• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.09.2023

09:00

Domaća industrija, glavni oslonac u kriznim situacijama

Hemofarm

Društvo

Domaća industrija, glavni oslonac u kriznim situacijama

Podeli vest

Svetske krize iz korena menjaju život, nameću nove modele ponašanja, komunikacije i iznad svega poslovanja. I dok je materijalna ekonomija ozbiljno uzdrmana još pandemijom Covid 19, od tada jedna nova, digitalna ekonomija ubrzano raste.

Obzirom na složenu interakciju  geopolitičkih dešavanja i finansijskih tržišta, cena roba i aktuelna krizna dešavanja u svetu imaju ozbiljne implikacije na globalnu ekonomiju, naročito na države u razvoju.

- Analitičari najavljuju globalnu recesiju, ali ono  što je već dramatično sa ekonomskog aspekta,  jeste neka vrsta globalne paralize.  Naime,  po prvi put smo  svedoci  doslovnog zastoja vodećih svetskih ekonomija kao i duže blokade značajnih privrednih grana. Ekonomisti upozoravaju da je bankarski sistem uzdrman, a valute brojnih država padaju u odnosu na američki dolar koji je i sam oslabljen. Sve navedeno preko skoka cena ulaznih sirovina i materijala, direktno utiče na cene proizvodnje i robe za izvoz. U privredi se ne može pritisnuti taster "pauza", pa  sa iste tačke nastaviti dalje - kaže Dr Saša Perović menadžer za odnose sa državnim organima iz Hemofarma.

Digitalna revolucija i farmaceutska industrija

 I dok je materijalna ekonomija ozbiljno uzdrmana, jedna druga, digitalna ekonomija i sve oblasti digitalizovanog poslovanja doživele su procvat. Mnogo se govori i o digitalnoj valuti. Šta digitalna revolucija konkretno znači za farmaceutske kompanije?

- Digitalizacija nameće kulturu bliske kolaboracije, kulturu deljenja i širenja informacija pa i farmaceutske kompanije u eri digitalizacije  izlaze iz tradicionalnih okvira zatvorenosti . Živimo u veku koji će pre svega biti vek razmene podataka. Ujedinjavanjem parcijalnih otkrića i novih inovativnih rešenja u važnim projektima, digitalna era  širi mogućnosti bržeg napredovanja nauke. Primera radi, rezultati kliničkih istraživanja i ishoda lečenja dobiće daleko veću transparentnost i dostupnost  svim učesnicima u sistemu - ističe naš sagovornik.

Foto: Hemofarm

Dr Saša Perović

Međutim, digitalne inovacije u zdravstvu ne svode se isključivo na tehnološku ili  naučnu dimenziju U nastupajućoj eri personalizovane medicine, umrežavanje i integrisanje podataka od presudnog  je značaja.

- Digitalna revolucija fundamentalno će menjati zdravstveni sistem i odnos svih učesnika u njemu, a vodi promeni i celokupnog pristupa lečenju. Uz sve veći pristup znanju, infrastrukturi i personalizovanim inovativnim uslugama, pacijentima je olakšana briga o zdravlju a značaj prevencije stavljen u prvi plan  Zahvaljujući digitalnoj revoluciji koja otvara nesagledive resurse dostupnih informacija, pacijent će tražiti sve više informacija jasnih, relevantnih, pravovremenih o efikasnosti određenih lekova, tražiti podatke o paralelama, želeti da bira između više ponuđenih terapijskih i cenovnih opcija. Digitalizacija nosi duboke  preokrete, postavljajući i pred farmaceutske kompanije nove zadatke, nove izazove, nova prilagođavanja - objašnjava dr Perović.

Jačati domaće resurse

Svetske krize istovremeno i brišu i podižu nove granice na planeti, ukazujući nedvosmisleno na važnost jačanja vlastitih resursa. Primera radi, Svetska zdravstvena organizacija u svojim najnovijim preporukama zahteva od zemalja članica izdvajanje dodatnih sredstava  u cilju  jačanja  spremnosti sistema za moguće biološke katastrofe, a od farmaceutske industrije se zahteva dodatni napor za sprečavanje eventualnih nestašica lekova. 

- Zadatak domaće  industrije je da obezbedi  efikasne i bezbedne farmaceutske proizvode najnovije generacije po pristupačnijim cenama. To je doprinos  kvalitetu lečenja, ali  i podrška stabilnosti i materijalnoj održivosti zdravstvenog sistema. Naime, prosečan životni vek se značajno produžio a starenjem stanovništa rapidno rastu izdaci u lečenju hroničnih bolesti, pa generički lekovi kao kvalitetne ali  jeftinije terapijske alternative, omogućavaju veću dostupnost lekova svim pacijentima kojima su neophodni. Zahvaljujući domaćoj industriji u Srbiji je osigurano redovno snabdevanje tržišta kvalitetnim generičkim lekovima - ističe naš sagovornik.

Foto: Promo

 

Hemofarm kao lider domaće industrije ima najviše svetske standarde kvaliteta u proizvodnji za sve proizvodne pogone pa su lekovi Hemofarma prisutni u 31 zemlji sveta na tri kontinenta. 

Mi iz Hemofarma smo u protekle tri krizne godine dokazali da smo sposobni da se izborimo sa svim izazovima i obezbedimo redovno snabdevanje tržišta našim lekovima, pa čak i da mobilišemo proizvodne resurse kako bi pokrili povećanu potražnju za lekovima, naročito u oblasti bolničkih lekova i antibiotske terapije.  Domaća industrija je definitivno pouzdan partner zdravstvenom sistemu i pacijenti kao i lekari ne treba da brinu - poručuje dr Saša Perović, menadžer za odnose sa državnim organima iz Hemofarma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija