• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.07.2024

11:57

Petković i Starović sa kineskim ministrom: Podrška teritorijalnom integritetu Srbije!

Informer

Politika

Petković i Starović sa kineskim ministrom: Podrška teritorijalnom integritetu Srbije!

Podeli vest

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković i njegov stranački kolega Nemanja Starović, koji su u visokoj političkoj delegaciji SNS, razgovarali su danas u Pekingu sa ministrom Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Liu Đijenčaom o unapređenju plodotvorne saradnje dve partije i dve države, koja počiva na snažnim prijateljskim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Đinpinga.

Liu je preneo Petkoviću snažnu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dok je Petković naglasio da isto tako i Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i njen teritorijalni integritet i suverenitet, saopštila je Srpska napredna stranka.

- Izgradnja jakog čeličnog prijateljstva i zajednice za zajedničku budućnost u novoj eri ideje su vodilje kojima su predsednik Si Đinping i Aleksandar Vučić trasirali našu saradnju za buduće generacije. Za kineski narod, Srbi su hrabra nacija i Srbija je velika zemlja, a vaš predsednik Aleksandar Vučić uživa veliki ugled u našoj zemlji - rekao je Liu.

Kina se, kako je dodao, protivi bilo kakvom nametnutom rešenju po pitanju Kosova i Metohije i podržava da se na principima međunarodnog prava i Rezolucije 1244 nađe održivo rešenje, uz punu podršku vašem suverenitetu i teritorijalnom integritetu. 

Prema njegovim rečima, Kina će kao i do sada, davati punu podršku Srbiji po pitanju Kosova i pružati snažnu stratešku pomoć našoj prijateljskoj zemlji, kao što je to nedavno bilo u Savetu Bezbednosti ali i Generalnoj skupstini Ujedinjenih nacija prilikom glasanja za Rezoluciju o Srebrenici. 

- Mi danas vidimo po brojnim pitanjima nepravdu i zato naše dve bratske zemlje imaju bliska gledišta i zajedno se bore za pravdu, slobodu i postovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integritet - istakao je Liu.

Foto: Informer

 

Petković, koji je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zahvalio je kineskim prijateljima na nepokolebljivoj podršci Srbiji i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

- Srpski i kineski narod imaju u središtu svog čeličnog prijateljstva očuvanje slobode i nezavisnosti. Do naše posete dolazi nakon veoma uspešne posete predsednika Sija Srbiji i to nam daje dodatni podsticaj za unapređenje saradnje. Srbija i NR Kina imaju isti pogled na svet i budućnost, zajedno poštujemo principe međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta i iskreni smo borci za  očuvanje multilateralizma u savremenom svetu - rekao je Petković.

Prema Petkovićevim rečima, Srbija se snažno i principijelno suprotstavlja politici sile i nametnutih rešenja, dodajući da je takav slobodarski put dve zemlje, kao i ubrzani ekonomski razvoj Srbije i Kine moguć je jer "imamo dve partije i dva lidera koji predstavljaju samo srce i motor tog razvoja", saopštio je SNS.

On je zahvalio na iskrenoj i snažnoj podršci Srbiji u UN i drugim međunarodnim forumima. 

- Pitanje Kosova i Metohije pokušavamo da rešimo u dijalogu, kompromisom, dok Priština 11 godina odbija da formira ZSO bez koje nema očuvanja kolektivnih, individualnih i bezbednosnih prava srpskog naroda na KiM. Iako trpimo neverovatne pritiske, mi nikada nećemo priznati tzv. nezavisnost Kosova, niti pristati na članstvo tzv. Kosova u UN, kao i sistemu UN. Zahvalni smo Kini što je na sednici UN snažno ustala protiv političke rezolucije o Srebrenici kojom je zapad želeo da nametne krivicu celom srpskom narodu - naveo je Petković.

Foto: Informer

 

Dvojica sagovornika detaljno su razgovarala i o unapređenju kako međupartijske saradnje, tako i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Oni su se dotakli i ekonomskih tema, i s tim u vezi Petković je naglasio važnost Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je nedavno stupio na snagu, kao i značaj kineskih strateških investicija u Srbiji i zamolio kineske prijatelje da na polju razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga razmotre dodatne projekte.

Foto: Informer

 

Starović je podsetio na važnu vojno-tehničku saradnju Srbije i Kine, istakavši saglasje naše dve zemlje po svim pitanjima od nacionalnog značaja.

- Sećajući se onoga što nas povezuje u prošlosti, gradimo temelje za zajedničku budućnost u novoj eri, uz posebno intenziviranje međupartijske saradnje. I KPK i SNS su partije koje su iznikle iz naroda i koje čuvaju snažne veze sa svojim narodom - zaključio je Starović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija