• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srpskiportal.rs

25.07.2023

09:48

Budite oprezni kada se fotografišete na aerodromu! Pre nego što objavite slike, proverite šta se tačno vidi!

Shutterstock

Društvo

Budite oprezni kada se fotografišete na aerodromu! Pre nego što objavite slike, proverite šta se tačno vidi!

Podeli vest

Možda to ne deluje kao puno podataka, ali kriminalcima može biti dovoljno da dođu do vašeg broja mobilnog, e-pošte i kućne adrese.

Nakon brojnih apela da objavljivanje fotografija ličnih dokumenata na društvenim mrežama može da dovede do problema onim "genijima" koji ih objavljuju, značajno je smanjen broj fotografija ličnih karata i vozačkih dozvola na Fejsbuku, Instagramu, Tviteru i drugde.

Međutim, mnogi ljudi često ne misle da dokumenti koji ne bi trebalo da budu objavljeni uključuju tzv. karte za ukrcavanje sa letova aviona. Upravo sada, tokom odmora, društvene mreže su preplavljene fotografijama i pričama putnika koji lete, posebno ako je reč o nekim udaljenijim i egzotičnijim destinacijama, što nije loše sve dok se u nekom od tih mora fotografija ne pojavi već pomenuta bording karta, često u kombinaciji sa pasošem.

Foto: informer/printscreen

 

Ovo predstavlja potencijalni problem jer propusnica sadrži QR kodove sa podacima o vašoj destinaciji, tačnim vremenom polaska i povratka sa putovanja, vašim punim imenom i prezimenom, brojem vašeg leta i tzv. PNR broj ili šestocifreni kod vaše rezervacije za taj let. Možda to ne deluje kao puno podataka, ali kriminalcima može biti dovoljno da dođu do vašeg broja mobilnog, e-pošte i kućne adrese, a sve to dovodi u nepotrebnu opasnost svakog ko objavi takve fotografije.

– Ovi podaci su dovoljni da hakeri otvore neovlašćene račune kreditnih kartica na vaše ime i preko njih potroše nekoliko hiljada evra. Osim toga, kada na ovaj način raspolažu vašim podacima, mogu da se pretvaraju da su predstavnici avio-kompanije i da izvuku još više ličnih podataka od vas i tako, na primer, sklapaju ugovore sa telekom operaterima i kupuju mobilne telefone na vaše ime i ko zna šta još – objašnjavaju stručnjaci za bezbednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija