Sava“ i dodala:

Vrlo je zabrinjavajuće što je u skoro 80 posto građana imalo visok i srednji rizik za moždani udar, a da to nisu znali. Visoke vrednosti krvnog pritiska su zabeležene kod 65  odsto pregledanih građana, dok prema podacima od građana je samo kod 18 posto već dijagnostikovan visok krvni pritisak koji je pod kontrolom. U istom procentu kod građana su registrovane povišene vredosti šećera u krvi, a kod 32 posto granične vrednosti šećera u krvi. Povećane masnoće u krvi ima 75 posto građana prema upitniku, a samo 30 posto građana zna da ima poremećen rad srca i da pije lekove za regulisanje srčanog rada - navela je Vukićević, koja je zajedno sa svojim zaposlenima bila na sve vreme prisutna na štandu.

Foto: Informer

Nije im bilo teško da poslušaju svakoga građana koji im je prišao 

Prema njenim rečima kada je u pitanju pušenje utvđeno je da skoro polovina građana konzumira duvan, a da samo 19 posto građana ozbiljnije vodi računa o fizičkoj aktivnosti.

Zabrinjavajuće je da je samo 50 posto građana znalo da ima povišene vrednosti šećera u krvi i da odlazi kod lekara, da većina građana ne zna da li ima poremećaj srčanog rada, kao i kakve su
vrednosti masnoća u krvi. Кada se na ovako ozbiljne nekontrolisane faktore rizika doda i porodično opterećenje koje je zastupljeno u skoro 60 posto prijavljenih građana, a kod većine je bio osnovni motiv za dolazak na pregled,moramo se ozbiljno potruditi da građani dobiju
zaslužene preventivne preglede u adekvatnim ustanovama preventivne zaštite, kako bi se na
vreme uputili na ranu dijagnostiku i lečenje prisutnih faktora rizika za moždani udar
- istakla je naša sagovornica.

Kako je navel na licu mesta za vreme trajanja Festivala zdravlja od 10 do 20 časova 406 građana je dobilosavet o zdravim stilovima života i svima je izmeren krvni pritisak, puls, šećer u krvi i
saturacija.

- Urađeno je 48 ultrazvučni pregleda krvnih sudova vrata, na kom su nađena i značajna suženja koja su zahtevala dalju dijagnostiku i koja im je zakazana kod nas. Preko 50 posetilaca dobilo je savet da se jave u ambulantu bolnice radi detaljnijih pregleda, za 34 građana je predloženo javljanje u Bolnicu radi hospitalizacijeu Dnevnu bolnicu i sprovođenja dijagnostičkih procedura, a 2 građanina su upućena da se jave na zakazivanje konzilijuma za endovskularne procedure u našoj ustanovi - objasnila je direktorka bolnice i dodala:

- U daljem toku ipak je proradila savest naših sugrađana tako da se redovno prema savetu tima sa Festivala zdravlja iz naše Bolnice, javljaju na preglede koji se obavljaju ambulantno, a nekolicini je određena hospitalizacija u dnevnoj bolnici radi sprovođenja angiografije krvnih sudova vrata i glave putem skenera ili zakazivanja konzilijuma za endovaskularne procedure - navela je naša sagovornica.

Foto: Informer

Građanima dali savete ali ih i dočekali u svojoj bolnici na preglede

Kako je objasnila dr sci med Olivera Đurović, glavna sestra bolnice ovaj Festival zdravlja je prošao, a zaposleni u Bolnici Sveti Sava su bili zadovoljni jer su svojim prisustvom uspeli da preduprede velike moždane udare kod jednog broja osoba, ali i što su imali priliku da se upoznaju sa stanjem populacije koja je došla na festival.

- Većina osoba je imala prethodno neke smetnje i došla je na pregled i konsultaciju, tako da se nadamo da to i nije baš opšta populacija već neko sa rizikom. Mi u Bolnici očekujemo da će država stati iza nas koji imamo iskustvo i znanje i omogućiti nam da kod višeg broja pacijenata uradimo ultrazvučne preglede krvnih sudova. Naravno uvek nešto nedostaje, kod nas u ovom trenutku radi samo jedan ultrazvučni aparat na kojem se svakodnevno uradi 30 pregleda bolničkih pacijenata - istakla je Đurović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija