• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.01.2024

08:10

Romeo i Julija iz Lazarevca nastavljaju svoju borbu: Marija dečku donirala bubreg, lekari u Turskoj ga unakazili!

budii human, privatna arhiva

Društvo

Romeo i Julija iz Lazarevca nastavljaju svoju borbu: Marija dečku donirala bubreg, lekari u Turskoj ga unakazili!

Podeli vest

Milošu Markoviću (30) iz Strmova kod Lazarevca, kojem je devojka Marija Milojković donirala bubreg, stanje se pogoršalo nakon transplantacije obavljene u Turskoj. Nakon komplikacija, on je transportovan na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu. Transplantirani bubreg mu je izvađen, a sa njim i deo tankog creva. Kako bi se Miloševo stanje poboljšalo, potrebno je da u roku od šest meseci obavi novu transplantaciju bubrega u Belorusiji.

Podsećamo, Milošu je pre devet godina dijagnostikovana hronična bolest bubrega i zapaljenski bubrežni sindrom, a od 2018. godine išao je na dijalizu tri puta nedeljno po četiri sata. Uspeo je da prikupi neophodna sredstva za transplantaciju bubrega u inostranstvu, koja je obavljena 2. novembra 2023. godine.

Greška lekara

Međutim, nakon operacije u turskoj klinici "Medikal park Florija" u Istanbulu, Miloševo stanje se naglo pogoršalo, nakon čega su mu lekari saopštili da transplantiran bubreg ne reaguje na terapiju.

Njegova devojka Marija Milojković (31) napominje da su doktori iz turske klinike rekli kako je bubreg koji mu je ona donirala počeo da "trune" i da mu je nalegao na tanko crevo, nakon čega je ono puklo i dovelo do sepse. 

- Miloš je imao nesnosne bolove u stomaku, lekovi nisu pomagali i počeo je da povraća. Lekari su govorili da je to normalna reakcija na novi organ, sve dok mu na ranu nisu počeli izlaziti gnoj i fekalije. Tada su utvrdili da je tanko crevo puklo i da je nastupila sepsa. Bubreg su odmah morali da odstrane, pa je Miloš vraćen na dijalizu i već 29. novembra otpustili su nas sa klinike govoreći da nam neće naplatiti tih deset dana duže što smo ostali u bolnici, kao ni troškove dijalize - priča Marija i dodaje da postoji niz nejasnoća u vođenju lekarske dokumentacije i da sumnjaju na lekarsku grešku.

Još jedna šansa

Početkom decembra prošle godine Miloš je hitno hospitalizovan na VMA zbog lošeg zdravstvenog stanja.

- Lekari na VMA su utvrdili da na levom bubregu postoji tumor i da transplantacija uopšte nije smela da se uradi, što su doktori u Turskoj prevideli i time mu ugrozili život. Miloš je za praznike pušten kući, ali već sledeće nedelje ide na novu operaciju. Prema prognozama, moramo sačekati šest meseci za ponovnu transplantaciju u Belorusiji, za šta nam je, prema prvim procenama, potrebno 100.000 evra, kao i novac za putne troškove. Nakon poziva imamo samo 15 sati da se organizujemo i krenemo. Da mogu, opet bih mu vrlo rado pomogla i bez razmišljanja mu dala bubreg, ali više nemam tu mogućnost - ističe Marija i napominje da se ona posle operacije oseća potpuno normalno i da funkcioniše bez problema.

Podsetimo Miloša i Mariju su nazvali Romeo i Julija iz Lazarevca jer je ona, iako nisu u braku, insistirala da mu donira bubreg i tako mu spase život.

Apel za pomoć

Miloš nije u mogućnosti da samostalno obezbedi finansijska sredstva za lečenje u inostranstvu, pa se uz pomoć fondacije "Budi human" obraća svim ljudima dobre volje da mu pomognu donacijama jer nema vremena za čekanje.
Novac za njegovo lečenje može se uplatiti na dinarski broj računa 160-6000001725565-50 i devizni broj računa 160-6000001726358-96, ili slanjem SMS poruke 1552 na 3030.

 

Humani bajkeri iz Lazarevca

Marija Milojković (31) rođena je u Lazarevcu, pa su se u humanitarnu akciju uključili i lazarevački bajkeri iz "La moto-kluba". Oni će u narednom periodu, kada vremenski uslovi to dozvole, organizovati moto-skup na kome će novac prikupljen od humanitarnog bazara i koncerta biti uplaćen za Miloševo lečenje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija