• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2024

10:36

Ministarka Slavica Đukić Dejanović poslala snažnu poruku đacima i roditeljima pred početak nove školske godine!

Informer

Društvo

Ministarka Slavica Đukić Dejanović poslala snažnu poruku đacima i roditeljima pred početak nove školske godine!

Podeli vest

Svečanim intoniranjem himne "Bože pravde" u Petoj beogradskoj gimnaziji u prisustvu ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović danas je obeležen početak nove školske godine.

Đukić Dejanović je za Tanjug najavila da će ova školska godina pre svega biti obeležena primenom novih zakonskih i podzakonskih akata koje su menjali prošle godine, nakon, kako je rekla, "tragedije koju smo imali u Ribnikaru".

- Prva novina je da će učenici prvog razreda biti u manjem broju u odeljenju, biće ih 28, što daje mogućnost nastavnicima da na jedan individualni način priđu većem broju dece - istakla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da će druga bitna izmena biti vezana za nove oblike praćenja zdravlja i razvoja dece. 

- Kroz platformu Zdravitas, od trećeg razreda do završetka srednje, pratićemo motorni razvoj sa uticajem na kogniciju emocije i ostale komponente ličnosti dece - objasnila je ona.
Ministarka je rekla da će učenici i studenti moći da dobiju stipendije i kredite zahvaljujući aplikaciji na platformi koja će biti instalirana i na čemu se već radi ove godine.

Takođe, učenici prvih i drugih razreda po prvi put dobiće nacionalne čitanke za prvi i drugi razred u kojima će elementi tradicije naše književnosti, istorije, kulture, umetnosti na jedan slikovit način biti prikazani deci tog uzrasta u skladu sa programom i po prvi put će se, kako je rekla, sresti sa knjigom za koju "pretpostavljamo da će biti njihova omiljena do kraja života.

Foto: Masha Bandjur

Slavica Đukić Dejanović

- Ono što je važno, nastavićemo saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i naš projekat'Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo' produbićemo - kazala je ona i dodala da će ove godine menjati normativu zato što na inicijativu određenih subjekata, pre svega sindikata, udruženja zaštitnika građana ima potrebe da se i dalje popravlja kvalitet zakona osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Đukić Dejanović je svim učenicima poželela da njihovi ciljevi budu takvi da kada se realizuju, da njihovi roditelji i nastavnici budu ponosni. 

Navela je da naša država beleži uspehe zbog onoga što će njihova postignuća u budućnosti biti takva da nam, kako je rekla, budu siguran oslonac za budućnost.

- Najlepše je đačko doba, ali nije ni lako. I moramo priznati da izazovi koje će imati deca su takvi da iziskuju prosto ogromno razumevanje nastavnika, zbog toga mi u ministarstvu i u vladi Srbije vodimo računa o podizanju digniteta i dostojanstva nastavnika zapravo koji su nosioci školskog života i obrazovanja - izjavila je ministarka.

Direktorka Pete beogradske gimnazije Borka Popović poželela je svim učenicima puno uspomena kojeće pamtiti ceo život.

- Naravno da će biti i učenja, napredovanja u svakom smislu, ali pre svega želim svim učenicima da se lepo druže, da se osećaju sigurno u svim školama u našoj zemlji. I eto, krećemo u jednu novu avanturu - istakla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija