• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

23.06.2024

15:51

Bambi zna kako protiv Danaca: Optimista sam!

Starsportphoto

EURO 2024

Bambi zna kako protiv Danaca: Optimista sam!

Podeli vest

Reprezentaciji Srbije neophodna je pobeda u poslednjem kolu grupe C na Evropskom prvenstvu, kako bi se plasirala u osminu finala. Tradicija kaže da skandinavska selekcija nikako ne odgovara "orlovima", pošto smo od Danske doživeli tri poraza na isto toliko utakmica i ukupno na ta tri meča postigli jedan gol. Jedini Srbin koji je dao gol Dancima jeste Zoran Bambi Tošić.

Nekadašnji reprezentativac i prvotimac Partizana bio je strelac u porazu Srbije od Danske (1:3) u kvalifikacijama za EURO 2016. godine. "Orlovi" su u meču odigranom u Humskoj poveli već u četvrtom minutu upravo preko Tošića, ali su do kraja primili tri gola i doživeli poraz. To je i jedini gol koji je reprezentacija Srbije postigla u tri međusobna susreta, s obzirom na to da su Danci šest meseci kasnije slavili u Kopenhagenu (2:0), a zatim i u martu 2022. kada je bilo 3:0 za Dansku u prijateljskom meču.

- Dobro smo započeli utakmicu, Tadić pokrenuo akciju, Đuričić prošao i zavrnuo u sredinu s leve strane, Danko Lazović preskočio loptu, a ja pogodio levom iz prve pored Šmajhela, s visine penala. Bilo je to mesec dana posle čuvene utakmice, takođe na Partizanovom stadionu, protiv Albanije. Ne pamtimo po lepom te kvalifikacije, oduzimanje bodova, kazne, igranje mečeva bez publike - prisetio se Bambi u intervjuu za Sportski žurnal sumornih događaja od pre deset godina.

 

Foto: Starsportphoto

Zoran Tošić postiže gol protiv Danske u kvalifikacijama za EURO 2016

Poput našeg tima, nisu ni Danci uspeli da se plasiraju na EURO koji je 2016. održan u Francuskoj. Nekadašnji fudbaler Mančester junajteda nije mogao da oceni da li je Danska bila kvalitetnija tada ili danas, ali u jedno je siguran - današnja generacija "orlova" bolja je nego ona čiji je on bio član.

- Danska je uvek mali stepenik ispod najjačih evropskih reprezentacija. Eto, sad su se nosili sa Englezima, prethodno egal sa Francuzima. Poseduju iskustvo, igrače iz Premijer lige. Da li su tad bili jači? Ne mogu da procenim, to su nijanse. S druge strane, mi jesmo. Imali smo fenomenalne igrače i u tom periodu, ali nismo uspeli da se plasiramo na veliko takmičenje sve dok ta mlađa generacija nije nadošla. Te 2018. kad su u potpunosti sazreli Tadić, Mitrović, ja sam te kvalifikacije imao malo drugačiju ulogu. Sve vreme sam bio član, pred Svetsko prvenstvo bez ikakvog razloga i poziva nisam dobio priliku da igram i u Rusiji!? Da je Muslin ostao selektor verovatno bih igrao, od momenta povratka u Partizan bio na još dva okupljanja. Sa 30 godina i 76 utakmica - kraj!? Ova generacija ima fantastične igrače, vezali su treće veliko takmičenje, imamo razloga da verujemo i imamo poverenja u njih - poručuje popularni Bambi.

 

Foto: Starsportphoto

 

Osvrnuo se Tošić i na dosadašnje igre Piksijevih pulena na EP u Nemačkoj.

- Protiv Engleske delovali smo dosta dobro, ali to je ta naša boljka. Protiv, na papiru jače reprezentacije, nesvesno se to desi - bio sam član 10 godina, kao da bolje delujemo. Tačno znam šta je kad igraš protiv, na primer, Francuske. Nekako si koncentrisaniji, kažeš sebi, "to je to, sad moram svaki put da se vratim u odbranu, istrčim, zatvorim drugu stativu". Odgovornost je mnogo veća. Nesvesno daš 10, 20 odsto više nego na drugim utakmicama. Onda dođe Slovenija gde je evidentno da si jači i moraš da vodiš igru. E, tad izazoveš verovatno kod njih dopunskih 20 posto i ta razlika se ne vidi na terenu - objasnio je Tošić.

 

Foto: Peđa Milosavljević

 

Fudbaler koji je prošlu sezonu proveo u grčkoj Lamiji siguran je da će napadački tandem Mitrović-Vlahović proraditi kada bude najvažnije.

- Uveren sam da će se to dogoditi! Fantastični su, Vlahović puno radi za ekipu, trči, vraća se u odbranu. Mitar se bori, skače, udara, imao je šanse protiv Slovenije, na žalost nije ušla. Igra nam se puno svela na Mitra, mnogo se očekuje od njega, fudbal je dostupan svima, svi analiziraju. Znaju da idemo na njega, lopta na bok, centaršut, pa ga svi čuvaju, čak i trojica! Nije lako. Optimista sam, puna podrška - uverava krilni fudbaler da srpski napadači nisu dali poslednju reč na Evropskog šampionatu.

 

Foto: EPAIMAGES

 

Za kraj, Bambi poručuje da je odbrana ta koja mu uliva optimizam.

- Stvarno momci "ginu". Strahinja, Bleki, Veljković. Deo tima za koji smo mislili da je malo slabiji, stvarno je dobro obavio posao. Stvaramo šanse, to je najbitnije - zaključio je Zoran Tošić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petar Petković pravo u metu: Kurti nije smeo za pregovarački sto, a Svečlja se boji i plakata s likom Aleksandra Vučića!
Politika

Petar Petković pravo u metu: Kurti nije smeo za pregovarački sto, a Svečlja se boji i plakata s likom Aleksandra Vučića!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković oglasio se putem plaftorme X i izneo jasan stav u vezi sa izjavama tzv. kosovskog ministra policije - Dželjalja Svečlje, koji je povodom plakata na severu Kosova sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz poruku "vrhovni komandante čekamo te", zapretio da će Vučić, ukoliko dođe na Kosovo bez prethodnog zahteva – biti uhapšen.

30.06.2024

16:06

TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!
MOSTOBRAN VAŽAN ZA KIJEV

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLjAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

30.06.2024

17:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija