• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

03.06.2022

11:16

HIDROELEKTRANE U VELIKOJ OPASNOSTI! Nezapamćeno nizak vodostaj Zaovinskog i Zlatarskog jezera! PRETI POMOR RIBE (FOTO)

RINA

Vesti

HIDROELEKTRANE U VELIKOJ OPASNOSTI! Nezapamćeno nizak vodostaj Zaovinskog i Zlatarskog jezera! PRETI POMOR RIBE (FOTO)

Podeli vest

Sa Zlatarskog i Zaovinskog jezera i dalje stižu ne tako lepe slike na kakve smo navikli prethodnih godina u ovo doba. Još uvek su dominatne gole stene, nasukani čamci i živo blato, a na mesta do kojih ste mogli doći samo čamcem sada lagano stižete i terenskim vozilom

Na ovu nezapamćenu situaciju, kako kažu iz EPS-a, najviše utiču loši hidrološki uslovi zbog kojih su dotoci na rekama među najnižim u poslednjih 10 godina i kao takvi nepovoljno utiču na nivo akumulacija u Srbiji.

Foto: RINA

Presušeno jezero

„Elektroprivreda Srbije“ u radu hidroelektrana u potpunosti poštuje uslove propisane vodnim dozvolama i nivo akumulacija nikada nije ispod propisanog. Trenutna kota Zaovinskog jezera je 847,74 metra nadmorske visine, što je više u odnosu na vodnu dozvolu gde je minimalna radna kota na 815,00 metara nadmorske visine. Na Zlatarskom jezeru trenutna kota je 865 metara nadmorske visine i to je za 20 metara više od minimalne radne kote", saopšteno je za medije iz EPS-a.

Foto: RINA

Hidroelektrane

Nepovoljna hidrološka situacija, tačnije velika suša, uticali su i da proizvodnja električne energije iz hidroelektrana bude manja nego prošle godine, koja je bila hidrološki izuzetno dobra. Meštani sela smeštenih u okolini ova dva jezera strahuju da zbog niskog vodostaja ne dođe do pomora ribe, uništavanja biljnog i životinjskog sveta.

Foto: RINA

Vodostaj jezera

"Stručne službe Drinsko-Limskih HE redovno obilaze i snimaju stanje akumulacija, ispituje se kvalitet voda, a sve u skladu sa vodnom dozvolom. Izveštaji se redovno dostavljaju vodnoj inspekciji i Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“. Trenutni nivo akumulacija ne utiče na biljni i životinjski svet i biljni i životinjski svet nijednog trenutka nije bio ugrožen", kažu u EPS-u.

Foto: RINA

Jezero

Zbog niskog vodostaja na Zlatarskom i Zaovinskom jezeru upitna je i ovogodišnja letnja turistička sezona, jer su upravo te vodene površine među najposećenijim turističkim lokalitetima u Zapadnoj Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 2 godine

Vi stvarno verujete u to saopštenje??? A da nisu možda ispustili više vode da bi pravili struju i nadomestili manjak koji su imali zbog svoje nesposobnosti???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set