• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2024

19:52 >> 19:55

Bivša vlast je dala eksploataciono pravo Rio Tintu: Danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva!

Tanjug/V. Šporčić

Politika

Bivša vlast je dala eksploataciono pravo Rio Tintu: Danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva!

Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prethodna vlast, promenama zakona 2006. i 2011, de jure dala eksploataciona prava Rio Tintu, pošto je zakon promenila tako da samo onaj ko ima istražna prava može da dobije i eksploataciona prava i naglasila da je to priznao i profesor geologije u penziji Zoran Stefanović.

Brnabićeva je u Nacionalnom dnevniku rekla da se iznenadila kada je videla da je Stevanović to priznao u intervjuu za Novi magazin.

Foto: Tanjug

 

- To je to ono o čemu sam ja pričala, pričao je i predsednik Aleksandar Vučić, pričali su i ljudi iz vlade Srbije, pričali smo u Narodnoj skupštini. Tada bivša vlast koja je danas opozicija buni se protiv litijuma, protiv Rio Tinta, a u stvari je profesor Stevanović rekao da su oni promenili propise kako bi praktično onaj ko ima istražna prava, a oni su istražna prava dali Rio Tintu,tako da je ta kompanija jedina bila u mogućnosti da dobije eksploataciona prava - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je bivša vlast to de jure postavila kao pravnu normu i da Srpska napredna stranka kada je došla na vlast ti ništa nije mogla da promeni.

- Da smo promenili zakone na neki način, ti zakoni ne bi mogli retroaktivno da se primene za projekat Jadar i za Rio Tinto. Dakle, da, oni su dali eksploataciono pravo Rio Tintu, a danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva - poručila je Brnabić.

Ona je citirala profesora Stevanovića da je unošenjem određenih pravila dozvoljeno onima koji su imali istražno pravo i realizovali ga da kao jedini apliciraju za eksploataciono pravo i da nema konkurencije, odnosno da nema odluke države da li da se to radi.

- Dakle, mi nismo bili ni pitani kao Srpska napredna stranka, zato što su oni promenili propise da je to morao da bude Rio Tinto - rekla je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/ Vladimir Sporčić

 

Ona je naglasila da je izuzetno važno da je na, na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, još dok je bio premijer, a i sada kada je predsednik Republike, odlučeno da neće biti projekta, ni po koju cenu, ukoliko nije bezbedan i nije održiv za životnu sredinu.

Istakla je i da neće biti izvoza sirovina.

- Naša bogatstvo će se koristiti u Srbiji, kako bi se pojačala naša ekonomija, naša geopolitička pozicija i naša privreda i industrija. I svakako ćemo da uvedemo potpunu transparentnost i da se o svemu što se radi obavesti javnosti. To je ono što smo mi mogli da uradimo i ono što smo uradili - poručila je Brnabićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija