• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s

28.05.2021

10:48

VLADIKA JOANIKIJE DEMANTOVAO KRIVOKAPIĆA! Tražio sam da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se meša u izbor mitropolita!

Politika

VLADIKA JOANIKIJE DEMANTOVAO KRIVOKAPIĆA! Tražio sam da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se meša u izbor mitropolita!

Podeli vest

Na političkoj pozornici apsurda sinoć je u Srpskoj patrijaršiji odigrana tragikomična predstava sa premijerom Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem u glavnoj ulozi

- Ja sam od premijera Crne Gore, zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita Crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade - rekao je za IN4S vladika Joanikije.

Krivokapić je u Beograd, doputovao na potpisivanje već usaglašenog Temeljnog ugovora u pratnji ministara Milatovića i Spajića i izvesnog Šikmana, savetnika za pravne poslove, kako nezvanično saznajemo stručnjaka za bezbednost.

Ponašanje premijera Krivokapića prilikom posete srpskom patrijarhu Porfiriju i članovima Sinoda u najmanju ruku je bilo neobjašnjivo kao i izjava nakon posete „da je sa Njegovom Svetošću dogovoreno da se usaglasi datum potpisivanja“, ovog važnog akta za srpsku crkvu i njene vernike u Crnoj Gori.

Kako nezvanično saznajemo Krivokapić se pravdao da potpisivanje „koče“ Abazović i Bečić te da će ukoliko potpiše ugovor ugroziti stabilnost vlade, čiji opstanak posle ovog skandala, je pod velikim znakom pitanja. Umesto da sa patrijarhom potpiše Temeljni ugovor, premijer Krivokapić je dao sebi za pravo da se upliće u unutrašnja pitanja SPC insistirajući da je vladika Joanikije jedini prihvatljivi kandidat za upražnjeno mesto mitropolita Crnogorsko- primorskog.

Foto: Beta

- Ovakvo ponašanje, premijera Krivokapića, samo je medveđa usluga vladiki Joanikiju i to u trenutku kada je bilo sve usaglašeno i sada je već izvesno da će se izbor episkopa na upražnjenim eparhijama prolongirati za jesenje zasedanje - tvrdi izvor iz Srpske patrijaršije.

Povodom izjave premijera Crne Gore da je u Beograd stigao da podrži vladiku Joanikija za mitropolita Crnogorsko, primorskog, vladika Joanikije je za in4s eksluzivno izjavio:

- Ja sam od premijera Crne Gore, zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita Crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade.

Ovaj skandal crnogorskog premijera otvara čitavu lepezu pitanja, ali otkriva njegov neiskren stav prema SPC što svakako najviđe odgovara bivšem režimu čiji pritisak, naročito nakon izbora u Herceg Novom dobija novi zamajac. Krivokapiću se spočitava i podanička servilnost stranim ambasadama, gde se takođe može pronaći razlog za njegovu nedoslednost po mnogim pitanjima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srbin

pre 2 godine

Krivokapic po nalogu Abazovica uzima islamsku vjeru i sa njim pravi Republiku u crnoj gori. Odrekao se Srpske pravoslavne crkve

Dragi

pre 2 godine

Ko je kriv za ovakvo ponašanje Krivokapića? Odgovor: Andrija Mandić i Milan Knežević, odnosno Demokratski Front, koji je u koaliciji sa Krivokapićem. Logično pitanje je: zašto DF ne istupi iz ove neprincipijelne koalicije? Odgovor je jasan: Mandić i Knežević su plaćenici bivšeg režima.

Realno

pre 2 godine

Gresite. Odgovor je vrlo jednostavan i ocigledan - Crnogorci ne zele crvenog mitropolita, koga kontrolisu Vucic, Vulin i onaj keramicar. Sta je tu cudno? Ljudi, pa od Vucica cak ni Putin nije hteo uzeti ono kuce Sarplaninca! Vucic je Seseljev Ceda, hahahahha!!! Kome to u zivotu treba? Crnogorcima, svakako, ne treba! Bravo, ljudi! Tako se to radi! Steta sto je Amfilohije preminuo... Da je srece, da je Patrijarh, pa da obori Vucica i njegove komunjare, kao sto je oborio i Milove komunjare!

Realno

pre 2 godine

Ne mozes traziti od Predsednika Vlade da se ne mesa u desavanja u svojoj Drzavi. Taman su hteli da uvale saradnika BIA i Vucicevog poslusnika na Tron Mitropolita, kad ono, iznenada, neocekivano... Bravo, braco! Ako mi moramo da trpimo "sluzbu" i crvene vladike, vi ne morate!

srba

pre 2 godine

Sta reci na sve ovo? Interesantno je da se Krivokapic ustrucava da potpise Ugovor jer bi mu Abazovic i Becic ugrozili vladu. A sta je sa DF-om, odnosno sa Mandicem i Knezevicem? Pa i oni su u koaliciji koja podrzava vladu. Zasto se oni ne oglase i otkazu podrsku Vladi Krivokapica? Sve ovo ukazuje da DF igra dvostruku igru i da njihovo cutanje potvrdjuje da su prevarili narod i da od njihove beskrompomisnosti nema nista. Kao i uvek do sada podrzavaju vladu koja od formiranja radi protiv Srba i Srbije, pocev od pitanja izbora sastava vlade, Kosova, Srebrenice, sada Ugovora sa SPC-om. Da im je stvarno stalo do naroda vec bi se oglasili i otkazali podrsku Vladi.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija