• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2024

09:47

Šta rekoste? Litijum se ne kopa nigde u Evropi osim u Srbiji? (FOTO)

Shutterstock/Printskrin

Politika

Šta rekoste? Litijum se ne kopa nigde u Evropi osim u Srbiji? (FOTO)

Podeli vest

Protivnici iskopavanja litijuma nastavili su sa najstrašnijom i najprljavijom kampanjom prema našoj zemlji, te u potpunom očaju šire dezinformacije da se litijum ne kopa nigde u Evropi i bukvalno mole Boga da projekat "Jadar" ne uspe, jer onda neće uspeti ni Srbija! Sada su u potpunosti demantovani!

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson je sada otvoreno rekao da je Velika Britanija u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu.

- Svako rudarenje sa sobom nosi rizik, pa tako i rudarenje litijumom, ali je isto tako moguće i upravljati tim rizicima koji su pre svega ekološki. Apsolutno je moguće vaditi litijum na ekološki bezbedan način. Postoje takvi projekti i u Nemačkoj, i u Francuskoj, i u Španiji, i u Portugalu, Finskoj. Međutim, prednost Srbije je u tome da ima jedan od najnaprednijih projekata - rekao je Edvard Ferguson.

Foto: printcsreen

 

 

Podsetimo, 19. jula u Beogradu, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, potpisan je u Beogradu predugovor (memorandum) o održivim sirovinama između Evropske unije i Srbije.,

Takođe,  Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad izjavila je da je litijum potreban za zelenu tranziciju kako bi se u oblasti saobraćaja smanjile štetne posledice po klimu, te da ta sirovina "mora biti raspoloživa"

Ona je objasnila da su u Nemačkoj, pored toga što su već uspostavljeni tržišni lanci i potpisani ugovori sa proizvođačima automobila kao što su Folsvagen i Reno, najviši standardi u rudarstvu važni, ali i da Evropa ne sme dozvoliti da bude „zavisna od malog broja izvora“.

Podsetimo, Portugal će kopati svoj litijum iako ga ima mnogo manje od Srbije i iako je rizičnije po životnu sredinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Litijum u Evropi: I Nemci će da kopaju
Društvo

Litijum u Evropi: I Nemci će da kopaju

Od protivnika iskopavanja litijuma u Srbiji i dalje slušamo kako Nemcima ne pada na pamet da eksploatišu sopstvene značajne rezerve litijuma, jer ne žele da ugroze životnu sredinu. Istina je da najjača ekonomija EU uveliko razvija litijumske projekte kako bi obezbedila ključnu sirovinu za energetsku tranziciju.

26.07.2024

08:00

sledeća vest

TV

Hrvatska ucenjuje Crnu Goru zbog članstva u Evropskoj uniji! Milo je morao da bude u vazalnom položaju zarad dobrih odnosa! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska ucenjuje Crnu Goru zbog članstva u Evropskoj uniji! Milo je morao da bude u vazalnom položaju zarad dobrih odnosa! (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske juče je notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu, izvestilo Crnu Goru da je Hrvatska proglasila predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, poslanika u Skupštini Crne Gore Milana Kneževića i potpredsednika Vlade Crne Gore Aleksu Bečića nepoželjnima. Ovu sramnu odluku komentarisali su predsednik dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac i Maksim Vučinić iz Radničke partije Crne Gore.

26.07.2024

09:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija