• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.05.2022

19:34

OVIME SE PRAVDAJU POSLODAVCI KAD VRŠE MOBING! Jeste li žrtva diskriminacije i zlostavljanja na radnom mestu? Evo kome treba da se obratite

Pixabay.com

Društvo

OVIME SE PRAVDAJU POSLODAVCI KAD VRŠE MOBING! Jeste li žrtva diskriminacije i zlostavljanja na radnom mestu? Evo kome treba da se obratite

Podeli vest

Ljudi koji se usklađuju sa promenama koje nosi vreme, imaju najveće šanse za uspeh

Savremeno društvo podržava vizionare i one koji gledaju napred, ali moderni oblik poslovanja nameće i nove standarde koji se zakonom regulišu, tako je diskriminacija storgo zabranjena i smatra se oblikom ugrožavanja slobode pojedinca.

Razvitkom sociološke kulture i napretkom određenih društvenih fargmenata, poboljšao se kvalitet života u socijalnim krugovima što se odnosi i na samu radnu atmosferu, ali i svest o obavezama koje poslodavac i zaposleni treba da ispune.

Javni sektor je umnogome postigao napredak velikih razmera, ali pojedine privatne firme  još uvek zaobilaze segmente Zakona o radu.

Šta podrazumeva mobing na radnom mestu?

Diskriminacija na poslu znači neporavdano pravljenje razlika i odnosi se na na pol, rođenje, jezik, rasu, boju kože, starost, trudnoću, zdravstveno stanje, odnosno invalidnost, nacionalnu pripadnost, veroispovest, bračni status, porodične obaveze, seksualno opredeljenje, političko ili drugo uverenje, socijalno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim organizacijama, sindikatima ili neko drugo lično svojstvo, navodi se u Paragrafu.

Foto: Pixabay.com

Prijavite bahatog psolodavca

Diskriminacija može biti posredna i neposredna, a pojedini poslodavci pokušavaju da je opravdaju "interesima poslovanja". 

Kako se zaštititi i prepoznati diskriminaciju?

Zakonom o zaštiti diskriminacije propisano je da lice koje je pretrpelo bilo kakavu, od gore navedenih povreda na poslu, može podneti pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ili tužbu sudu.

Treba imati u vidu da mobing i diskriminacija nisu isto. Mobing predstavlja vid diskriminacije koji se odvija u kontinuitetu i može se odnositi na uvrede upućene zaposlenom, zastrašivanje, ponižavanje, sksulano uznemiravanje, itd, te se za ovaj vid uznemiravanja primenjuju drugačija pravila zaštite regulisane Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija