• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.07.2024

11:12

Program "Hrana za sve": Besplatni paketi hrane za najugroženije građane na 14 novih lokacija

Insajder

Društvo

Program "Hrana za sve": Besplatni paketi hrane za najugroženije građane na 14 novih lokacija

Podeli vest

U cilju pružanja neophodne pomoći građanima kojima je hrana najpotrebnija, na 14 novih lokacija širom Srbije svakodnevno se dele besplatni paketi hrane.

Ovi paketi sadrže dnevno pecivo, voće, povrće, kao i druge suve namirnice. Inicijativa je pokrenuta kako bi se obezbedila podrška najugroženijim sugrađanima, pružajući im osnovne namirnice neophodne za svakodnevni život.

Trgovinski lanac Maxi, u saradnji sa volonterima Banke hrane Vojvodine započeo je program direktnih donacija viškova hrane. Podela hrane se organizuje svako veče na drugoj lokaciji, omogućavajući mesečno četiri puta distribuciju na svakoj od 14 pozicija. U nastavku možete naći spisak tačnih lokacija.

U Beogradu je određeno sedam punktova za podelu, dva su u prigradskim opštinama Obrenovcu i Mladenovcu, dok su ostale lokacije u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Požarevcu i Staroj Pazovi. Podela hrane se svako veče organizuje na drugoj lokaciji tako da mesečno četiri puta bude na svakoj od 14 pozicija.

Foto: Privatna arhiva

 

Reč je o inovativnom pristupu koji se prvi put sprovodi u našoj zemlji i koji je motivisan odgovornim raspolaganjem viškovima hrane, kao i brigom za zajednicu i građane kojima je neophodna dodatna podrška.

„Ova inicijativa ima ogroman značaj za naše korisnike, jer im svakodnevno pruža potrebne namirnice koje im olakšavaju svakodnevni život. Izuzetno smo zahvalni Maxi-ju što je prepoznao važnost doniranja viškova hrane, pokrenuo ovu humanitarnu akciju i donirao hranu iz svojih prodavnica. Ovo je prvi put da se hrana deli direktno u ruke korisnicima, umesto preko organizacija, što dodatno povećava dostupnost pomoći. Bez njihove podrške, ali i nesebične pomoći naših partnerskih organizacija, hrana ne bi stigla do onih kojima je najpotrebnija. Posebno smo ponosni na naše volontere, koji sa velikom posvećenošću i brigom pripremaju i distribuiraju ove pakete, što dodatno doprinosi uspehu cele inicijative i jača osećaj zajedništva,“ izjavio je Srđan Budimčić, osnivač Banke hrane Vojvodina.

Prvi punkt za direktnu donaciju viškova hrane kroz progrma „Hrana za sve“ bio je postavljen još krajem septembra meseca prošle godine na Vilinim vodama, i na ovaj način se do sada podelilo oko 250 tona hrane. Uvođenjem mobilnih punktova koji sada funkcionišu na 14 lokacija cilj je prići još većem broju građana.

Uvođenjem mobilnih vozila i podelom na velikom broju lokacija, pomoć u hrani svakodnevno stiže do onih kojima je neophodna. Istovremeno, ovaj program doprinosi odgovornom korišćenju resursa, smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i očuvanju životne sredine. Očekuje se da bi samo na ovaj način količina doniranih proizvoda iznosila oko 900 tona godišnje.

LOKACIJE ZA DIREKTNU PODELU HRANE U BEOGRADU:

1. PONEDELJKOM OD 20 ČASOVA: Zemun, Nemanjina 6 (plato ispred Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu)

2. UTORKOM OD 20 ČASOVA Bežanijska kosa, Partizanske avijacije (parking kod McDonald’s restorana)

3. SREDOM OD 20 ČASOVA Čukarica, Obrenovački drum 3 (parking kod Mega Maxi Ada hipermarketa)

4. ČETVRTKOM OD 20 ČASOVA Voždovac, Milorada Bonžulića 6 (Dušanovački plato)

5. PETKOM OD 20 ČASOVA Savski venac, Kamenička ulica (između pijace Zeleni venac i Filološke gimnazije)

6. SUBOTOM OD 20 ČASOVA Zvezdara, Učiteljska 60 (Učiteljski plato)

7. NEDELJOM OD 20 ČASOVA Vukov spomenik, Bulevar kralja Aleksandra 75 (kod studentskog restorana “Kralj Aleksandar I”)

LOKACIJE ZA DIREKTNU PODELU HRANE U PRIGRADSKIM OPŠTINAMA I VAN BEOGRADA:

1. PONEDELJKOM OD 20 ČASOVA: Obrenovac – Kralja Aleksandra Prvog 157 (parking BIG shopping centra, iza MAXI supermarketa)

2. UTORKOM OD 20 ČASOVA: Novi Sad – Bulevar Cara Lazara 75 (parking kod Doma zdravlja Novi Sad)

3. SREDOM OD 20 ČASOVA: Šabac – Hajduk Veljkova 1 (kod MAXI supermarketa)

4. ČETVRTKOM OD 20 ČASOVA: Stara Pazova – Karađorđeva 24 (kod MAXI supermarketa)

5. PETKOM OD 20 ČASOVA: Sremska Mitrovica – Promenada 9a (kod MAXI supermarketa)

6. SUBOTOM OD 20 ČASOVA: Požarevac – Porečka 1 (kod autobuske stanice, punkt Crvenog krsta)

7. NEDELJOM OD 20 ČASOVA: Mladenovac – Kralja Petra I 250 (kod MAXI supermarketa)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija