• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. L.

27.10.2024

07:20

Na izvor Svete Petke u Vinči danas svi dolaze! Kažu, ta voda čini čuda!

M. L.

Vesti

Na izvor Svete Petke u Vinči danas svi dolaze! Kažu, ta voda čini čuda!

Podeli vest

Pravoslavni vernici slave danas Svetu Petku, zaštitnicu žena. Širom Srbije nalaze se izvori koji su posvećeni ovoj svetiteljki i za koje se veruje da imaju isceliteljske moći. Jedan takav, nalazi se u selu Vinča, na devet kilometara od Topole...

- Izvor je otkriven 1935. godine. Priča se da je jedan drvoseča sekao šumu i posekao ruku testerom. Ranu je isprao vodom sa ovog izvora i ona je začas zarasla. Od tada se veruje da je voda lekovita i da ima neku moć. Iz godine u godinu sve više ljudi ovde dolazi. Mi, meštani smo natkrili izvor, a 2013. godine sveštenik je osveštao ovo mesto - priča Zoran Kostić iz Vinče. 

Do izvora su sredili i put, postavili putokaze, pa je i drugima lako da dođu do njega iako se nalazi u šumi.  
Brojni meštani ovog sela, ali i verujući narod iz okoline, svakog 27. oktobra dolazi na ovaj izvor po vodu koja, tvrde, pomaže samo onima koji veruju, a u lekovitost su se uverili mnogi.


- Mojoj kćerki su bubuljice sa lica nestale posle umivanja ovom vodom. Ja sam imala posekotinu, a posle nekoliko obloga, rana je, verujte, zarasla. Pričaju da je i poznata glumica ovde dolazila tražeći pomoć za lečenje od karcinoma dojke. Dobra je voda za "ženske bolesti" a, kažu da pomaže i kod bolova u želucu - priča nam Ljiljana Selaković. 

Selo Vinča, nadaleko poznati voćarski kraj, leži na nekoliko izvora i svaki od njih ima svoju istoriju.

- Najpoznatiji je izvor Vidinac. Smatra se da je baba Vida došla sa Rudnika, preselila ovde svoju porodicu i od tad je počelo da se naseljava selo. Tu su i Šarevac, i još poznatiji Carevac, gde je izgrađena česma još u vreme kralja Aleksandra Karađorđevića. Smatra se da je ta voda jedna od najzdravijih u Srbiji - priča nam Mirko Radovanović, seoski učitelj. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set