• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.06.2024

10:32

Starović o Svesrpskom saboru: Želimo da pokažemo jedinstvo sa obe strane Drine!

Masha Bandjur

Politika

Starović o Svesrpskom saboru: Želimo da pokažemo jedinstvo sa obe strane Drine!

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je danas da će Svesrpski sabor koji će se održati sutra u Beogradu imati društvenu i kulturnu dimenziju, ali i značajan politički sadržaj, te da se tom manifestacijom želi prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine.

Starović je za RTS naveo da je cilj manifestacije da se prikaže jedinstvo srpskog naroda koje je usmereno ka zajedničkoj budućnosti i sudbini i dodao da to nije usmereno ni protiv koga, niti nekoga ugrožava.

- Siguran sam da će to zaista biti jedna lepa, pa mogu reći, i spektakularna manifestacija. To je čitav niz, desetine različitih aktivnosti koje počinju već sa današnjim danom, koje će biti organizovane u sklopu ovog velikog i značajnog Sabora i mislim da će sve to skupa biti i na radost i na ponos čitavog srpskog naroda - rekao je Starović.

Starović je naveo da će niz različitih, veoma značajnih dokumenata, biti usvojeni na zajedničkoj sednici dve vlade, koja će biti održana sutra u Palati Srbije od 12.00 časova. 

- Ovaj sabor će imati i svoju društvenu i svoju kulturnu dimenziju, ali, naravno, da će imati i značajan politički sadržaj, koji će se, pre svega, ogledati u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja će biti usvojena na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske - rekao je Starović.

On je naveo da će deklaraciju potpisati predsednik Republike Srbije, predsednik Republike Srpske, uz koju će "pristati i patrijarh Porfirije", i koja će dati snažni politički impuls svemu što je dosad urađeno i što se planira u budućnosti.

- Moram da kažem da je ta deklaracija veoma temeljan i veoma ozbiljan dokument, koji se još uvek usaglašava, ali ono što je sasvim sigurno, da će svoje snažno uporište i snažan temelj imati upravo u Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu Bosne i Hercegovine, koje mi bezrezervno poštujemo - rekao je Starović.

Foto: Masha Bandjur

 

Odgovarajući na pitanje na koji način će Srbija štititi kroz deklaraciju interese Republike Srpske i obrnuto, Starović kaže da će to biti u svakom slučaju potpuno poštujući Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine, "suvereniteta susedne i prijateljske države, ali, naravno, i suvereniteta i integriteta Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, dakle, kao jednog od dva entiteta".

On je naveo da se čitava ideja sastoji u tome da je sporazumu o specijalnim paralelnim vezama koji je davnih dana zaključen između Srbije i Republike Srpske, a sve na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma potrebno udahnuti novu vitalnost, novu sadržinu.

Prema njegovim rečima, dobru saradnju koja postoji između državnog rukovodstva Republike Srbije i rukovodstva Republike Srpske, treba proširiti, produbiti i učiniti je funkcionalnom, sveobuhvatnom, da prožima "poprečni presek našeg društva".

Starović je ukazao da aktivnosti počinju već danas, jer su ministri u Vladi Srbije pozvali kolege iz Vlade Srpske da već danas dođu u Beograd, gde će biti organizovani bilateralni sastanci, susreti, druženje i upoznavanje.

- Ali se ne ograničava sve na saradnju između ministarstava. Naprotiv, mi govorimo i o susretima lokalnih samouprava, sportskih saveza i udruženja - rekao je Starović.

On navodi da će i kulturno-umetnička društava biti važan segment sutrašnjeg dana.

- Govorimo i o rukovodiocima ustanova kulture, različitih institucija, preduzeća, svi mi moramo da se umrežimo i da zajednički razgovaramo o projektima, o idejama, o svemu onome što čini našu zajedničku sudbinu i zajedničku budućnost - ističe Starović.

Starović je rekao da je ideja o Saboru nastala kada smo počeli da se suočavamo sa pritiscima koji su veoma snažni i sveobuhvatni, a u vezi sa rezolucijom o Srebrenici.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Petković i Arlov: Svesrpski sabor predstavlja potvrdu jedinstva i povezanosti!
Politika

Petković i Arlov: Svesrpski sabor predstavlja potvrdu jedinstva i povezanosti!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, Milorad Arlovim istakli su danas značaj održavanja Svesrpskog sabora, zakazanog za subotu 8. juna, i naglasili da on predstavlja potvrdu jedinstva, povezanosti i saradnje srpskog naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, ali i svuda gde Srbi žive.

07.06.2024

10:28

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija