• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

25.07.2024

09:55

Slučaj koji je šokirao lekare: Vojvođanku ujeo komarac, pala u komu i umrla

Shuterstock

Društvo

Slučaj koji je šokirao lekare: Vojvođanku ujeo komarac, pala u komu i umrla

Podeli vest

Prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u ovoj sezoni potvrđen je u Srbiji.

Virus je dijagnostikovan kod osobe iz Beograda krajem prošle nedelje, a priča jedne porodice iz Crvenke potvrđuje koliko ovaj virus može biti opasan.

U svojoj ispovesti otkrivaju kako je žena vedrog duha i puna snage samo za nekoliko dana od ujeda komarca postala "kao biljka", da bi posle 3 meseca borbe sa virusom preminula.

J. B. iz Crvenke živela je život punim plućima. Bila je voljena baka, majka i supruga koja bi na prvi poziv svojim unucima dotrčala u zagrljaj. Radila je baštenske poslove i ništa joj nije bilo teško, bez obzira na to što je ušla u 7. deceniju. Ipak, 21. septembra prošle godine sve se promenilo.

Kako navodi njen sin, te večeri pila je kafu sa komšijama u dvorištu, a nakon što su se razišli, odjednom je pala na pod. Porodica je prvo mislila da joj je skočio pritisak, ipak, ono što ih je dočekalo nisu mogli ni da sanjaju u najgoroj noćnoj mori.

Foto: Shutterstock

 

 

"Pili smo kafu u dvorištu, kada smo ispratili komšije i familiju ona je ustala i samo se srušila. Nismo znali šta se dešava. Mislili smo da joj se slošilo ili da joj je pritisak visok. Dozivali smo je ali nije reagovala, iako je bila pri sebi. Odmah smo zvali Hitnu pomoć. Došli su lekari i doktor joj je rekao da prati njegov prst kako bi proverio da li će reagovati. Međutim, ona nije ni mogla da gleda u prst, već je delovala potpuno izbezumljeno i oči su joj lutale. Bilo je jezivo", priča jedan od članova porodice.

Odjednom pala u komu

Lekari su je odmah prebacili u bolnicu u Somboru, ali nakon pregleda porodici je rečeno da je najbolje da se vrati kući. Nažalost, stanje J. B. se pogoršalo tokom noći i sledećeg dana vraćena je u somborsku bolnicu.

"To veče odveli su je u bolnicu, ali su je i vratili kući uveče jer su mislili da je prolazno, ali i sledeće jutro je bilo isto. Ona nije mogla da stoji, da se pomera, a ni da priča. Ponovo su je vratili u bolnicu jer nismo znali šta ćemo i onda su krenule analize. Radili su sve rezultate, vadili krv, urađeno je sve moguće, a lekari su konstatovali da je u pitanju virus Zapadnog Nila i da ovakav slučaj još nisu videli", pričaju sin i snaja nesrećne žene.

Svaki put kada bi joj otišli u posetu, prizor je bio zastrašujući. Porodica nije mogla da poveruje da je žena koja je do pre mesec dana trčala, obavljala sve kućne poslove, bila energična i vesela, sada pala u komu.

"Bila je kao biljka. U bolnici je provela oko 3 meseca. Samo je spavala i nije mogla da se pomera. Nije pričala, a kamoli šetala", pojašnjava sin J.B.

Svi rezultati bili dobri, nije imala nikakve simptome

Ipak, ono što je najviše šokiralo i lekare i porodicu, jeste činjenica da su joj svi rezultati bili dobri, a J. B. nije imala nijedan simptom pre nego što je ostala skoro nepokretna.

Iako se porodica mesecima nadala da će se nešto promeniti, da će stići vesti da je njihova voljena baka konačno napravila prvi korak i izgovorila prvu reč, u decembru su saznali ono najgore. Srce J. B. nije izdržalo i ona je preminula.

"Jako nam je teško, ne možemo da poverujemo da se život promenio u jednom danu. Iza sebe je ostavila mladog sina i unuke koji su i dalje deca. Svi smo je mnogo voleli, a iako je prošlo nekoliko meseci od njene smrti, i dalje ne možemo da dođemo sebi. Nedostaje nam svaki dan", priča njena snaja.

Komarac je ujeo dok je radila napolju

Porodica veruje da je do ujeda komarca došlo kada je obavljala poljoprivredne poslove. S obzirom na to da imaju baštu, ali i mnogo domaćih životinja, J.B. je retko bila u kući, a nikada se nije obazirala kada bi videla ujede, jer kako kaže porodica, to je normalno kada radite u prirodi.

Podsetimo, groznica Zapadnog Nila registrovana je kod komaraca u Srbiji pre više od dve nedelje, a prvi slučaj kod čoveka zabeležen je krajem prethodne sedmice.

I Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je na svom sajtu prvi slučaj obolevanja.

Foto: Shutterstock

 

 

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Kuleks pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković (37) spreman je za Olimpijske igre kao zapeta puška i poručuje da neće skoro u penziju, iako bi mu to mnogi želeli! Jedan od najvećih sportista ikada danas je na konferenciji za medije u pres medija centru u Parizu poručio da se oseća mnogo bolje sada nego pred Vimbldon i da će učiniti sve da obraduje naciju i prvi put u karijeri osvoji olimpijsko zlato!

25.07.2024

13:18

Uhapšen brat Nikole Jokića!
NBA

Uhapšen brat Nikole Jokića!

Strahinja Jokić, brat Nikole Jokića, uhapšen je u Denveru i optužen za napad na jednog gledaoca u aprilu posle utakmice Nagetsa.

25.07.2024

10:39

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako
Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako

Pre 58 godina grupa gradištanskih alasa, koje u ovom kraju zovu Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz čašicu, pesmu i druženje postavili su temelje Alaskih večeri. Od tada, svake godine u julu se okupe i oni stari, ali i mladi ljubitelji Dunava i opet, po tradiciji love ribu, kuvaju čorbu i uživaju!

24.07.2024

17:44