• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: žena.rs

22.04.2021

07:56

Prirodni napitak koji čini čuda za vaš imunitet: Surutka leči pluća i zglobove, a ova vrsta je NAJBOLJA

Društvo

Prirodni napitak koji čini čuda za vaš imunitet: Surutka leči pluća i zglobove, a ova vrsta je NAJBOLJA

Podeli vest

Napitak koji čini čuda za naš organizam je surutka i od davnina je poznat širom sveta.

Takođe, znalo se da kozji proizvodi dobro deluju na pluća, poboljšavaju njihovo stanje i pomažu osobama koje imaju problem sa plućima, a pre svega bolesnicima koji su bolovali od plućne tuberkuloze, a ovo potvrđuje i prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Poslednjih godina 20. veka pojavili su se prvi naučni radovi na Zapadu koji su analizirali dejstvo sastojaka kozjih proizvoda na imunitet i plućno tkivo. Sa pojavom pandemije kovida-19 ponovo smo se podsetili iskustava naših predaka.

– Surutka je proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Može se dobiti od svih vrsta mleka – ovčijeg, kravljeg ili kozjeg. Ipak, najbolja je kozja surutka. Ona je u najvećem procentu sačinjena od vode, do 90 odsto, sadrži određeni procenat laktoze i oko dva odsto belančevina – objašnjava prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Kozja surutka je bogata kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, vitaminima A, C, D i E grupe, vitaminima B grupe, esencijalnim masnim i amino-kiselinama koje su neophodne organizmu, ali ih on sam ne može prozvoditi.

Foto: Printskrin tv pink

Tatjana Radosavljević

– Najvažniji proteini su laktoalbumin i laktoglobulin, koji se brzo apsorbuju iz digestivnog trakta.

Brojna istraživanja potvrđuju da kozja surutka, ako se redovno koristi, doprinosi regeneraciji, čišćenju i oporavku jetre i pluća.

– Takođe, koristi se kod osećaja stalnoga zamora, kod bolova u mišićima i zglobovima, kod povišenog stresa. Imunoglobulini iz surutke deluju antiupalno, podižu opšti imunitet organizma. Laktoferin se ponaša kao prirodni antibiotik, ali i kao antivirusni prirodni lek, pošto je poznato da pomaže kod infektivne mononukleoze i hepatitisa, koji su izazvani virusima.

Zbog svega toga kozja surutka ima važno mesto kao dodatni hranljivi sastojak kod pacijenata koji boluju od kovida ili su preležali ovu bolest, u periodu rekonvalescencije.

– Surutka ne leči od kovida, ali doprinosi jačanju imuniteta. Pošto ne postoji lek protiv kovida, imunitet je taj koji nam pomaže da se izborimo sa virusima. Dakle, kozja surutka, između ostalih prirodnih preparata, ima svoje mesto u oporavku od kovida.

Surutka se može naći u prahu, ali je ipak najbolja sveža pošto je tada iskoristljivost hranljivih materija najbolja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija