• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2024

10:14

Vesić: Do sredine 2025. godine na putevima u Srbiji biće 164 električna punjača

Pedja Milosavljević

Društvo

Vesić: Do sredine 2025. godine na putevima u Srbiji biće 164 električna punjača

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da se na skoro 1.000 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji nalazi svega osam javnih elektro- punjača, što nije dovoljno za sve veći broj automobila na električni pogon koji koriste naše puteve, ali će se ta situacija uskoro promeniti, pa će do aprila ili maja naredne godine na mreži auto-puteva u zemlji biti čak 164 elektro-punjača.

Ministar Vesić je pre godinu dana pokrenuo inicijativu da putevi budu bolje opremljeni elektro-punjačima, a u tom cilju, izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ukinute su dozvole i sve što je smetalo da bi se taj posao i realizovao. 

"Danas sa ponosom mogu da kažem da ćemo do aprila, a najjkasnije do maja 2025. godine na mreži auto-puteva imati 164 elektro-punjača. Trenutno imamo osam, a u toku je postavljanje 10 punjača, na pravcima od Šida prema Beogradu, od Beograda prema Nišu, od Niša prema Preševu, kao i od Beograda do Novog Sada i od Niša prema Dimitrovgradu“, rekao je Vesić.

Navodi da se još 16 elektro-punjača postavlja na dva nova auto–puta, Miloš Veliki i Ruma – Šabac, kao i na brzoj saobraćajnici Šabac – Loznica.

"Sa osam postojećih, i tih novih 26 koje postavljamo, imaćemo vrlo brzo ukupno 34 električna punjača", precizirao je ministar.

Prema Vesićevim rečima, u novembru će početi realizacija projekta "zelenih stanica" koje će biti na 16 lokacija na auto-putevima, na kojima će se nalaziti između pet i 20 elektro punjača. Tender za ovaj projekat JP "Putevi Srbije" sproveli su prošle godine.

"U novembru će se postaviti prvih šest stanica, a zatim je u planu da se do maja, svakog meseca postavljaju po dve, pa ćemo na 'zelenim stanicama' imati novih 80 punjača. Ukupno, biće 114 elektro-punjača", rekao je Vesić. 

Podsetio je da benzinske pumpe na auto-putevima imaju obavezu po zakonu da na četiri mesta za točenje goriva, imaju jedan elektro-punjač.

"Benzinske pumpe će do aprila imati svojih 50 punjača. Kada se sve to sabere, imaćemo ukupno 164 električna punjača, odnosno po jedan na 6,2 km auto-puta, dok danas imamo po jedan na 17 kilometara puta.  To će Srbiju u Jugoistočnoj Evropi svrstati među zemlje čiji su auto -putevi najbolje opremljeni elektro-punjačima", naglasio je ministar Vesić. 

Time se Srbija, dodaje, približava evropskom proseku, jer je cilj države da stimuliše korišćenje električnih automobila.

Vesić je naveo i da će izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o putevima biti regulisana posebna boju tablica za električna vozila, kao i njihove nalepnice. 

"Omogućićemo i dodatni popust na putarinu za električna vozila i ono sto je najvažnije omogućićemo da lokalne samouprave mogu da daju popuste, odnosno besplatne sate za parkiranje", kazao je Vesić i dodao da na taj način država želi da pokaže vozačima eletričnih automobila da ih podržava sa kompletnom infrastrukturom.

Vesić je rekao i da će novi punjači koji će se postavljati biti jačine čak do 300 kilovata, odnosno "super brzi", za razliku od sadašnjih koji su jačine 75 kilovata, a kako vreme bude prolazilo, i postojeći će se pojačavati, pa će i oni  biti bolji i efikasniji.

Pored toga, naveo je i da su "Putevi Srbije" pokrenuli akciju postavljanja pet elektro punjača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Kraljevu, pa će ovih pet gradova po prvi put dobiti brze elektro-punjače  na magistralnim putevima.

"Na taj način doprinosimo boljem razvoju Srbije, u kojoj su počeli da se proizvode električni automobili, najavljuju se nove fabrike električnih automobila, pre svega u Loznici. Mi ćemo raditi sve da naši putevi budu opremljeni. Time dajemo doprinos smanjenju zagađenja, idemo ka tome da ljudi mogu lakše da se opredele za kupovinu električnog automobila i pokazujemo da Srbija ne samo da se razvija infrastrukturno, već da drži korak sa svetom kada je u pitanju zaštita životne sredine“, zaključio je ministar Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Bomba! Barsa dovodi asa Juventusa!
Fudbal

Bomba! Barsa dovodi asa Juventusa!

Barselona želi, Frederiko Kjeza takođe (28), sada ostaje samo da Juventus aminuje celu priču i da italijanski ofanzivac pojača španskog giganta!

24.08.2024

11:32

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija