• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.07.2024

11:45

Najefikasnije u zemlji: Pohvala izvestioca Višem javnom tužilaštvu u Beogradu

Tanjug

Društvo

Najefikasnije u zemlji: Pohvala izvestioca Višem javnom tužilaštvu u Beogradu

Podeli vest

Nacionalni izvestilac za oblast trgovine ljudima u svom prvom Izveštaju u ovoj oblasti za 2023. godinu pozdravio je aktivnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu tokom izveštajnog perioda, kao i lično zalaganje glavnog javnog tužioca Nenada Stefanovića koji je, kako se navodi u Izveštaju, pokazao odlučnost i spremnost za saradnju i primenu svih međunarodnih standarda u borbi protiv trgovine ljudima.

Iz Izveštaja takođe proizlazi da je Više javno tužilaštvo u Beogradu najefikasnije javno tužilaštvo u zemlji kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima, iako se u svom radu na ovoj vrsti predmeta suočava sa brojnim izazovima.
Više javno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je Nacionalnog izvestioca da su u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2023. godine za krivično delo Trgovina ljudima iz člana 388. Krivičnog zakonika podnete prijave protiv 24 lica.

Dokazne radnje sprovedene su u dva predmeta. a istraga u sedam predmeta. U navedenom periodu bilo je osam optuženja.
Ukazujemo da je nakon izveštajnog perioda, u toku 2024. godine povećan broj specijalizovanih javnih tužilaca za borbu protiv trgovine ljudima koji su i kontakt tačke za saradnju sa policijom i drugim državnim organima u otkrivanju i procesuiranju ovih krivičnih dela.

Odlukom glavnog javnog tuzioca imenovana su još tri javna tužioca za kontakt tačke.
Podsećamo da je u drugoj polovini 2022. godine Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu oformila namensku prostoriju za ispitivanje posebno osetljivih svedoka, gde svoje iskaze daju i žrtve trgovine ljudima, a što je vrlo značajno kako bi se žrtve osećale sigurno i zaštićeno tokom krivičnog postupka.
Nacionalni izvestilac obišao je konkretne prostorije u septembru mesecu 2023. godine.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu izrazio je zadovoljstvo što je u Izveštaju prepoznat trud institucije na čijem je čelu kada je pitanju borba protiv trgovine ljudima i poručio da će u narednom periodu biti pojačan fokus na krivičnom gonjenju učinilaca ovih krivičnih dela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Stipendija, posao, smeštaj i početna plata 100.000 dinara! Ovo je spisak fakulteta u Srbiji koji to nude studentima
Društvo

Stipendija, posao, smeštaj i početna plata 100.000 dinara! Ovo je spisak fakulteta u Srbiji koji to nude studentima

Najpopularniji fakulteti koji, doslovno rečeno, obezbeđuju siguran posao diplomcima odmah nakon završetka studija i dobru zaradu su FON, ETF, arhitektura, mašinstvo… Međutim, postoje i visokoškolske ustanove koje nisu u okviru Univerziteta u Beogradu, ali su državne i akreditovane i svojim studentima obezbeđuju stipendiju, praksu, besplatan smeštaj i ugovor o radnom odnosu odmah. Početna plata je oko 100.000, a kasnije može ići i do 300.000.

31.07.2024

11:29

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21