• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

07.08.2024

10:46

Ne buljite u telefone od jutra do mraka! Grbić brani čast srpske odbojke na OI i otkriva tajnu uspeha!

ossrb.org

Olimpijske igre

Ne buljite u telefone od jutra do mraka! Grbić brani čast srpske odbojke na OI i otkriva tajnu uspeha!

Podeli vest

Čuveni srpski odbojkaš Nikola Grbić uspeo je sa odbojkašima Poljske da uđe među četiri najbolja tima na OI, a danas će od 16.00 odmeriti snage sa SAD i pokušati sa svojim pulenima da se plasira u finale Igara u Parizu.

Srpski odbojkaši i odbojkašice podbacili su u Parizu, a Grbić ne krije oduševljenje zbog uspeha njegovih izabranika.

- Super se osećam, kao drugačije mogu da budem. Borimo se za olimpijsku medalju. Tako da sam strava! Ovde u  Poljskoj je postojalo to prokletstvo četvrtfinala, jer oni se nisu borili za medalje na Olimpijskim igrama preko 60 godina. Nisu mogli da pređu tu barijeru četvrtfinala. To je utakmica koju su svi osećali, svi su bili i pod stresom i motivisani. I nije postojao bolji način da se to završili. Ne samo što se rezultate tiče, nego i same igre i energije koju su moji igrači ostavili na terenu - kaže Nikola Grbić za B92.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

Krenule su u jednom momentu priče kako je Grbić svoju ekipu "zaključao" u Olimpijskom selu, da bi sve misli bile usmerene na duel sa Slovencima, koji su kasnije savladani sa 3:1.

- Da se razumemo, nisam ja njima ništa zabranio. Oni su svi odrasli momci, profesionalci, nemam ja njima šta da zabranim. Mogu samo da im predložim, a ja sam im predložio na samom kraju utakmice da probaju da izbegnu sva moguća praćenja ostalih dešavanja, ostalih stvari koje mogu da ih jednostavno dekoncentrišu sa onoga što je najvažnije, a to je kako da se najbolje pripremimo za četvrtfinale. Nije bilo zabrana nego sam jednostavno rekao: Momci, šta je bilo, bilo je. Manite sada sve distrakcije, ostavite se gledanja i buljenja u telefone od jutra do mraka gledajući druge takmičare i ostale stvari. To vam neće pomoći da se bolje pripremite. Samo će vam uzeti energiju, tako da je to bio predlog, nisam ja njima ništa zabranio - ističe legendarni odbojkaš.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

 

Grbić je objasnio koja je tajna njegovog uspeha.

- Imamo odnos pun poverenja, oni su se uverili da sve što ja radim i što im kažem i predložim je za njihovo dobro. Ne želim da izigravam policajca i oni nisu deca, pa da se ja ponašam prema njima kao prema decom. Oni su profesionalci koji jako dobro znaju šta hoće kao i ja, i jednostavno pokušavam i pokušavao sam da im prenesem moje iskustvo koje sam imao kao igrač, koje bi moglo da im pomogne da se pripreme što je moguće bolje sa tu utakmicu i izgleda da je upalilo - kaže Srbin, koji je od 2022. godine i dolaska na kormilo poljskog tima, osvojio pet medalja. 

Poljaci su su bili vicešampioni sveta 2022. godine i treći u Ligi nacija. Godinu dana kasnije bili su šampioni Evrope i prvi u Ligi nacija, kvalifikovali se za Olimpijske igre, a pre puta u Pariz uzeli su bronzu u Ligi nacija.

- Naravno, sada ima pritiska, kako da ne. Poljska nije reprezentacija od koje se ne očekuje medalja sa svakog takvog takmičinjenja na kojem se pojavi. Mislim da su to realna očekivanja s obzirom i na tradiciju i na kvalitet ekipe i igrača koje ima. Pokušavam da umanjim taj pritisak, na način da im kažem šta da rade, a ne šta da ne rade. Samo da se fokusiraju na odbojku, jer na kraju krajeva pritisak, stres, očekivanja i ostale stvari, one su proizvod našeg uma. Ne mogu nam pomoći da odigramo bolje. Ako se fokusiramo samo na ono što trebamo da radimo na terenu, na ono što treniramo svaki dan, odigraćemo dobro i to je ono što je najvažnije. Ne da li ćemo se stresirati čitajući komentare drugih ljudi koji očekuju od nas ovo ili ono - jasan je Nikola, kojeg ukoliko savlada SAD, u finalu čeka bolji iz duela Francuske i Italije.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

 

Grbić je kao igrač osvojio olimpijsko zlato u Sidneja 2000. godine, a četiri godine ranije na Igrama u Atlanti 1996. osvojio je  bronzu. Sada je na putu i da kao trener uzme medalju na Olimpijskim igrama. Inače, 2016. godine Srbiju nije uspeo da odvede na OI u Rio de Žaniero, a sedam godina kasnije sa Poljacima je osvojio kvalifikacioni turnir za Pariz.

Srbiju je vodio do zlata u Svetskoj ligi 2016 godine, a godinu dana ranije u istom takmičenju uzeta je bronza, da bi mandat na klupi Srbije završio sa evropskom bronzom iz 2017. godine.

- Nema lepše stvari od one kad osvojiš zlatnu olimpijsku medalju, da stojiš na postolju i da ti svira tvoja himna. To je najveći ponos koji jedan sportista može da oseti. Olimpijske igre su najvažniji trofej u odbojci. Šta da se radi, nije mi bilo suđeno sa Srbijom tada. Možda nekom drugom prilikom - kaže Grbić.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

 

Dotakao se i naše selekcije koja nije mogla dalje od grupne faze ove godine.

- Odigrali su odlično, odmah su otvorili turnir dobrom igrom protiv Francuske i šteta su počeli malo lošije taj-brejk. Bila je to odlična uvertira za kasnije. Nažalost, Igre su im se zatvorile i pre nego što su odigrali tu poslednju utakmicu, jer je Japan osvojio taj set koji im je potreban da uđe kao osmi u borbu za drugu fazu.  Jako važno što je Srbija učestvovala na Olimpijskim igrama nakon 12 godina i da bude na toj svetskoj pozornici. Mislim da je ovo najteži odbojkaši turnir na OI u istoriji i samo biti ovde je zaista veliki uspeh - zaključio je Nikola Grbić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir! (VIDEO)
Live TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir! (VIDEO)

Izraelski borbeni avioni probili su vazdušni prostor iznad Bejruta. Stiže odgovor Libana. Ruska vojska oslobodila je Timofejevku. Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebili kasatne bombe dugog dometa američke proizvodnje. Svet je u iščekivanju. Pitanje je trenutka kada će Iran napasti Izraelu. Teheran poručuje da ne želi eskalaciju, ali mora da kazni Izrael. Kamala Haris zvanično je postala kandidatkinja za predsednicu SAD-a. Na sve ove i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika".

06.08.2024

22:27

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)
Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

06.08.2024

16:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija