• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. I.

31.05.2024

14:20

Ovo naročito privlači opasne gmizavce! Korisna lekcija poznatog hvatača zmija

Privatna arhiva

Vesti

Ovo naročito privlači opasne gmizavce! Korisna lekcija poznatog hvatača zmija

Podeli vest

Arsenije Hadžibasur, užički hvatač zmija, već je uspešno obavio nekoliko "terena" u ovom kraju. Kad se on pojavi ne staju strah i panika, ali ipak zmije nisu poželjan gost, pogotovo u gradskoj sredini.

Prvu intervenciju ove godine, Arsenije je imao 10. aprila, kada je u centru grada, blizu keja, uhvatio poskoka, a sa sve toplijim vremenom, imao je više posla. Najviše slučajeva, kaže, ima u samoj gradskoj zoni, dok ga zovu i građani sa periferije i prigradskih naselja.
Ove godine uhvatio je njih sedam, i to na različitim lokacijama. Bilo ih je u centru grada, blizu Trga, nadomak plaže, pa i u kućama, ali na svu sreću, nikog nisu ujele.


- Nedavno me pozvao sugrađanin i rekao da je prilikom parkiranja automobila, uočio poskoka, i to baš u centru, odmah sam došao i uhvatio ga, te sam građanima otklonio opasnost, jer je prirodna strah od zmija - priča nam Arsenije.

Preventivne mere, koje Hadžibasur, preporučuje građanima su da dvorište redovno uređuju, kose, i ne stvaraju gomile blizu kuće ili dvorišta, a najviše ih privlači, ističe, salonit i crep, zatim i metal, lim, plastika, staro drveće, kamenje...

 

Foto: Z. G.

U gradskoj sredini godišnje u proseku uhvati do 50 zmija

 

Tokom "karijere", priseća se, imao je zanimljivih intervencija, između kojih nam je kroz razgovor izdvojio situaciju kada je jednom prilikom sedeći u kafiću samo odjednom ugledao poskoka, pa nisu morali da ga zovu u pomoć, jer je već bio tu.

Zanimljive su, ali i ozbiljne bile situacije i kada je u centru grada preko puta Glavne apoteke takođe uhvatio ogromnu zmiju, kao i kada je čoveku u toku vožnje izašla iz ventilacije!


Užice je grad u Srbiji u kome ima najviše zmija, a razlog za to je, kaže, reljef, kao i to što se veći deo grada na Đetinji nalazi na belom kamenu.
- Tokom godine samo u gradskoj zoni u proseku imam od 30 do 50 intervencija, a još više u okolini. Prošla godina je bila van proseka, bilo je manje zmija nego inače - dodaje Arsenije.
Ljubav prema zmijama, ali i drugim životinjama, otkriva nam, gaji od malena, kada je i otkrio da mu je odnos sa njima, kako kaže, dar od Boga.

 

"Rešava" i gnezda stršljenova

Pored toga što je profesionalac u hvatanju zmija, Hadžibasur uklanja i gnezda stršljenova i on je jedini koji to radi na Balkanu. Za stršljenove kaže da su veoma opasni, te da su intervencije uklanjanja njihovih gnezda izuzetno rizične, komplikovane i iscrpljujuće.
- Od životinjskih zveri, zmija i stršljenova, tvrdim da su opasnije ljudske "zveri", životinje samo treba razumeti - zaključuje naš sagovornik.
Arsenije je poznat među Užičanima, radi kao taksista, a i predsednik je Udruženja za borbu protiv "divljih" taksista "Era".


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set