• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/K. K.

31.05.2024

18:25

Znate l' priču o najčuvenijem niškom kalfi? Završio je u mutnoj Nišavi, ali njegova smrt je i danas misterija

K. K.

Vesti

Znate l' priču o najčuvenijem niškom kalfi? Završio je u mutnoj Nišavi, ali njegova smrt je i danas misterija

Podeli vest

Pesmu “Nišlijski kalfa” zna gotovo svaki Nišlija. Sudbina čuvenog zlatara Alekse opevana je i u pesmi koja se i danas čuje po kafanama Južne Srbije...

 

"Udavija se edan nišliski kalfa.

U Nišavu baš kod Brzi Brod.

Izlegnuli svi nišliski majstori,  

d'idu, da vidu Aleksu, udavija se!?

A njegova žena Stanika kuka, vika i rika,

Aleksa sav naduja se."

 

Danas, svi uz melodiju pesme i reklo bi se, šaljiv tekst, pevaju, a neki se pak i zapitaju: ko su Aleksa i žena mu Stanika i gde je taj Brzi Brod.

Ovo niško naselje nalazi se na desetak minuta od centra grada, a priča o Aleksi "što se udavija" prenosi se s kolena na koleno. I tako, više od jednog veka, koliko je i stara ova pesma.

Zorica Đorđević, koja u Brzom Brodu živi bezmalo šest decenija, otkrila nam je legendu o smrti ovog zlatara.

Foto: K. K.

Zorica Đorđević živi u Brzom Brodu decenijama i ispričala nam je jednu verziju priče

 

- Ima raznih priča, ali mi u Brzom Brodu znamo za jednu verziju. Čula sam je kada sam se udala i došla ovde, a onda sam pričala, deci, pa unukama, praunuci...Kažu stariji da je Aleksa bio ugledni Nišlija, lep, stasit i bogat. Njegova žena Stanika, takođe je bila lepotica, koja je, kasnije mnogo patila za mužem, obilazila mesto gde je preminuo i nije se mirila sa njegovom smrću - priča Zorica. 

Nesrećni Aleksa je, nastavlja Zorica, stradao kupajući se u Nišavi i to baš u blizini mesta gde se nalazi čuveni most u Brzom Brodu.

Foto: K. K.

Čuveni most u Brzom Brodu

 

- Ako su slagali mene, eto i ja sam vas. Ali ovako će vam ispričati svako u Brzom Brodu - dodaje Zorica.

A ko je pesmu pisao?

Dok mnogi tvrde da je tekst pesme "spontano smislio narod", u krugovima umetnika u Nišu dileme nema! Starogradski biser delo je čuvenog glumca Dušana Cvetkovića – Čika Duce, a tvrdi se, nastala je kao osveta.

Naime, kako je jednom prilikom, istakla njegova praunuka, Duci se svidela Stanika, Aleksina supruga, a kako se pretpostavlja simpatije su bile obostrane.

- Kada je došlo do susreta Aleksa je, navodno, pretukao čuvenog niškog glumca, a ovaj mu se, kad je "skončao ovozemaljski život osvetio pesmom". Da li je išao da teši Staniku, to sad ne znamo - kažu naši sagovornici. 

Pesma je godinama menjana, pa su se "rađale" nove verzije, a najsličnija originalu, je ona koju izvodi niška vokalna umetnica Remza Lalović.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI