• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

03.07.2020

11:10

KOLIKO POZNAJETE NAŠ GLAVNI GRAD? Pogledajte nove priče u Mojoj azbuci Beograda!

Beograd

KOLIKO POZNAJETE NAŠ GLAVNI GRAD? Pogledajte nove priče u Mojoj azbuci Beograda!

Podeli vest

Dobro došli u nastavak Informerovog serijala Moja azbuka Beograda, koji se danas bavi pojmovima prestonice na slovo Z i I. Predstavljamo vam Zoološki vrt i Istorijski muzej Srbije

Beogradski zoo vrt, poznat i kao Vrt dobre nade, je gradski zoološki vrt srpske prestonice, koji se nalazi u okviru Kalemegdanske tvrđave. Osnovan 12. jula 1936. godine, a time zauzima mesto najstarijeg i najvećeg zoološkog vrta u Srbiji. Sa više od 400.000 posetilaca godišnje, Beo zoo vrt je i jedna od najposećenijih institucija u Beogradu.

Svečano je otvoren na Petrovdan, 12. jula 1936. godine, a prvi stanovnici bili su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, nekoliko vrsta majmuna, egzotičnih biljojeda i ptica. U beogradskom zoološkom vrtu trenutno živi oko 190 životinjskih vrsta i oko 1.800 jedinki, kako egzotičnih i ugroženih, tako i lokalnih i domaćih životinja.

Istorijski muzej Srbije više od pola veka važo za uglednu prepoznatljivu ustanovu od nacionalnog značaja sa važnom kulturnom, istorijskom i obrazovnom ulogom. Više od 35.000 predmeta, raspoređenih u 25 zbirki i fondova, pruža uvid ne samo u političku i vojnu već i u društvenu i kulturnu istoriju Srbije, srpskog naroda, ali i drugih kultura koje su postojale i postoje na našem tlu.

Osnivanje Muzeja teklo je u nekoliko faza. Prvi pokušaj učinjen je 1950. godine donošenjem Uredbe o osnivanju Istorijskog muzeja NR Srbije. Drugi pokušaj desio se 1954. godine povodom obeležavanja 150-godišnjice podizanja Prvog srpskog ustanka, a tako je i formiran Muzej Prvog srpskog ustanka, čija se koncepcija zasnivala na događajima od izuzetne važnosti za srpski narod. Konačno, uredbom Izvršnog veća Narodne skupštine od 20. februara 1963. godine osnovan je Istorijski muzej Srbije radi potrebe postojanja „jednog muzeja opšteg tipa koji bi svestrano prikazivao bogatu istoriju srpskog naroda“. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set