• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.06.2024

13:28

Brnabić o stravičnom nasilju u beogradskim školama: Osuđujem bilo kakvo nasilje, ali sam duboko razočarana time što se koristi za političku borbu!

Prinscreen

Politika

Brnabić o stravičnom nasilju u beogradskim školama: Osuđujem bilo kakvo nasilje, ali sam duboko razočarana time što se koristi za političku borbu!

Podeli vest

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da najoštrije osuđuje verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti, vaspitačima, nastavnicima, profesorima.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da je to nedopustivo i da očekuje opštu osudu čitavog društva.

- Najoštrije osuđujem bilo kakvo verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti. To je apsolutno nedopustivo i neshvatljivo! Hvala nadleržnim organima na brzoj reakciji i očekujem, ne samo osud čitavog društva, već i nastavak brze i adekvatne reakcije svih institucija.

Brnabić je tražila da se sastane nadležni odbor za obrazovanje i da podrži napore svih relevantnih ministarstava, kako bi se rešili problemi i da, ako treba, da se menjaju zakoni, koji će se naći na sednicama narodne Skupštine.

- Zamolila sam nadležni odbor za obrazovanje da razgovara o toj temi i podrži sve napore izvršne vlasti.

Opozicija lešinari

- Šokirana sam i duboko razočarana time što se ova tema ponovo koristi za političko potkusurivanje, kritike i političku borbu. Ovo nije za političku borbu jer se time najbrutalnije revitalizuje ova tema, nasilje i nasilnike. Želim da osudim pres konferenciju koju je imao predsednik DS Zoran Lutovac u ovom Narodnom domu koji je još jednom pokazao da mu nije važno šta se desilo, zbog čega i šta ćemo mi kao društvo raditi, već nastavljaju sa svojom politikom da sve što se desi bilo gde, žele da iskoriste za postizanje svojih političkih ciljeva, kakvi god oni bili. Umesto da najoštrije osudi nasilnike i pohvali reakciju institucija koja je bila brza i adekvatna, Lutovac je to iskoristio da bi napao ponovo, prvo i pod jedan, porodicu Aleksandra Vučića. To je neshvatljivo za svaku normalnu osobu. Kako je u svemu ovome opet našao kopču sa porodicom Vučića je za mene više psihološki problem Lutovca i govori o njegovoj opsednutosi i stanju svesti. 

- Lutovac je rekao da je majka koja je napala nastavnicu izgovarala reči "znaš li ti ko sam ja", što je strašno i što svi moramo da osudimo, a onda se nadovezao i rekao "poznato nam je ko sve to do sada izgovara, mi smo znali da su to ljudi iz najuže porodice Vučićea". Kakve veze ima porodica Vučića sa ovim?! Ko je ikada čuo nekoga iz porodice Vučića a izgovara tu rečenicu?! Krenite od sebe. Ovu rečenicu je sto puta izgovorio DDragan Đilas - policacima, studentima, novinarima... Lutovac je bio taj koji je prwtio šamaranjem poslanicima, Milenku Jovanovu. Parandilović, imali smo priliku da ga čujemoda jednom profesoru Radenoviću govori "ćuti, matori, ništa te nisam pitao". Kako mislte da će se ljudi, deca ponašati u školama kada vide narodnog poslanika da se tako ponaša?! 

Materijalni status prosvetnih radnika

- Što se tiče materijalnog statusa prosvetara i degradiranja u statusnom smislu, to danas nije odlično ali je mnogo bolje nego što je bilo. Prosečna plata 2012. godina bila je 44.238 dinara, u vreme Zorana Lutovca. Danas je 101.800 dinara. Ovo nije ni približno ono što onizaslužuju, nastavićemo na tome da radimo. U poslednjih godinu dana su kumulativno su za više od 31 odsto povećane plate u prosveti. Nastavićemo, ali tepko da Lutovac ima pravo da o tome govori. 

Svi treba da radimo na pružanju podrške nastavnom kadru. U poslednjih 10 godina preko 20.000 prosvetara smo prebacili na ugovore za stalno.

- Mi ovo nećemo koristiti za političke obračune, žao mi je što je Lutovac to uradio. 

Kolegijum

- Kolegijumu nisu prisustvuli poslanička grupa SSP Dragana Đilasa, što je zanimljivo jer je Marinika Tepić danas imal izjavu o važnosti sazivanja odbora za obrazovanje, ali to izgleda nije bilo dovoljno važno da se danas pojavi na Kolegijumu, poslanička grupa Novi DSS POKS Miloša Jovanovića, Srce Zdravka Ponoša i Mi-glas iz naroda. Zanimljivo je da je predsednik poslaničke grupe DS Lutovac imao pres konferenciju ovde na kojoj je rekao da ima važnije obaveze od kolegijuma. A šta je to važnije od kolegijuma, posebno kada treba da razgovaramo o ovakvoj temi. To je njihova odgovornost, nihova neozbiljnost i nepoštovanje prema građanima Srbije. 

ODIHR preporuke

- Nastavljamo da radimo, da implementiramo sve preporuke ODIHR-a u narednih 6 do 8 meseci. Nadam se da će sledeće nedelje biti naredni sastanak radne grupe za implementaciju preportuka ODIHR-a. Razgovarali smo i o godišnjem planu rada i pozvala sam sve grupe da radimo na tome. Razgovarali smo i o parlamentarnim grupama prijateljstva. U Bundestagu imam sastanke 3. i 4. jula pozvala sam ako hoće neko da mi se pridruži.

Brnabić: Nemam informacija što se tiče razgovora sa listom Marka Bastaća

Predsednica Narodne Skupštine Srbije i poverenica SNS za grad Beograd Ana Brnabić rekla je da će imati sednicu gradskog odbora SNS sledeće nedelje, a da se nije bavila pitanjem da li je bilo kontakta sa listom Marka Bastaća o formiranju vlasti na opštini Stari grad.

- Nisam se bavila tim pitanjem, bavi se naš opštinski odbor Srpske napredne stranke na Starom gradu, to je njihov posao. Ja mogu da pretpostavim da je bilo, verujem. Bilo bi neozbiljno da nisu pokušali da imaju komunikaciju, kao što mi kao Srpska napredna stranka pokušavamo uvek da imamo komunikaciju sa svima. Neki pristanu, neki ne pristanu. Šta će se dalje dešavati, to je na opštinskom odboru - rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo razgovora sa listom Marka Bastaća.

Brnabić je ponovila da je zakazala sednicu gradskog odbora SNS za sledeću nedelju i da nema povratnu informaciju što se tiče razgovora o formiranju vlasti na opštini Stari grad. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17