• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.09.2024

10:43

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Kolektivni zapad i pokušaji izazivanja Beomajdana

Insider/Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Kolektivni zapad i pokušaji izazivanja Beomajdana

Podeli vest

Kolumna Dragutina Matanovića koju morate pročitati.

Modernizacija metoda obojenih revolucija

SAD i Kolektivni zapad već dugo se bave mešanjem u unutrašnje poslove drugih država – podsticanjem podela i sukoba i sprovođenjem ideološke infiltracije – sve pod izgovorom promovisanja demokratije. Koriste se različite metode za rušenje nezavisnih i samostalnih vlada u inostranstvu. Moderni pristup je organizovanje takozvanih obojenih revolucija, kako bi se na vlast doveli političari poslušni Vašingtonu.

U početku CIA je bila balvan za rušenje nepodobnih vlada. Suptilniji metod je bio prelaz na NED i finansiranje Zapadu pokornih opozicija, NVO i medija. Digitalna era i društvene mreže otežale su očuvanje tajnosti operacija za manipulaciju birača u ciljanim državama. Dejvid Petreus, bivši šef CIA, objasnio je: „Veoma je teško zadržati takvu vrstu aktivnosti da na kraju ne izađe u javnost.“

Zato se prešlo na sistem finansiranja koji realizuju mreže mnogobrojnih inostranih NVO, raznoraznih organizacija, fondacija, instituta i zapadnih vlada. Desetine miliona donacija uplaćuju se u takođe mnogobrojnu mrežu NVO, civilnih društava i organizacija u zemlji koju treba destabilizovati.

Izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine

U zvaničnom dokumentu kineske vlade piše da se u aprilu 2022. i decembru 2023. NED umešao u ceo izborni proces i dao sve od sebe da favorizuje proameričke opozicione kandidate. Takođe, da su „u maju 2023, nakon dva uzastopna incidenta sa pucnjavom u Srbiji, grupe za ljudska prava koje su sponzorisali NED i proameričke opozicione organizacije organizovale masovne demonstracije“. Izveštaj jasno objašnjava i da iza antilitijumskih protesta stoji mreža proameričkih i proevropskih NVO. Nesumnjivo da tajne službe Kine imaju tačne informacije.

Mišljenje opozicije o dokumentu kineske vlade sažeo je tajkunski urednik Slobodan Georgijev, brutalno napadajući voditeljku TV Prva. Ovaj očajnik skiči da se šire lažne vesti analizom „nekakvog izveštaja kineske vlade“ i poentira zaključkom dostojnim fašista: „Samo ova emisija dovoljna je da im se oduzme frekvencija.“

RERI kao primer

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) za dve godine je prihodovao više od milion evra od donatora kako bi se navodno bavio zaštitom životne sredine u Srbiji. Članovi njegovog tima su pravni savetnici, savetnici za javne politike, advokati saradnici – uglavnom pravnici. I naravno, lažni ekolozi, od kojih su neki proučavali životnu sredinu na Fakultetu za bezbednost. Jedna od njih je Sofija Mandić, hejterka koja zahteva da se Srbi suoče sa tzv. genocidom u Srebrenici i koja pokušava da organizuje antisrpski festival „Mirdita“ u Beogradu. Donatori RERI-ja su američki USAID, britanska ambasada u Beogradu, Rokfeler fondacija, Vlada Holandije, kao i niz domaćih NVO poznatih po antisrpskom delovanju – Fondacija za otvoreno društvo, CRTA i slični, koji se takođe finansiraju iz mreže drugih inostranih NVO. Jasno je – nema tu ništa od ekologije. Ovo je politički tim formiran da organizuje proteste protiv Srbije i Vučića.

U Francuskoj, SAD i mnogim zemljama sveta takva delatnost bila bi zabranjena, a njihovi izvori finansiranja ukinuti. Zapadni standardi štite interese svojih država od inostranog uticaja. Srbija nema pravo da na takav način brani svoje vrednosti i svoje interese. Zato smo svedoci protesta i organizovanih akcija Zagreba, Sarajeva, Prištine, zvanične Podgorice, opozicije i raznih domaćih NVO, institucija i građanskih inicijativa.

Srbija smeta jer je svetionik slobode

Mnogima na Zapadu smeta Vučićeva nezavisna i suverena politika. Bliski odnosi s Kinom. Neuvođenje sankcija Rusiji. Sprečavanje ulaska tzv. Kosova u UN. Neslaganje sa unitarizacijom BiH. I pre svega brz ekonomski razvoj Srbije. Mogućnost da eksploatacijom jadarita Srbija napravi kvantni ekonomski skok. Da postane regionalna ekonomska, politička i vojna sila Zapadnog Balkana. Svi naši inostrani neprijatelji užasnuti su od takvog scenarija.

Zato se oko litijuma pletu neverovatne teorije zavera i laži dostojne barona Minhauzena. Protesti opozicije nemaju nikakve veze sa ekologijom. Pevač Topalko je to najbolje objasnio: „Ja ne znam ništa o litijumu, ja sam za smenu vlasti.“

Zadaci opozicije su rušenje Vučića, otimanje države i slamanje Srbije. Sve suprotno od interesa srpskog naroda. Zato što moć srpske države proizlazi iz njenog ekonomskog bogatstva i razvojnih perspektiva. Iz njenog nacionalnog jedinstva. Pod Vučićem Srbija je na pravom putu.

P.S. Aleksandar Vučić: „Život i srpski narod, bez obzira na to kroz šta su prošli, pobedili su i pobeđivaće i u budućnosti.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija