• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - M. M. D.

28.08.2021

19:09

NEĆE SVI ĐACI OD SEPTEMBRA U ŠKOLSKE KLUPE!

Društvo

NEĆE SVI ĐACI OD SEPTEMBRA U ŠKOLSKE KLUPE!

Podeli vest

Srednjoškolci u Tutinu pratiće nastavu samo od kuće. Đaci srednjih škola u 15 gradova Srbije jedan dan će ići na časove, a drugi predavanja pratiti onlajn

Neće svi srednjoškolci u Srbiji 1. septembra sesti u školske klupe, odluka je ministarstva prosvete zbog loše epidemiološke situacije u pojedinim gradovima Srbije. Tako će đaci srednjih škola u Tutinu časove pratiti isključivo od kuće. Kombinovanu nastavu imaće đaci u 15 mesta (pogledajte okvir). To znači da će đaci jedan dan ići u školu, a drugi dan nastavu pratiti od kuće. Odeljenja veća od 16 učenika biće podeljena u dve grupe, a časovi će trajati 45 minuta.

Škole obaveštene

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obavestio je juče sve osnovne i srednje škole o detaljnom planu rada za početke nove školske godine.

Ružić je za Informer objasnio da na odluku koji će se model nastave primenjivati utiču mnogi parametri, između ostalog broj zaraženih, broj vakcinisanih, intenzitet prenošenja virusa...

- Svi učenici osnovnih škola, kao i najveći broj srednjih od 1. septembra nastavu će pohađati u školama. Odluka da u 16 lokalnih samouprava đaci krenu u školu drugačije doneta je na osnovu razgovora pre svega sa zdravstvenim stručnjacima koji prate epidemiološku situaciju i koje najviše moramo da slušamo. Tim će na nedeljnom novu donositi odluke. Najviše bih voleo da se svi vratimo uobičajenim navikama, da je stečen kolektivni imunitet, da sva deca uče u svojim školama i da se druže sa svojim vršnjacima kao pre korone. Zbog toga još jednom ukazujem na značaj vakcinacije, jer je to jedini način da se virus primiri i da se svi vratimo normalnom životu - rekao je ministar i dodao da je plan napravljen na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba.

U školu ne kreću zaraženi đaci
 

U Ministarstvu prosvete napominju da u škole 1. septembra neće doći učenici koji su zaraženi ili se sumnja da su zaraženi.

- Učenici koji boluju od kovida-19 ili se sumnja da su zaraženi, kao i učenici koji su bliski kontakti pozitivnih osoba koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima do isteka perioda karantina ne počinju sa nastavom 1. septembra 2021. godine - rekli su u resornom ministarstvu.
 

Direktorka Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu Slađana Bogdanović za Informer kaže da su već počeli sa pripremama, kao i da će sve biti spremno za dolazak đaka u školu 1. septembra.

Očekivali smo

- Iskreno, prateći epidemiološku situaciju u našem gradu, nisam ni očekivala da će 1. septembra svi naši đaci posedati u školske klupe. Veliki je broj zaraženih u Paraćinu, a sve više raste iz dana u dan. Zato nije nikakvo iznenađenje što će sve srednje škole, pa i naša, školsku godinu započeti po žutom modelu. Juče smo dobili obaveštenje od ministarstva, odmah sam rekla svim nastavnicima i razrednim starešinama, koji će u toku današnjeg dana obavestiti roditelje i đake. S obzirom da u odeljenjima ima više od 16 učenika, svako odeljenje podelili smo u dve grupe. Svaka grupa će ići svaki drugi dan u školu. Stići ćemo sve na vreme da organizujemo do početka škole, jer smo već uigrani i uhodani od prošle godine. Sve nam je već poznato, jedina je razlika što su se prošle godine grupe smenjivale na nedeljnom nivou, a sada će na dnevnom - kaže Bogdanovićeva.

Đacima će biti bolje ove godine

Aleksandar Filipović, direktor Srednje škole "Mladost" u Petrovcu na Mlavi, kaže da je "žuti model" mnogo bolji za učenike od prošlogodišnjeg, jer će đaci ići svake nedelje u školu dan za danom i časovi će trajati 45 minuta.

- Prošle godine deca su imala po nedelju dana "mini raspusta" i onlajn nastava im nije držala pažnju. Jednostavno, roditelji odlaze na posao i teško je jednog srednjoškolca kod kuće prikovati uz ekran i naterati ga da prati nastavu. Pošto je već u našoj opštini loša epidemiološka situacija, smatram da je ovaj "žuti model" dobro rešenje, prvenstveno za učenike, koji su i najvažniji - kaže Filipović.

On dodaje da je razlog povećanog broja zaraženih u Petrovcu na Mlavi to što su se vratili ljudi koji su bili na prinudnom radu u inostranstvu, kao i to što je organizovano dosta slavlja tokom leta:

- Jedino rešenje nam je vakcinacija. U kolektivu naše škole ima sigurno 50 odsto vakcinisanih, ali verujem da će se taj procenat povećati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija