• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2022

16:19

OD SRBIJE SE TRAŽI DA PUCA SEBI U NOGU! Vukadinović upozorava: Pritisci na našu zemlju će se nastaviti!

printscreen

Politika

OD SRBIJE SE TRAŽI DA PUCA SEBI U NOGU! Vukadinović upozorava: Pritisci na našu zemlju će se nastaviti!

Podeli vest

Politički analitičar Ðorđe Vukadinović smatra da Srbija ne sme da pristane na pritiske i ucene da uvede sankcije Rusiji jer bi time ugrozila sopstvene ekonomske interese i pokvarila dobre odnose sa Moskvom koji se, kako kaže, tiču pre svega povoljnog snabdevanja gasom i naftom

Vukadinović ističe da je Srbija zauzela relativno principijelan stav kada je reč o sukobu u Ukrajini, ali da dalje od toga ne treba da ide zbog samopoštovanja i sećanja da je i sama bila žrtva sankcija, ali i zbog sopstvenih interesa.

- Čak i da se sukob sutra završi, pritisak u pravcu sankcija bi se nastavio ne zato što misle da će srpske sankcije ugroziti ili slomiti rusku privredu, kad nisu ni zapadne, već je reč o psihologiji i simbolici. Oni (zapad) žele da pošalju poruku Moskvi: "evo čak i vaši prijatelji Srbi su vam uveli sankcije. Zato je taj pritisak toliki" - rekao je Vukadinović za Tanjug.

Vukadinović kaže da sukob u Ukrajini, koji traje četiri meseca, ima ''''neobične aspekte'''' i da se očekivalo da će ruska vojska brže napredovati, ali i da će se ruska ekonomija slomiti pod teretom sankcija.

Međutim, kako kaže, Rusija pokazuje neobičnu otpornost na sankcije koje se, dodaje, ''''kao bumerang'''' vraćaju na zapad i više pogadaju EU u ovom trenutku nego samu Rusiju.

- A od Srbije se traži da sama sebi puca u nogu i da pokvari realno dobre odnose koji nisu samo deklaracije, zdravice, kulturna razmena, već gas i nafta, pogotovo gas koji realno dobijamo povoljno sa perspektivom da ga dobijamo po još povoljnijoj ceni - kaže Vukadinović.

Dodaje da, s druge stane, Nemačka i druge članice EU, kada glasaju za sankcije Rusiji, nađu način da "ne plate najveću cenu", pa kažu da ne važe za gas ili da važi samo za naftu koja stiže tankerima.

- Ako pođemo samo od ekonomskih interesa, ne smemo da pristanemo na taj pritisak i neku vrstu ucenu. A videli smo da od evrointegracija nema ništa i to znaju svi u Briselu, Beogradu, Skoplju, Tirani - kaže Vukadinović.

Komentarišući nedavni samit EU-Zapadni Balkan, ističe da su dve poruke te konferencije dominantne.

- Prva sa strane Brisela zemljama kandidatima Zapadnog Balkana mogla bi se sažeti u formulaciju "čekaj me, ja sigurno neću doći". Uz nešto malo šećernog preliva oni su rekli da zemlje ne računaju na članstvo, bar ne brzo, uprkos svim naporima i trudu koje su ulagale - navodi Vukadinović.

Dodaje da je ta poruka izazvala nezadovoljstvo zemalja kandidata sa Zapadnog Balkana, posebno zbog činjenice da su, kako kaže, preko reda Ukrajina i Moldavija dobile kandidaturu i da im se iz političkih razloga zbog sukoba u Ukrajini, progledalo kroz prste.

Tu se pokazalo da Brisel odluke, koje bi trebalo da se donose na osnovu određenih kriterijuma, donosi prema dnevnopolitičkim interesima i motivima, a da su političke elite u zemljama Zapadnog Balkana, koliko kod bile evrofilne, izigrane.

Vukadinović je kazao da je reakcija na to jačanje inicijative Otvoreni Balkan koja, kako smatra, ne treba da se gleda kao ''''utešna nagrada'''' za članstvo u EU, već kao logična reakcija da se zemlje Zapadnog Balkana okrenu sebi i svom okruženju.

- Treba gledati da interesi Srbije ne budu izigrani i da ne budemo žrtva nekog novog regionalnog udruživanja kao što smo bili nekoliko puta u istoriji. Ali, sama ideja da se poboljšavaju regionalne veze je dobra posledica grubog otkačinjanja koje su zemlje doživele na samitu u Briselu. Regionalno povezivanje uz brigu o sopstvenim interesima jeste dobar put - ističe Vukadinović.

Ukazuje da bi poruke Brisela mogle da deluju obeshrabrujuće za nastavak procesa reformi, ali da sve zemlje regiona, uključujući i Srbiju, treba da rade na njihovom sporvođenju, pre svega zbog svbojih građana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija