• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

24.07.2024

09:18

Nova cena osiguranja vozila: Evo za koliko je skuplja obaveza za vozače

Shutterstock

Društvo

Nova cena osiguranja vozila: Evo za koliko je skuplja obaveza za vozače

Podeli vest

Oni koji su ovih dana produžili registraciju vozila, platili su nešto veću sumu, a razlog za to je poskupljenje obaveznog osiguranja. Nove cene su sada više za oko pet odsto.

Osiguravači su za novo poskupljenje dobili saglasnost Narodne banke Srbije.

Centralna banka uvažila je argumente osiguravača i u aprilu odobrila novo povećanje cena u skladu sa propisima.

"Udruženje osiguravača Srbije je, nakon dobijanja prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije, usvojilo minimalnu tarifu premije osiguranja od autoodgovornosti, saglasno zakonu. Društva za osiguranje su zatim donela svoje pojedinačne tarife premija tog osiguranja kao akt svoje poslovne politike", naveli su za Euronews Srbija u NBS.

Bez tog obaveznog osiguranja se ne može registrovati vozilo.

Cena obaveznog osiguranja se određuje na osnovu snage motora i premijskog stepena.

Prethodno poskupljenje je bilo prošle godine kada je Narodna banka Srbije dozvolila osiguravajućim kućama da cenu podignu do 15 odsto.

NBS dala saglasnost u aprilu

Udruženje osiguravača Srbije je Narodnoj banci Srbije podnelo zahtev za davanje saglasnosti na povećanje minimalne tarife premija za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima i premijski sistem za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima.

Osigiravači su, kako dodaju u NBS, za to poskupljenje dali i obrazloženje.

"Podnetim zahtevom predloženo je povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti iz potrebe za pokrićem uvećanih troškova poslovanja odnosno uvažavajući uticaj inflatornog pritiska koji je posebno bio izražen tokom 2022. godine, a koji i pored svih mera usmerenih na racionalizaciju i optimizaciju troškova (uključujući i opsežne kontrolne aktivnosti koje je sa ciljem smanjenja troškova sprovođenja u osiguranju od autoodgovornosti Narodna banka Srbije sprovodila tokom 2019. i 2020. godine, a koje su omogućile i povećanje bonusa tokom 2020. godine odnosno umanjenje premije od pet do 10 odsto za one vlasnike motornih vozila čijom upotrebom u saobraćaju nije prouzrokovana šteta) nije omogućio njihovu optimizaciju", naveli su u NBS.

Dodaju da rast premije osiguranja izazvan inflacijom, odnosno njenim uticajem na troškove poslovanja društava za osiguranje, nije u prethodnom periodu bio prisutan samo u segmentu osiguranja od autoodgovornosti, već i u segmentu ostalih usluga koje pružaju društva za osiguranje, pri čemu se taj rast premije s obzirom na dobrovoljnost tih usluga osiguranja, odvijao u prethodnom periodu i bez prethodne saglasnosti regulatora.

Šta kažu u Udruženju osiguravača

uženju osiguravačaNa pitanje zbog čega je bez ikakve najave ponovo povećana cena obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, iz Udruženja osiguravača Srbije su za emisiju SAT koja se emituje na RTS naveli da je poskupljenje obaveznog osiguranja autoodgovornosti uzrokovano inflatornim pritiscima, koji se odnose kako na isplatu šteta oštećenim licima, tako i na troškove sprovođenja osiguranja.

"Naime, poznata je činjenica da je u poslednjih nekoliko godina došlo do značajnog poskupljenja radnog časa u servisima za popravku motornih vozila. Inflacija je dovela do značajnog povećanja cena rezervnih delova, a istovremeno cene polovnih vozila koje služe kao reper za obračun šteta su takođe u porastu", navodi se u odgovoru.

Dodaju da sve navedeno posledično dovodi do porasta i frekvencije šteta, jer je u poslednje vreme zabeleženo napuštanje prakse rešavanja čak i najsitnijih oštećenja dogovorom između učesnika saobraćajne nezgode, već se zbog cene rezervnih delova i povećanih troškova popravke u servisima gotovo sve štete rešavaju preko osiguranja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)
Live TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)

Da li je zaista rat toliko surov? Nema sumnje da postoji velika država i vladari iz senke; njihovo prisustvo sve je transparentnije, ali jedine žrtve svih sukoba i ratova samo su civili. U francuskoj prestonici, dešava se haos. Pariz je pod opsadom. Oko grada je postavljena žica. Ljudi nemaju nikakve informacije i to stvara sve veću paniku. Jedan pripadnik Hamasa izjavio je da će krvave suze teći u Parizu jer Francuska pomaže Izraelu u ratu. Uživo u program javio se i novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je komentarisao situaciju na ukrajinskom frontu. Urednik "Srbija tajmsa" Antonije Kovačević javio se uživo u emisiju gde je kometarisao povlačenje Džoa Bajdena sa mesta predsedničkog kandidata.

23.07.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija