• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

24.07.2024

09:46

"Ta stvar mu se uhvatila iza kolena, jako boli!": Dečak je posle igre u plićaku na Tasosu dobio jezive crvene pečate po celoj nozi (FOTO)

Shutterstock

Društvo

"Ta stvar mu se uhvatila iza kolena, jako boli!": Dečak je posle igre u plićaku na Tasosu dobio jezive crvene pečate po celoj nozi (FOTO)

Podeli vest

Apel turistima koji se trenutno nalaze na Tasosu širi se mrežama, nakon što je jednoj porodici preselo letovanje zbog neprijatnog susreta sa morskim stanovnikom.

Kada biramo destinaciju za svoje letovanje, najčešće nas interesuje koliko je more toplo i da li u njemu ima meduza ili ježeva, a mnogi ni ne znaju da ove dve vrste nisu jedina opasnost na koju treba da obratimo pažnju, pogotovo ako na plažu vodimo i decu.

Turisti iz Rumunije koji se trenutno nalaze u Prinosu na Tasosu za vlasulju, odnosno anemonu su saznali na teži način, kada je opekla dečaka koji se igrao u plićaku i to takvim intenzitetom da mu je gotovo čitava noga crvena.

Zato je njegova majka odlučila da skrene pažnju i drugim turistima koji letuju na Tasosu, te je njena objava preneta unutar Fejsbuk grupe "Grčka info".

"Budite pažljivi, pogotovo ako ste sa decom i obratite pažnju na meduze i anemone. Našeg dečaka je opekla i to je prilično bolno. Igrao se u plićaku sa peskom i stvar sa slike mu se "uhvatila" iza kolena, verovatno kad se sagnuo", napisala je majka.

Foto: Facebook / Grčka Info / Screenshot

 

 

Dodaje da porodica već 15 godina letuje na Tasosu i da im se ova situacija događa po prvi put, a na fotografijama iz objave vidi se "stvorenje" koje podseća na morsku travu i velika crvena opekotina koju je dete zadobilo.

Šta su vlasulje i gde su primećene?

Vlasulje ili morske sase (anemone) mogu biti različitih boja i veličina i iako izgledom podsećaju na morsku travu, zapravo su najsličnije meduzama.

Mogu se pronaći na stenama, u plićaku ili na pesku i najveću opasnost po turiste predstavljaju kraci (pipci) vlasulja koji su ispunjeni otrovom.

Pri kontaktu sa njima, oseti se pečenje vrlo slično onom koje ostavljaju meduze, a iritacije i opekotine koje izgledaju kao crvenoružičasti tragovi pojavljuju se nakon nekoliko minuta i zadržavaju se od 24 sata do nekoliko dana.

Prilično bolne opekotine koje izaziva anemona, obično ne ostavljaju veće posledice, turisti su se susreli sa njom prošle godine u grčkom gradiću Kalamakiju i sada na Tasosu.

Šta uraditi kada vas opeče?

Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza.

Opečeno mesto treba ispirati isključivo morskom vodom i može se tretirati protivupalnom kremom koja sadrži antihistaminik, a od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom.

Uriniranje po bolnom delu tela, iako se nalazi među najrasprostranjenijim savetima za ovakve situacije, treba izbeći u širokom luku, jer može da dovede do još gore iritacije. Nije poželjno ni češati, trljati i iritirati bolno mesto, a ukoliko je opekotina veća od dlana veličine raširene šake, obavezno se obratiti lekaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Bolesni se vraćaju iz Grčke": Cela Evropa beleži povećan broj obolelih od korone
Društvo

"Bolesni se vraćaju iz Grčke": Cela Evropa beleži povećan broj obolelih od korone

Povećana aktivnost korona virusa u Grčkoj, zbog boravka naših građana u ovoj zemlji, mogla bi da se odrazi i na epidemiološku situaciju u Srbiji, a već je smo imali situacija da su se vraćali bolesni ili po dolasku ispoljili kliničku sliku, što se može povezati sa kovidom 19, kaže u razgovoru za "Blic" primarijus dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije i načelnica Centra za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

24.07.2024

09:30

sledeća vest

TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)
Live TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)

Da li je zaista rat toliko surov? Nema sumnje da postoji velika država i vladari iz senke; njihovo prisustvo sve je transparentnije, ali jedine žrtve svih sukoba i ratova samo su civili. U francuskoj prestonici, dešava se haos. Pariz je pod opsadom. Oko grada je postavljena žica. Ljudi nemaju nikakve informacije i to stvara sve veću paniku. Jedan pripadnik Hamasa izjavio je da će krvave suze teći u Parizu jer Francuska pomaže Izraelu u ratu. Uživo u program javio se i novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je komentarisao situaciju na ukrajinskom frontu. Urednik "Srbija tajmsa" Antonije Kovačević javio se uživo u emisiju gde je kometarisao povlačenje Džoa Bajdena sa mesta predsedničkog kandidata.

23.07.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija