• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.06.2024

09:41

Polaganje male mature samo što nije počelo! Pripremna nastava u toku, a ovo su cene privatnih časova!

Informer

Društvo

Polaganje male mature samo što nije počelo! Pripremna nastava u toku, a ovo su cene privatnih časova!

Podeli vest

Osmaci su završili sa nastavom, a u školama je u toku priprema za malu maturu koja je zakazana 17, 18. i 19. juna. Sve škole imaju zakonsku obavezu da organizuju minimum deset časova pripremne nastave za predmete koji se polažu. Neki nastavnici su sa pripremom počeli još u aprilu i maju, tako da ovih dana finalizuju obnavljanje gradiva sa đacima.

Ne organizuje se priprema za završni ispit samo u školama. Mnoge opštine, posebno u Beogradu, već godinama unazad organizuju besplatne časove iz matematike, srpskog, istorije, geografije, fizike, hemije i biologije za male maturante. Obično se to realizuje tokom maja, te su zainteresovani đaci i tu mogli da se uključe. Za one koji se trude i žele da rade, postoje i brojne onlajn platforme, gde mogu da vežbaju zadatke. Jedna od njih je eVežbaonica u okviru portala Mojasrednjaškola. Ima i roditelja koji plaćaju privatne časove kako bi se dete pripremilo za testiranje. I tu su cene različne, zavisno od toga da li su časovi grupni ili individualni. Cene se kreću od 1.000 do 2.000 dinara.

Osmaci na maloj maturi rade tri testa. Prvog dana, 17. juna, je test iz srpskog jezika, drugog test iz matematike, a trećeg test iz predmeta po izboru. Za treći test morali su da se opredele za jedan od pet ponuđenih predmeta - istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Svi osmaci moraju da polažu malu maturu, jer tek posle izlaska na završni ispit smatra se da je učenik završio osnovnu školu. Osvojeni broj bodova na maloj maturim, ali i uspeh iz škole važni su kako bi se upisao u željenu srednju školu.

Foto: Informer

 

Različit odziv učenika

Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" iz Mirijeva kaže da je u toku pripremna nastava iz predmeta koji se polažu na maloj maturi. U martu je takođe održana proba male mature koja je pokazala koje oblasti predstavljaju problem osnovcima.

"Ima nastavnika koji su počeli sa pripremom i ranije tokom drugog polugodišta. Oni sada finalizuju sa pripremama. Odziv učenika je različit- neki dolaze na pripremu, neki ne. Proba male mature koja je bila u martu pokazala je gde učenicima 'škripi' sa znanjem i onda nastavnici intenzivnije rade sa njima na tim oblastima", kaže Krstić.

Zakonska je obaveza nastavnika da održe po 10 časova pripremne nastave za predmete koji se polažu na maloj maturi - srpski, matematika, fizika, biologija, hemija, istorija, geografija. Nastavnicima je ostavljeno da sami organizuju pripremu, ali tako da se časovi iz različitih predmeta ne poklapaju. Većina nastavnika ostavila je da pripremu za malu maturu realizuje dve nedelje pred testiranje.

"Raspored pripremne nastave je okačen na oglasnoj tabli u škoi, a deca se obaveštavaju i preko odeljenskih starešina. Važno je samo da se časovi ne poklapaju, da učenici idu na pripremnu nastavu iz sva tri predmeta koje polažu", dodao je on.

Priprema mora da se realizuje

Direktorka Osnovne škole Branko Radičević na Novom Beogradu Suzana Lipić kaže da je pripremna nastava sastavni deo u godišnjem planu i mora da se realizuje. Zapravo, nastavnici su u obavezi da je održe, ali ona nije obavezna za učenike. Ostavljeno im je da sami odluče da li će da dolaze ili ne. U OŠ Branko Radičević 50 odsto osmaka dolazi da u školi utvrdi gradivo, pita nastavnika ukoliko ima još nekih nejasnoća.

"Ima i onih učenika koji samo dođu do škole zbog roditelja, viđamo ih na hodnicima, ali ne ulaze na časove. Osim u školi i opština Novi Beograd je organizovala pripremnu nastavu. Oni su to realizovali tokom maja. Dakle, učenici imaju mnogo mogućnosti da rade", navela je Lipić za Euronews Srbija.

Svi osmaci su u obavezi da izađu na malu maturu. Tek nakon urađena sva tri testa, smatra se da su završili osnovnu školu. Niko ne može da "padne" na maloj maturi, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u srednju školu. Zapravo, važan je za učenike koji upisuju državnu srednju školu, ali ne i za one koji upisuju privatnu srednju školu. A takvih je sve više u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17