• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.04.2022

09:53

ODRŽANA VASKRŠNJA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE, služio episkop marčanski Sava

Tanjug/Tara Radovanović

Društvo

ODRŽANA VASKRŠNJA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE, služio episkop marčanski Sava

Podeli vest

U Hramu Svetog Save održana je jutarnja vaskršnja liturgija koju je služio episkop marčanski Sava u prisustvu velikog broja pravoslavnih vernika

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Protojerej Dragan Šovljanski u vaskršnjoj poslanici čestitao je vernicima najradosniji hrišćanski praznik i pozvao sve da budu okrenuti ljubavi i miru.


"Budimo okrenuti ljubavi, draga deco duhovna, jer nas na to upućuje glas samog anđela nad praznim grobom Hristovim "Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovde, nego ustade!". Negujemo saznanje da je naše življenje na nebesima. Čuvajmo se prividne sigurnosti globalnog mravinjaka koji nas želi učiniti bezličnim pritvorenicima samodovoljnosti", poručio je Šovljanski.

On se osvrnuo na rusko-ukrajinsku krizu i izrazio nadu da će ubrzo doći do njenog okončanja, te da će među narodom zavladati sloga i mir.

"Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gde, proizvodi samo gubitke i poraz je ljudskog doostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje", naveo je protojerej.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Protojerej je rekao da su zdravstveni radnici proteklih meseci pokazali ljubav prema Bogu i otadžbini, služeći narodu za vreme pandemije virusa korona.

"Gledajući na svetitelje Crkve Hristove i ugledajući se na svete pretke, oni su hodili i hode putem hristopodnih vrlina, putem ljubavi koja sve u sebi sadrži i osmišljava", kazao je protojerej.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Dodao je da se u vaskršnjoj radosti sa "osobitom pastirskom brigom i odgovornošću" upućuju molitve svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci.

"Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista. Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni! Sa ovim željama i molitvama Vaskrslome Hristu želimo vam svako istinsko dobro i pozdravljamo vas najradosnijim pozdravom-Hristos vaskrse-Vaistuinu Vaskrse!", poručio je protojerej.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na liturgiji su prisustvovali, između ostalih, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i drugi.

Patrijarh Porfirije poručio je na ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji, u Hramu Svetog Save, da sa Vaskrsenjem Hristovim poslednju reč više nemaju tama i zlo i poželeo u ime SPC mir, ljubav i život svoj našoj braći gde god da se nalaze, kao i čitavom svetu. 

Vladika Sava: Vaskrs jenajveći događaj, uliva nadu u život

Vladika marčanski Sava rekao je da je vaskrsenje najveći događaj u svetu, događaj koji nam uliva nadu u život.

"Nema prostora pesimizmu, smrt nije kraj ovog života i nije poslednja reč o svetu i čoveku, nego upravo život počinje", poručio je vladika u izjavi za RTS.

Episkop Sava ističe da je Vaskrs pre svega praznik, proslavljanje najvećeg događaja u istoriji čovečanstva - vaskrsenja Isusa Hrista.

"Odnosno praznik pobede života nad smrću. Hristos dolazi kao drugo lice svete trojice, kao Bog na ovu zemlju, postaje jedan od nas, da bi uradio upravo ono što čovek sam nije sposoban da uradi - da pobedi najvećeg neprijatelja čoveka i sveta, odnosno smrt", dodaje vladika Sava.

Navodi i da je Vaskrs praznik i našeg vaskrsenja.

Govoreći o tome da li smo uspeli da očuvamo tradiciju obeležavanja ovog praznika, vladika navodi da svako vreme ima svoj način života i da je obeležavanje praznika u nekim aspektima prilagođeno savremenom načinu života.

"Ali suština praznovanja već 20 vekova ostaje uvek jedna i ista - da praznik vaskrenja Hrstovog proslavljamo upravo sabirajući se oko Gospoda u hramu i oko svojih bližnjih", naglašava vladika Sava.

Ukazuje da to i jeste suština da bismo održavali vertikalu sa Bogom i horizontalu između svih nas.

"Svi dodatni aspekti praznika, koji mogu da se razlikuju iz vremena u vreme, samo doprinose lepšoj proslavi praznika", kaže.

Na pitanje jesmo li uspeli da očuvamo duh pravoslavlja, vladika Sava kaže da nije lako očuvati taj duh, ali da se ne može reći da smo pogazili one osnovne temelje na kojima počiva naše društvo i osnovne vrednosti - hrišćanske vrednosti.

"Upravo poruka vaskrsenja Hristovog - čovek po prirodi jeste podložan padu i promašaju, ali ako imamo svest da Hristos posle svog vaznesenja na svetu ostavlja crkvu, upravo kao prostor i vreme u kome čovek pali i onaj koji je promašio može da se obnovi, može da se vrati sebi i Gospodu - onda znamo da nismo napustili one postulate koje propovedamo i koje živimo, ali i u momentu ukoliko se udaljimo od njih znamo da je tu prostor i vreme u kojem nas Hristos čeka, vaskrsli Hristos sa nadom, sa životom i večnom porukom da život caruje i da mu nema kraja", poručuje vladika Sava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija