• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saopštenje

02.07.2021

13:34

Vujović potpisala ugovor sa EBRD: Ulažemo 18 miliona evra za zamenu kotlova i sanaciju pepelišta u Кragujevcu

Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Politika

Vujović potpisala ugovor sa EBRD: Ulažemo 18 miliona evra za zamenu kotlova i sanaciju pepelišta u Кragujevcu

Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar finansija Siniša Mali potpisali su danas dva ugovora sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj Mateom Кolanđelijem, kojima se obezbeđuje 18 miliona evra za projekat unapređenja daljinskog grejanja u Кragujevcu, što će smanjiti aerozagađenje u tom gradu

Ugovor je potpisao i direktor kragujevačke toplane „Energetika“ Andreja Ilić.

Vujović je naglasila da se projekat sprovodi u dve faze  - prva podrazumeva prelazak toplane sa uglja na ekološki prihvatljivija goriva, a druga sanaciju deponije pepela.

- Danas je za Кragujevac, ali i za sve nas veliki dan, jer će se iz ovih sredstava zameniti 50 godina stari kotlovi u toplani i time će se smanjiti aerozagađenje u tom gradu. Građani Кragujevca su prethodnih meseci apelovali i javljali nam se sa ovim problemom. Mi smo obećali da ćemo ga rešiti, i nakon ovog potpisivanja, ispunjavamo obećanje. Važno nam je da prva faza, odnosno zamena kotlova bude gotova do kraja godine – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, očekuje se da druga faza projekta krene u prvom tromesečju naredne godine, a ona podrazumeva sanaciju deponije na kojoj se procenjuje da ima oko 40.000 tona pepela. 

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

- U ovom momentu, radi se studija i traži najbolji način za iskorišćenje pepela. Po realizaciji druge faze, zagađenje vazduha će biti dodatno smanjeno. Emisije ugljen dioksida biće za 66 odsto manje, azot oksida za oko 90 odsto, a emisija PM čestica će biti eliminisana. U Ministarstvu na čijem sam čelu vodimo bitku sa aerozagađenjem. Početkom godine smo sufinansirali projekte zamene kotlova i individualnih ložišta, kao i pošumljavanje  u više od 50 lokalnih samouprava. Srbija je snažno opredeljena da rešava ovaj problem, jer želimo da budućim generacijama obezbedimo zdravu životnu sredinu, baš kakvu i zaslužuju – rekla je Vujović i zahvalila na saradnji evropskim partnerima i Gradu Кragujevcu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će ugovori koji su danas potpisani obezbediti ukupno 18 miliona evra za projekat koji je kapitalan za građane Кragujevca.

- Cilj nam je da u najkraćem roku krenemo sa tenderom za izvođače, kako bi zamenili kotlove na ugalj, onima na ekološki prihvatljivije energente. To je ogromna stvar za Кragujevac i još jedna potvrda koliko se borimo za zdraviji vazduh, bolju i čistiju budućnost naše dece. Mi smo rebalansom budžeta povećali ukupna ulaganja za ekologiju za 16 milijardi dinara, i sada imamo na raspolaganju ukupno 24 milijarde dinara. To nam omogućuje nikad veća ulaganja u ovu oblast, u kanalizacionu mrežu, nove fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i druge projekte. Planiramo da izađemo i na međunarodno finansijsko tržište sa zelenim obveznicima, koje su standardan finansijski instrument razvijenih zemalja i očekujem veliki uspeh i na tom polju – rekao je Mali.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Mateo Кolanđeli, regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan i šef kancelarije u Srbiji, rekao je da mu je drago što ta banka podržava Srbiju u ostvarivanju„zelenih“ ciljeva, posebno u sektoru daljinskog grejanja. 

- EBRD sarađuje sa Vladom na razvoju projekata koji vode ka dekarbonizaciji i uvođenju obnovljivih izvora u sisteme daljinskog grejanja i nadamo se da će Кragujevac biti među prvima od mnogih gradova u Srbiji koji su postigli ove ciljeve. Projekat bavi se hitnim pitanjem zagađenja vazduha i očekujemo da će postaviti osnove za  zeleniju i zdraviju budućnost grada – rekao je on.

Gradonačelnik Кragujevca Nikola Dašić je rekao da je velika stvar što država danas može da se fokusira na iste probleme kao i najrazvijenije zemlje sveta – na ekologiju.

- Hvala ministrima na podršci, i što su se ekspresno upustili u rešavanje problema aerozagađenja u Кragujevcu. Ovo je problem sa kojim se Grad suočava još od 70-ih godina, a danas Кragujevčani imaju razloga da budu zadovoljni, jer se krenulo u veliki i važan projekat za naš grad – rekao je Dašić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
banana republika

pre 3 godine

Gospođa ministarka će se više slikati, nego uraditi nešto konkretno. Valjda je to slikanje za rejting partije odlično za budućnost naše dece. Bolje od zdrave životne sredine. Već znamo odgovor bratije i partije - kome treba zdrava životna sredina, profit je najbitniji...

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!
Zapad na nogama

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!

NATO strahuje ds bi Francuska mogla da se povuče iz članstva u Alijansi i da bi to mogla da bude jedna od kljulnih odluka krajnje desnice okupljenje oko Žordana Bardele i Marin Le Pen. Nacionalno okupljanje koje predvode upravo Bardel i Lepenova mogli bi da u nedelju preuzmu lormilo "pete republike", a to je alarm ne samo za EU, već i za Vašington"!

04.07.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija