• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. O.

20.10.2024

16:17

Ovo je najneobičniji sport u Srbiji! I imamo predstavnika za Evropu!

M. O.

Vesti

Ovo je najneobičniji sport u Srbiji! I imamo predstavnika za Evropu!

Podeli vest

Međunarodna trka pasa sa zapregama u Novom Kneževcu okupila je ove godine više od 50 učesnika iz pet evropskih zemalja. Ovo jedinstveno takmičenje u Srbiji ima cilj da afirmiše zdrave stilove života, sport, ali i ljubav prema životinjama.

Ljubitelji pasa, uglavnom haskija, nadmetali su se na stazi dugoj četiri i po kilometra u sleddog
sportu. Na Zlatnom vrhu u Novom Kneževcu učesnici su imali priliku da se takmiče na malim kolicima, sa dva ili četiri točka, u trčanju sa psima, a najveći izazov predstavljala je zaprega sa četiri psa.

Međunarodne trke pasa sa zapregama, na suvom, a ne na snegu, već 13 godina organizuje bračni par Agneš Karl i Laslo Domonkoš.
- Zaista je divno da se organizuje ovakva trka. Cilj nam je da popularizujemo sleddog sport i da pokažemo da se psima može i drugačije baviti. Obično je na selu pas u dvorištu u nekom ćošku i na lancu - kaže Agneš Karl.

Foto: M. O.

Održana međunarodna trka pasa sa zapregama

 

- Drago nam je što svake godine imamo sve više dece koja se takmiče, jer su oni generacije koje će se baviti ovim. Ako ga zavole, mogu da obiđu celu Evropu, kao što smo i nas dvoje - istakao je Laslo Domonkoš.

Jedinstvena sportska aktivnost iznedrila je i prvu ženu iz Srbije koja se ikada plasirala na evropsko prvenstvo u kanikrosu - trčanju sa psom. To je Marija Milanović iz Beograda.
- U Mađarskoj ću predstavljati Srbiju i Sleddog klub Novi Kneževac u trčanju sa psom.
Konkurencija će biti jako velika, jer Mađarice imaju dugu tradiciju u ovom sportu. Da ne budem
previse pretenciozna, cilj nam je prvo mesto i da budemo ponosni kad se vratimo - navodi
Marija. 

 

Bio je to odličan test fizičke izdržljivosti pasa i njihovih vlasnika. Međunarodna manifestacija okupila je 55 takmičara iz pet evropskih zemalja: Srbije, Bugarske, Rusije, Slovačke i Mađarske.
- Došli smo na poziv Lacike i Agneš i uvek se rado odazovemo. Suprug i ja drugi put učestvujemo ovoj u trci. Volimo ovakve trke i koliko god nam slobodno vreme dozvoli, putujemo i učestvujemo na ovakvim takmičenjima - kaže za Informer Tina Orgonebio iz Mađarske.
Takmičenje zaprežnih pasa održava se u nekoliko mesta u Vojvodini, u organizaciji udruženja
"Sleddog klub Srbija", čijim članovima je zajednička ljubav prema životinjama i prirodi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI