• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Kosovo onlajn

02.06.2024

09:18

Dobrilović: Srbija se na putu ka EU ne sme ucenjivati Kosovom, borba u UN primer zaštite interesa zemlje

Shutterstock

Politika

Dobrilović: Srbija se na putu ka EU ne sme ucenjivati Kosovom, borba u UN primer zaštite interesa zemlje

Podeli vest

Srbija se na putu ka Evropskoj uniji ne sme više ucenjivati pitanjem Kosova, koje se mora rešiti u dijalogu, kao što je i predviđeno Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i bez nametanja rešenja, ističe kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) za poslanika u Evropskom parlamentu Konstantin Dobrilović, dodajući da je borba Srbije nedavno u UN, kao i konstantna borba za prava Srba na Kosovu primer svima kako se treba zalagati za građane.

Dobrilović, kandidat austrijske stranke, srpskog porekla, za Kosovo onljan kaže da u Evropskom parlamentu namerava upravo to - da se bori za prava građana i vraćanje fokusa EU na osnovne prioritete, te da mu je borba Srbije za očuvanje međunarodnog prava inspiracija kako se to najbolje radi. 

"Imam nameru da se u EP borim protiv centralizacije Brisela, za slobodu i prava građana kao što se Srbija lavovski borila u UN protiv Rezolucije o Srebrenici i bori se za Srbe na Kosovu i Metohiji. Srbija je pokazala šta može i mala zemlja da učini suprotstavljajući se sama nepravdi i pritiscima velikih. Samo takva bezuslovna borba daje rezultate, a to je važno u borbi za reformu EU, koja već odavno ide pogrešnim smerom", rekao je Dobrilović. 

Ukazuje da je u Evropi postalo opasno razmišljati slobodarski i u korist svojih građana, što najbolje dokazuje nedavni atentat na slovačkog premijera Roberta Fica. 

"Ko ne želi da se povinuje diktatu Evropske komisije i njene predsednice Ursule fon der Lajen, odmah biva satanizovan, okarakterisan kao autokrata, sto bi se pre moglo reći za centralističku vladu EU. To najbolje vidimo na primeru mađarskog premijera Viktora Orbana, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji su izloženi ogromnoj kampanji, pritiscima, ucenama, pretnjama... to nije demokratija i zato ću se boriti da demokratiju vratimo kući, u EU", istakao je Dobrilović. 

Kada je reč o procesu proširenja EU, a posebno o mogućnosti da joj pristupe Ukrajina i Moldavija, napominje da kao mogućeg budućeg člana vidi samo Srbiju, koja, uveren je, politikom negovanja prijateljstva sa zemljama sa svih strana sveta, može samo da doprinese Evropskoj uniji, kako u proširenju privrednih aktivnosti na za nju sada mnoga zatvorena tržišta, tako i svojom slobodarskom borbom za jačanje uloge Unije u međunarodnoj areni. 

"Ali, za to postoje preduslovi. Srbija, naravno, mora da ispuni sve kriterijume i da održi referendum kako bi se videlo da li građani uopšte žele ulazak u Uniju, jer su građani ti koji treba da odlučuju o svojoj sudbini, kao što je bio slučaj i u Austriji. Naravno, nadam se da bi se oni tada izjašnjavali o pristupanju novoj, boljoj EU, čijem stvaranju će doprineti patriotske snage koje će posle ovih izbora biti nezaobilazan faktor. Srbija se na tom putu više ne sme ucenjivati pitanjem Kosova, jer to je pitanje koje mora da se reši u dijalogu, kao ssto je i predvidjeno Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i bez nametanja ressenja", istakao je Dobrilović. 

Njegov stav je jasan, kaže - bila je greška priznanje Kosova, kao što je greška i zalaganje za približavanje Prištine Evropskoj uniji, jer su Srbi na Kosovu svakodnevno izloženi teroru i ukidanju svih prava. 

Navodi i da EU mora biti reformisana, jer se udaljila od ciljeva koji su postavili njeni osnivači, a što je još gore, primećuje - udaljila se i od građana. 

"Moramo vratiti neke nadležnosti državama, koje bi one mogle bolje da sprovode, a EU bi trebalo da se bavi krupnijim pitanjima nego što je izgled banana... Građani su već godinama suočeni sa raznim krizama, a EU umesto da pronalazi odgovore, svojim merama ih dodatno produbljuje i prazni džepove stanovništva. EU treba da olakša život građanima a ne da ga otežava", dodao je Dobrilović. 

Zato je pozvao sve Austrijance srpskog porekla da izadju na evropske izbore i daju mu podršku, jer će time u Evropskom parlamentu imati nekoga ko će zastupati i braniti srpske interese.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17