• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.09.2022

14:16

Miletić: Vučić prvi govori o nama kao ravnopravnim građanima

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Miletić: Vučić prvi govori o nama kao ravnopravnim građanima

Podeli vest

To kako je danas o pripadnicima LGBT populacije govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi je put da je neki visoki predstavnik države govorio o toj zajednici kao o ravnopravnim građanima ovog društva koji moraju uživati sva ljudska prava kao i ostali, istakao je koordinator Evroprajda Goran Miletić i naveo da će šetnja tokom Evroprajda svakako biti održana 17. septembra

- Predsednik Vučić je prvenstveno govorio da moramo biti jednaki, da smo delovi porodice i govorio je i svojim ličnim primerom, što je novi kvalitet da neko kaže da u svojoj porodici ima pripadnika LGBT zajednice - rekao je Miletić.

Dodao je da je predsednik Vučić govorio i da niko ne treba da se odriče svojih članova porodice i ljudi u svom okruženju samo zato što imaju drugačiju seksualnu orjentaciju.

- Podsetiću da je i naša kampanja lani bila pod motom "ne odričem se". Predsednik je govorio i o šetnji i da ako jedni članovi drustva imaju pravo da šetaju, onda to pravo moraju imati i predstavnici LGBT zajednice - naveo je Miletić.

Kao veoma važno je istakao i to što je predsednik Srbije rekao da moraju da se regulišu određena prava koja su važna za pripadnike LGBT zajednice, kao što su prava na nasleđivanje, na posetu u bolnicama, zajedničku imovinu, a to bi trebalo da se uredi Zakonom o istoplolnim partnerstvima.

- Taj deo izjave je nešto što je novi kvalitet. To nismo imali ni od predstavnika vlasti, ni od predstavnika opozicije da se jednostavno objasni građanima da smo mi jednaki građani ovog društva i da moramo imati ista prava i to je urađeno kroz lični primer - rekao je Miletić.

Na pitanje da li će i posle Vučićeve ocene da bezbednosna situacija za Prajd sada nije poželjna, biti šetnje, rekao je da će šetnje svakako biti, jer LGBT zajednica insisitra na šetnji kao integralnom delu svakog Prajda. 

- Dakle, imaćemo Nedelju ponosa koja počinje u ponedeljak, koncerte koji će biti izmešteni na Tasmajdan i šetnju koju smo planirali za 17. septembar. Mi na tome moramo da insistiramo, ali razgovori o tome će se svakako nastaviti sa predstavnicima Vlade Srbije i vlasti u našoj zemlji - rekao je Miletić i još jednom naglasio da su organizatori Evroprajda jedini koji mogu otkazati ili odložiti ovu manifestaciju.

Međutim, kako je rekao neće je ni otkazivati ni odlagati i naveo da MUP može 96 sati ranije da zabrani skup i da rok za to ističe u utorak u 16.00 časova.

- Naš pravni tim je spreman za tu situaciju, a ja lično ne verujem da će takva odluka biti doneta. Ali ako bi se to desilo, mi bismo odmah upotrebili sve pravne mehanizme koje imamo na raspolaganju, dakle žalba MUP-u, pa onda Upravnom sudu Srbije - naveo je on.

Naglasio je da će organizatori prvo iskoristiti sve pravne korake i dodao da ako na kraju ne bi dobili pozitivnu odluku Upravnog suda, oni bi se svakako okupili, jer bi, kako je ocenio takva odluka bila protivustavna imajući u vidu ranije odluke Ustavnog suda.

- On je bio vrlo eksplicitan u tome da se ne može zabranjivati Prajd. Mi imamo četiri domaće odluke Ustavnog suda, a postoje i slične odluke Evropskog suda za ljudska prava - rekao je Goran Miletić.

Na pitanje da li strahuje za svoju i bezbednost učesnika Evroprajda odgovorio je da ne strahuje i da takav njegov osećaj nije utemeljen na subjektivnom mišljenju već objektivnim činjenicama.

A one, kako je rekao, govore da ni na jednoj šetnji u proteklih osam godina nije bilo incidenata.

Istakao je uverenje da MUP može da uradi svoj posao koji se tiče zaštite javnog reda i mira, a i da su organizatori ove godine obezbedili mnogo veći broj pripadnika privatnog obezebđenja nego ranije.

- Zato sam siguran da će svako ko dođe na šetnju 17. septembra i na druge manifestacije Evroprajda biti poptuno siguran i bezbedan - zaključio je za Tanjug Goran Miletić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
šta li DEA sve zna o Danilu i

pre 1 godinu

Vučiću federu, jedi bre ovna, ovi iz LGBT-L.H.O.O.Q mnogo te vole ?

Rade R

pre 1 godinu

Majmune, nije problem u tome da vi imate ista prava, nego je problem što vi hoćete veća prava od onih koji nisu homoseksualci! Vi sa tim vašim "šetnjama" sprečavate neke druge ljude da ostvare svoje pravo na slobodu kretanja! Dok vi "šetate" mora da bude zaustavljen saobraćaj! Jel kapiraš idiote! Pa niko od nas nije toliko glup da ne kapira šta je vaš cilj! Potpuno je jasno da sve to što vi radite nema nikakve veze sa nekim "pravima"! Naprotiv, vi ugrožavate nečija tuđa prava! Vi namećete nešto što nema veze sa životom! Sram vas bilo, naravno i tebe lično!

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija