• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2023

09:40

Predstavljeni rezultati rada Ministarstva infrastrukture: Otvorena Obilaznica, gradi se Moravski koridor i "Smajli" saobraćajnica

Zoran Sinko,Tara Radovanović,

Društvo

Predstavljeni rezultati rada Ministarstva infrastrukture: Otvorena Obilaznica, gradi se Moravski koridor i "Smajli" saobraćajnica

Podeli vest

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture (MGSI) je na svom sajtu objavilo Izveštaj o rezultatima u prvih godinu dana rada, otkako je na čelu tog ministarstva Goran Vesić.

Ministarstvo ističe da se Srbija u poslednjih 10 godina ekonomski uzdigla i transformisala u zemlju poželjnu za život, zasnivanje porodice, investicije i pokretanje biznisa, i ističu da u tom poduhvatu razvoj infrastrukture predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta, a da je to postignuto izgradnjom auto-puta Ruma - Šabac, brze saobraćajnice Novi Beograd - Surčin i obilaznice oko Beograda.

U izveštaju se podseća i da se grade brze saobraćajnice Požarevac - Veliko Gradište - Golubac i "Osmeh Srbije” tj. Bački Breg – Nakovo sa krakom do Srpske Crnje, auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, brza saobraćajnica do Loznice, auto-put Sremska Rača – Kuzmin. Takođe, navode da je otvoren prvi deo Moravskog koridora, prva deonica auto-puta Niš – Merdare, i da je obnovljeno 224 kilometara lokalnih puteva, a da se trenutno radi na još 460 kilometara.

Posebno se ističe da je za ravnomerni razvoj Srbije i regionalno povezivanje neophodno imati razvijenu železnicu.

Foto: Informer

 

 

"Nastavljamo izgradnju brze pruge od Novog Sada ka Subotici, sprovodimo pripreme za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, rekonstruišemo prugu Niš – Dimitrovgrad i još pet regionalnih pruga. Usvojen je i set železničkih zakona koji je pokazao opredeljenost Srbije za nastavak evropskih integracija", piše u izveštaju.

Izgrađena i otvorena Obilaznica oko Beograda

Posle 30 godina, Beograd je dobio obilaznicu. Izgradnjom deonice od tunela Straževica do Bubanj potoka završena je izgradnja obilaznice oko Beograda. Otvaranje je bilo na Vidovdan, 28. juna 2023. godine.

Izgrađena i otvorena brza saobraćajnica Beograd-Surčin

Izgradnjom i otvaranjem brze saobraćajnice Novi Beograd – Surčin, Beograd je dobio najbržu vezu sa auto-putem „Miloš Veliki“. Brza saobraćajnica je otvorena 01. aprila 2023. godine.

Foto: Vojvodina uživo

 

 

Izgrađen i otvoren deo Moravskog koridora Pojate – Makrešane

Izgradnjom prvih 16,9 kilometara Moravskog koridora od Pojata do Makrešana otvoren je prvi deo Moravskog koridora. Deonica je otvorena 29. aprila 2023. godine.

Izgrađen i otvoren auto-put Ruma-Šabac

Izgradnjom i otvaranjem auto-puta Ruma – Šabac sa novim mostom preko Save, Šabac je spojen sa auto-putem. Auto-put je otvoren 14. oktobra 2023. godine.

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIĆ (STF)

 

 

Izgrađena i otvorena prva deonica auto-puta Niš-Merdare

Izgrađeno je prvih 5,5 kilometara poluprofila auto-puta, deonica Merošina – Merošina 1.

Probijen tunel Laz na auto-putu "Miloš Veliki"

Tunel Laz dužine 2,85 kilometara predstavlja jedan od najdužih tunela u Srbiji. U martu 2023. godine probijene su obe cevi tunela.

Ugovor o izgradnji brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine”

Projekat podrazumeva izgradnju brze saobraćajnice, dužine 186 kilometara, koja će spojiti granične prelaze Bački Breg i Nakovo. Izgradnjom ove

saobraćajnice spojiće se gradovi i opštine Sombor, Kula, Vrbas, Bečej, Novi Bečej, Kikinda i Srpska Crnja, što će pozitivno da utiče na razvoj severnog dela Vojvodine.

Foto: JP zavod za urnabizam Vojvodine/PP, screenshotPPN

 

 

Ugovor o izgradnji auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Auto-put koji će spojiti Beograd - Zrenjanin i Novi Sad dužine je 105,4 kilometara i rasteretiće postojeće magistralne pravce i povećati bezbednost

saobraćaja. Vesić je u Kini potpisao ugovor o izgradnji auto-puta sa kineskom kompanijom „Šandong“.

Izgradnja brze pruge Novi Sad-Subotica

Projekat je od izuzetnog strateškog značaja za Republiku Srbiju. Obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka jednokolosečne

Foto: Tanjug

 

 

pruge i izgradnju drugog koloseka pruge za mešoviti putnički i teretni saobraćaj za brzinu do 200 km/h na pruzi Novi Sad – Subotica – državna granica (Kelebija), dužine 108 km. Vrednost projekta je oko 1,1 milijardu evra, a rok za završetak je decembar 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Nastavljamo ulaganja u lokalne zajednice, jer to znači bolji životni standard za sve građane Srbije
Društvo

Vesić: Nastavljamo ulaganja u lokalne zajednice, jer to znači bolji životni standard za sve građane Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je jutros radove na rehabilitaciji lokalnog puta Vitojevci – Grabovci , na teritoriji opštine Ruma, gde je rekao da je samo ove godine ministarstvo za obnovu lokalnih puteva na ovoj opštini izdvojilo preko šest miliona eura, kao i da će ukupno ove godine na teritoriji opštine Ruma biti urađeno skoro 23 kilometra puta.

29.10.2023

10:33

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17