• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

24.02.2022

18:49

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBIJA NOVE AVIONE! POTPISAN UGOVOR, OD "ERBASA" STIŽU DVA TRANSPORTERA! U svojoj klasi su top na svetu!

Printskrin/Fotoilustracija

Društvo

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBIJA NOVE AVIONE! POTPISAN UGOVOR, OD "ERBASA" STIŽU DVA TRANSPORTERA! U svojoj klasi su top na svetu!

Podeli vest

U Madridu je potpisan ugovor o kupovini dva vojna transportna aviona CASA C-295 kompanije "Erbas". Avioni bi u Srbiju trebalo da stignu u krajem 2023. ili početkom 2024. godine

Ugovor su potpisali predstavnik Ministarstva odbrane pukovnik Aleksandar Cakić, predstavnik "Jugoimport SDPR-a" Miroslav Mijatović i predstavnici "Erbasa" Bernhard Brener i Joanis Papahristofilu.

Avioni bi u Srbiju trebalo da stignu krajem 2023. ili početkom 2024. godine, izjavio je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, koji je takođe u Madridu prisustvovao potpisivanju tog ugovora.

- Ovo su vrhunski avioni, jedni od najrasprostranjenijih na planeti, imaju odlične rezultate u upotrebi u najtežim mogućim uslovima - rekao je Miloradović.

NA ŠTA CILJAJU NAJJAČE SANKCIJE RUSIJI IKADA?! Hitan sastanak lidera EU!

Naveo je i da će ta dva "Erbasova" aviona značajno doprineti Vojsci Srbije u jačanju njenih sposobnosti, posebno u podršci u misijama u kojima je vojska angažovana.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je ugovor vredan 81 milion evra - oko 66 miliona evra za avione, a 15 miliona evra za robu i obuku srpskih pilota.

Inače, CASA C-295 je dvomotorni vojni transportni avion, koji se proizvodi u "Erbasovom" proizvodnom pogonu u Sevilji.

Ima širok spektar transportnih uloga, pa može da služi za prevoz vojnika, padobranaca, transport paleta, medicinski transport, kao i transport avionskih motora ili lakih vojnih vozila.

ŠOJGUOVA NAREDBA: SVI KOMANDANTI DA SE SA POŠTOVANJEM ODNOSE PREMA UKRAJINSKIM VOJNICIMA I OFICIRIMA! Oni su položili zakletvu i izvršavaju naređenja...

Taj avion se koristi u više od 25 zemalja sveta i do sada je proizvedeno oko 170 aviona.

Prvobitno je bio namenjen španskom vazduhoplovstvu, ali su ga kasnije koristile i mnoge druge vazduhoplovne snage u svetu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija