• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.06.2024

06:03

Obleževamo momenat kad je Spasitelj jasno otkrio svetu da je Mesija! Navršava se nedelja Samarjanke

pritnskrin

Društvo

Obleževamo momenat kad je Spasitelj jasno otkrio svetu da je Mesija! Navršava se nedelja Samarjanke

Podeli vest

Razgovor Gospoda Isusa Hrista i žene Samarjanke opisan je samo u Jevanđelju po Jovanu.

Nedelja Samarjanke slavi Spasiteljev dolazak u Sihar, na studenac (bunar) Starozavetnog Patrijarha Jakova, gde je jasno otkrio svetu da je Mesija, i svojim sledbenicima obećao živu vodu od koje se ne žedni. Ova uspomena na Spasiteljev razgovor sa ženom Samarjankom, koja se zvala Fotina (mučenička smrt joj se slavi 20. marta) bila je, kako svedoči Jerusalimski kanonar, već u VII veku.

Služba Samarjanki Fotini obavlja se zatim u četvrtak i petak, a odaje se u subotu, jer je u ponedeljak, utorak i sredu služba Prepolovljenju.

Pete nedjelje po Vaskrsu naša Crkva obeležava događaj susreta Gospoda Hrista sa ženom Samarjankom kod izvora Jakovljevog. Razgovor Gospoda Isusa Hrista i žene Samarjanke opisan je samo u Jevanđelju po Jovanu. 

 

​Jevanđelist Jovan opisuje da je Hristos na putu za Galileju sreo ženu Samarjanku. Zašto je Hristos uopšte krenuo na put za Galileju?

Jevanđelist Jovan prethodno piše da se Hristos odlučio na ovaj korak zbog toga što je farisejima smetala sve veća Isusova popularnost. Smireno se sklanja jer još nije došlo vreme da se Gospod proslavi kroz događaj Vaskrsenja.

Ko su bili Samarjani?

Prema Bibliji, Izraelci su osvojili od Hananaca region poznat kao Samarija (jevrejski šōmrôn) i dodelili ga Josifovom plemenu. Nakon smrti cara Solomona (oko 931. pre Hrista), Severna plemena, uključujući Samariju, odvojila su se od južnih plemena i uspostavila zasebno Izraelsko carstvo.

U početku je njen glavni grad bila Tersa do vremena cara Amrije (oko 884. p.n. e.) "Trideset prve godine carovanja Asina nad Judom poče carovati Amrije nad Izraelom, i carova dvanaest godina; u Tersi carova šest godina. I kupi goru Samarijsku od Semera za dva talanta srebra, i sagradi grad na gori, i nazva grad koji sagradi Samarija po imenu Semera gospodara od gore".

U Bibliji su grad Samariju, glavni grad carstva tokom 9. i 8. veka prije nove ere, proroci osudili zbog „kuća od slonovače“ i luksuznih palata u kojima je prikazano neznabožačko bogatstvo.

Samarjani  su mala etnička grupa, potomci neznabožaca koji su naselili ovu zemlju posle vavilonskog porobljavanja izraelskog naroda. Njihova verska uvjerenja su se ozbiljno razlikovala od tradicionalne vere Jevreja.

U vreme opisane istorije, Jevreji i Samarjani bili su u međusobnom neprijateljstvu nekoliko vekova i nisu međusobno komunicirali. Samarjani su sagradili hram na gori Gerizim. To je bilo u suprotnosti sa jevrejskom idejom da hram može biti samo u Jerusalimu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija