• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.12.2021

11:51

(VIDEO) Komplikuje se bezbednosna situacija u celom svetu, ali i u regionu! Srbija mora da dodatno jača svoju snagu!

Printscreen TV Pink

Politika

(VIDEO) Komplikuje se bezbednosna situacija u celom svetu, ali i u regionu! Srbija mora da dodatno jača svoju snagu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je drugi dan posete Nišavskom okrugu sastankom sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu

- Komplikuje se bezbednosna situacija u celom svetu, takođe i u regionu i shodno tome Srbija mora da dodatno snaži svoju snagu. Ono što jeste predlog, ministar Stefanović i ja smo i slušali i razgovarali o svemu tome, a to je da ćemo izdvajati 500 miliona evra više nego što smo izdvajali. To je još jedan defakto novi budžet. Sve snažniji su sukobi ekonomsko, energetsko politički između zapadnog sveta i Kine, i Rusije. Daje nam za obavezu da i dalje snažimo srpsku vojsku. Ono o čemu smo razgovarali je kako da i dalje poboljšavamo materijalni status naših vojnika, oficira, podoficira - rekao je predsednik Srbije. 

Foto: Printscreen TV Pink

- U svim delovima kopnene vojske biće pojačanja, što se tiče opreme i oružja, ali moraćemo da imamo i više vojnika. Verujem da ćemo uspeti u svemu tome. Ono što je za jednu zemlju važno, jeste da ima tri elementa. Da obezbedi sigurnost i granice svoje zemlje, pod dva, da energetski obezbedi svoje zemljište, i pod tri da imate dovoljno hrane i vode za budućnost. Mi smo rekli da u uslovima drugačijih sistema, potrebno je da imamo robnih rezervi za dva meseca. Mi ništa ne slutimo, već pokazujemo da smo organizovana i odgovorna država. Za one koji pitaju za energente, samo hoću u de rečenice da objasnim. Biće veliki komovi u regionu, ali i u Evropi oko cene struje i gasa. Gas je danas 1250 dolara na hiljadu kubnih metara, to je 4 puta više koju mi danas plaćamo, i koju ćemo da plaćamo narednih 5 meseci.

Foto: Printscreen TV Pink

- Sve se usložnjava. Nedostaje gasa u Evropi. Kina kupuje sve, ugalj, tečni gas iz celog sveta. Sve se komplikuje i sve se dešava neverovatnom brzinom pred našim očima. Mi nismo dovoljno ozbiljni i odogovorni ako to ne vidimo. I zato je važno da imamo Vojsku. Sutra ćemo imati sastanke sa namenskom industrijom. Skoro 200 miliona evra su naše narudžbine od naše namenske industrije. Moramo da osnažimo i našu namensku industriju. Možda im trebaju naše narudžbine veće da bi oni ogli da pokrenu veću proizvodnju. Ono što smo planirali da platimo 570 miliona, pa je ispalo 650 miliona, da nismo uzeli tada po toj ceni, sada bi nas koštalo 900 miliona evra. Srećom pa smo na vreme reagovali.

- Gledamo da se nosimo sa problemima. Naša vojska je danas mnog snažnija nego što je bila. Našom spremnošću i gotovošću siam zadovoljan, niti ću ikada biti. Ali da samzadvoljniji jesam. 

O vraćanju obaveznog vojnog roka

- Nekoliko je tu otvorenih pitanja. Nemamo odluku. Svakako bi to bilo spasonosno ako bi mogli da vratimo. Ali od kog godišta to važi. Ako presečemo i kažemo važi od 2004. godišta. Onda je to 35.000 momaka. Mi nemamo tolike kapacitete za sada. Imamo za nekih 10.000, e sad kako izabrati. Suočavamo se sa nekim problemima, izato nemamo tu odluku. Milion tu problema i gledamo kako to da uradimo. Gledamo da možda povećamo plate za one koji dobrovoljno služe vosjku, vagamo za sada između te dve opcije. Moramo da imamo još minimum 5.000 vojnika. Jednostavno moramo - objasnio je predsednik na pitanje novinara o vraćanju obaveznog vojnog roka.

Foto: Printscreen TV Pink

Spisak želja vojnog vrha

Na pitanje da li je dobio "spisakk želja" od vojnog vrha, predsednik Srbije je rekao: 

- Zahtevi Vojske su opravdani. Oni imaju određene strategijske odluke šta moraju da prate u regionu. Oni su tražili ogorman novac. Na sve ovo što smo dali prošle godine, treba da dodamo na godišnjem nivou, mimo plata, još 700 miliona evra. To su nenomralno velike pare. Reč je o strahovitom snaženju vojske. Nisam ništa obećao, ali popodne dolazi Siniša Mali, pa ću sa njim da prođem sve, da vidim šta možemo da uradimo.

O protestima

- Nije vaćno koliki će broj ljudi da bude, neću da govorim o njima. Sve što su građani tražili dali smo. Niti me sada interesuje ko će od političkih protivnika da izađe na ulicu,  niti želim da ih komentarišem. Neka izađu 3. aprila na izbore, pa će narod odlučiti. Narod je video da rešavamo probleme i da vodimo računa o njihovom mišljenju - rekao je Vučić.

Nakon sastanka, prikazna je i rad diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 2 godine

Dzaba krecenje ako ne bude bar 2 diviziona S3000 V4!!!

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"
Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"

Lider francuske desnice Marin le Pen optužila je francuskog predsednika Emanuela Makrona da žuri da imenuje najviše zvaničnike, što ona vidi, kako je navela, kao preotimanje vlasti.

02.07.2024

15:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija