• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.04.2022

18:15

Ako nauči SLOVA pre škole, biće mu DOSADNO! Najčešći mitovi o ČITANJU kod dece!

Zanimljivosti

Ako nauči SLOVA pre škole, biće mu DOSADNO! Najčešći mitovi o ČITANJU kod dece!

Podeli vest

Svako treće dete nauči da čita pre polaska u školu, a sposobnost ranog čitanja u prvim godinama života povezana je sa daljim uspehom deteta...

Kada je reč o vaspitanju dece nakon što prođe faza zabrinutosti oko puzanja, hodanja, pričanja i skidanja pelena sledi faza zabrinutosti oko slova i brojeva. „Zašto moje dete nije zainteresovano za slova?“, „Zašto neki njegovi vršnjaci već broje do 10?, „Treba li moje dete da zna slova i brojeve pre prvog razreda?“. Ipak, baš kao i odrasli, i deca se razlikuju u interesovanjima. Ono što je jednom detetu zanimljivo sa 4, pa brže nauči, nekom drugom će biti tek sa 6 godina i to je sasvim u redu.

Foto: Shutterstock

Neka deca već sa dve godine pokazuju interesovanje za slova

Sposobnost ranog čitanja u prvim godinama života, međutim, povezana je sa daljim uspehom deteta, pokazala su istraživanja Instituta za ostvarivanje ljudskih potencijala iz Filadelfije. Nakon rada sa više od 20.000 dece sa povredama mozga iz 120 zemalja, stručnjaci Instituta su ustanovili da je decu moguće naučiti da čitaju još u prvoj godini života. Evo najčešćih mitova o čitanju kod dece...

Mit # 1 Deci koja nauče da čitaju u prvim godinama života, biće dosadno kada krenu u školu


Međutim, i deci koja nisu naučila da čitaju,takođe, će biti dosadno. Svim mališanima je dosadno u školi.

Ključ je u tome ko će bolje podnositi dosadu. Iskusni učitelj bi trebalo da dete koje već zna da čita pošalje u biblioteku. Idealno bi bilo kada bi tamo bilo nekog da mu se posveti i objasni nepoznate reči, jer bi onda ono naučilo da pravi razliku između sinonima i još više razvilo svoju sposobnost čitanja. Deca koja ne znaju da čitaju kada krenu u školu naučiće nekoliko stotina reči do kraja školske godine. Oko 35 odsto njih neće ovladati čak ni sa tih nekoliko stotina i biće frustrirani i demoralisani.

Mit # 2 Dete koje zna da čita pre škole postaće uobraženi genije


Deca koja nauče da čitaju kada su mala, već su naučila da dobijaju informacije. Kao rezultat se javlja povećani intelektualni rast u poređenju sa onom koja nisu imala tu mogućnost. Dete kada ima razvijenu sposobnost čitanja može da istražuje svet kroz knjige i nije u potpunosti zavisno od odraslih.

Foto: Shutterstock

Veoma malo dete koristiće sva čula u učenju o svetu

Dete stiče na ovaj način puno znanja i time raste njegovo samopouzdanje. Netačno je da to od njega stvara uobraženog genija. Najmlađi su prirodno ljubazni i velikodušni, osim u slučaju kada su okruženi neljubaznim ljudima.

Deca koja su provodila dosta vremena sa roditeljima koji su ih učili da čitaju više su zadovoljna sobom i imaju veće šanse da budu "mirotvorci" u školi.

Mit # 3 Veoma mala deca ne mogu da uče da čitaju, jer imaju kratak raspon pažnje


Pažljivo posmatrajte dete staro 18 meseci. Često izluđuje sve oko sebe, jer je radoznalo i hiperaktivno. Ali, istina je da dete obraća pažnju na sve.

Veoma malo dete koristiće sva čula u učenju o svetu. Neće hteti da napusti sobu dok ne proveri šta je sve u prostoriji koja je nepoznata za njega. Deca imaju izvanrednu pažnju i entuzijazam za učenjem. Zato kada poželimo da ih naučimo da čitaju treba to učiniti jer je zapanjujuće koliku će količinu reči usvojiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17