• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.06.2024

09:00

Naučno-tehnološki centar NIS-a rasadnik znanja: Ulaganje u inovacije i  edukaciju zaposlenih

NIS

Društvo

Naučno-tehnološki centar NIS-a rasadnik znanja: Ulaganje u inovacije i edukaciju zaposlenih

Podeli vest

Centar je zadužen za naučnu podršku biznis procesima kompanije. U njemu radi i Irena Petrović-Prelević, glavni specijalista za mineraloška ispitivanja i jedini kristalograf.

Razumevanje sveta

Kristalografija je jedna od najvažnijih analitičkih tehnika za razumevanje sveta oko nas
Irena Petrović-Prelević 

Naučno-tehnološki centar (NTC) NIS-a, sa sedištem u Novom Sadu, zadužen je za naučnu podršku biznis procesima kompanije, pre svega u oblasti istražvanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i za sprovođenje inovacija u poslovanju. Ova kćerka kompanija NIS-a sa samostalnim radom započela je u februaru 2012. godine i ima više od 300 zaposlenih, koji su najznačajniji resurs kompanije. 

 

@nispiracija Da li ste čuli za naš Naučno-tehnološki centar? Pogledajte čime se tamo sve bavimo. #ntc #kompanijanis #buducnostnadelu #fyp #tiktoksrbija ♬ Great Job - ZydSounds

 

Uzimajući u obzir da visoke tehnologije nisu održive bez ulaganja u edukaciju, NTC kontinuirano ulaže u razvoj zaposlenih, koji su učesnici, neretko i nosioci nagrada, na svetskim i domaćim naučnim konferencijama, kao i autori brojnih naučnih publikacija.

Šta je kristalografija? 

Među njima je i Irena Petrović-Prelević, glavni specijalista za mineraloška ispitivanja i jedini kristalograf u Naučno-tehnološki centar NIS i jedna od malobrojnih u celoj Srbiji. Kako kaže ni sama ništa nije znala o kristalografiji pre nego što je upisala Rudarsko-geološki fakultet na Univerzitetu u Beogradu.

- Na prvoj godini studija je to interesovanje počelo da se kristališe i konačno je iskristalisalo na drugoj godini. Iako u našoj zemlji u to vreme tokom osamdesetih godina prošlog veka, nije baš bilo previše prilika za zaposlenje sa tom strukom, ni tada, a ni danas ni jednog trenutka nisam zažalila što sam izabrala baš kristalografiju. Velika raznovrsnost materijala koji se ispituju, naučnih i industrijskih oblasti za koje se istražuje, metoda koje se primenjuju, doprinela je širenju vidika, a posebno tome da i posle 35 godina bavljenja kristalografijom, svakog jutra dolazim s radošću i radoznalošću na posao - kaže  Petrović-Prelević.

Foto: NIS

 

Ona objašnjava da je kristalografija naučna grana koja se bavi proučavanjem strukture kristalnih materijala, tj. rasporeda i načina vezivanja atoma u njima. 

- Taj specifični aranžman atoma u strukturi nekog kristala određuje njegove karakteristike: očigledan je primer grafita i dijamanta; i jedan i drugi su po sastavu čist ugljenik, ali drugačije spakovan, što veoma utiče na osobine ova dva minerala. Tu leži i glavna prednost u odnosu na hemijsku analizu, koja će za oba slučaja reći: to je ugljenik, a kristalografija će tačno znati o kojoj strukturnoj formi je reč. I upravo zbog tog poznavanja kristala i njihovih karakteristika, uprkos tome što nije tako poznato i često zanimanje, kristalografija je jedna od najvažnijih analitičkih tehnika za razumevanje sveta oko nas. Strukture virusa, proteina, lekova i dragog kamenja su rezultat korišćenja kristalografskih alata - pojašnjava Petrović-Prelević.   

Kristalografija se koristi u mnoštvu naučnih disciplina: geologiji, nauci o materijalima, medicinskim naukama, tehnologiji, biologiji, fizici, u svim industrijama koje rade sa nekim kristalnim materijalima.

Rezultati analiza

Na pitanje čime se bavi kristalograf u NTC-u i da li je rad u naftnoj industriji zanimljiv, Irena odgovara da je aspekt primenjivosti podataka koje proizvodi i sama činjenica da su nekom potrebni rezultati njenih analiza za veliki motivacioni faktor.

Foto: NIS

 

- U Naučno-tehnološkom centru NIS radim poslednjih šest godina, nakon što sam prethodno radila na Beogradskom univerzitetu - katedra za kristalografiju gde sam i magistrirala, kao i na nemačkim univerzitetima u Majncu i Grajfsvaldu. Bavila sam se nizom interesantnih materijala. Na prvom mestu raznovrsnim geološkim uzorcima, rimskom keramikom, raznim sintetisanim materijalima kao što su zubni materijal, tanki ITO slojevi, zatim margarini. Možda je i najegzotičniji primer - zubni materijal iz kljova pustinjskih i prašumskih slonova. Ipak, sa naftnom problematikom sam se susrela tek u NIS-u. U našoj LABUPS laboratoriji, na Odeljenju za analizu stena, imamo savremeni rendgenski difraktometar za prah, Rigaku Ultima IV, koji nam omogućava tačno i precizno merenje, koje smo i akreditovali prema zahtevima standarda SRPSISO/IEC 17025 - napominje kristalograf Irena.

 

@nispiracija Šta povezuje naftu i čokoladu? 🍫 ⛽ Naša koleginica Irena, koja se bavi veoma retkim zanimanjem - K R I S T A L O G R A F I J O M. 🤗 ➡️ Ostanite sa nama jer će se nastaviti razgovor sa našom dragom koleginicom Irenom Petrović, koja će nas upoznati sa svetom kristala, da li je istina da su oni svuda oko nas i kako izgleda biti kristalograf. A očekuju nas i brojne priče iz našeg Naučno-tehnološkog centra u kojem radi naša Irena. #staytuned ♬ Roxanne - Instrumental - Califa Azul

 

Prema njenim rečima primarna delatnost NTC su analize uzoraka jezgrovanog materijala, ali u poslednje vreme su i analize taloga iz proizvodne opreme veoma brojne.

- Dobijeni izmereni podaci se uz pomoć kristalografske baze podataka i specijalizovanog softvera dalje obrađuju, da bi se kao krajnji rezultat dobio mineraloški sastav uzoraka jezgara ili fazni sastav taloga iz napr. neke pumpe, koja je stala sa radom. Na osnovu naše analize, kolege iz hemizacije će znati čime treba da deluju da bi se pumpa opet pokrenula. Mineraloški sastav jezgrovanog materijala dalje za svoje analize koriste kolege iz disciplina petrofizika, regionalna geologija, istraživanje i razrada ležišta i na taj način pravimo još jednu veću slagalicu - ističe Irena Petrović-Prelević.

Osnovne delatnosti NTC-a

Među osnovnim delatnostima NTC-a su detaljna ispitivanja polja, interpretacija geoloških podataka, istraživanje bušotina, procena rezervi, laboratorijske analize uzoraka iz bušotina, uz korišćenje novih tehnologija. Ovi procesi ujedno su i prvi koraci ka istraživanju i proizvodnji nafte i gasa.
Stručnjaci NTC-a obrade nekoliko hiljada kilometara 2D seizmičkih podataka, urade više od 200.000 analiza naftnih derivata i više od 30.000 ispitivanja jezgara, stena, vode, nafte i gasa, isprojektuju više od 100 infrastrukturnih objekata i nekoliko desetina bušotina godišnje. Koristi se savremena oprema, softveri, laserski skeneri, virtuelna realnost, nove metode i druga inovativna rešenja, koja čine NTC riznicom znanja i novih tehnologija. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija